Alegerile parlamentare 2020. Cum arată buletinul de vot

Românii trebuie să fie atenți la modul în care pun ștampila pe buletinul de vot la alegerile parlamentare, pentru ca acesta să fie considerat valabil.

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Pentru alegerile parlamentare 2020, românii vor folosi 2 tipuri de buletine de vot. Unul pentru votul în secțiile din țară, iar cel de-al doilea pentru votul prin corespondență. Regulile privind buletinele de vot sunt stabilite prin hotărâre nr. 17/2020 a Autorității Electorale Permanente și se pot citi AICI.

UPDATE duminica, ora 21:00: Exit Poll ora 21:00 date Curs si Avangarde- PSD, PNL si USR- PLUS, pe primele 3 locuri la Alegerile Parlamentare 2020.

Alegeri parlamentare 2020. Cum arată buletinul de vot 

Acesta este modelul buletinelor de vot care va fi folosit în secțiile de votare pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Cum arată buletinul de vot
Buletinul de vot

Cum arată buletinul de vot

Votul prin corespondență. Cu ce documente pot vota românii din străinătate

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la alegerile parlamentare 2020, în secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre

următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu sau pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Buletinul pentru votul prin corespondență

Cum arată buletinul de vot
Buletinul pentru votul prin corespondență

Cum arată buletinul de vot
Buletinul de vot pentru pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor

AEP atrage atenţia că plicul ce conţine buletinele de vot şi certificatul de alegător trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 3 decembrie 2020.

Citeste si: Alegeri parlamentare 2020. Care este ordinea partidelor pe buletinul de vot. Lista candidaților la Senat și Camera Deputaților din București

„Având în vedere contextul internaţional generat de pandemia de COVID-19, inclusiv frecvenţa redusă a curselor de transport, pentru o mai bună informare asupra timpilor de circulaţie a plicului ce urmează a fi returnat către România/reprezentanţa diplomatică sau consulară, vă rugăm să consultaţi site-urile administraţiilor poştale naţionale din ţara în care vă aflaţi sau să solicitaţi aceste informaţii direct de la un oficiu poştal”, informează AEP.

Alegeri parlamentare 2020. Atenție cum puneți ștampila pe buletinul de vot!

Alegătorii trebuie să fie atenți cum pun ștampila pe buletinele de vot, astfel încât acestea să fie declarate „valabil exprimate”.

În primul rând, ștampila cu menţiunea „VOTAT’’ trebuie aplicată în interiorul unui singur patrulater. Totuși, dacă ștampila cu menţiunea „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater, votul va fi luat în considerare. 

Citeste si: “Ținem legătura foarte des,” Fiica Andreei Antonescu, motivul pentru care a rămas cu tatăl ei, Traian Spak, după separarea părinților- kfetele.ro

Citeste si: Ana Maria Pantaze, croitoreasa care a câștigat „Românii au talent”, este șomeră. Nu mai are nimic din cei 120000 de euro câștigați- bzi.ro

Citeste si: Rezultate alegeri parlamentare 2020. Harta completă a secțiilor de votare din București. Iată unde trebuie să votezi

De asemenea, în cazul în care ștampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, votul este valabil.  

Votul este luat în considerare chiar dacă ștampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.

Alegeri parlamentare 2020. În ce situații poate fi anulat un buletin de vot

Un buletin de vot poate fi considerat nul atunci când nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare. De asemenea, este necesară o ştampilă cu menţiunea „VOTAT” ca buletinul de vot să fie luat în considerare.

Un vot este anulat dacă buletinul de vot are alt model decât cel legal aprobat. Dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, votul este considerat nul.

Citeste si: Data alegeri parlamentare 2020. Românii sunt chemați la urne pentru a-și alege deputații și senatorii

În cazul în care buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ştampile au fost tăiate, votul va fi anulat.

De asemenea, buletinul de vot pe care ştampila cu menţiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor şi nu atinge niciun patrulater, ori atinge două sau mai multe patrulatere, va fi considerat nul.

Care este secția de vot unde poți vota

Alegătorii pot vota la parlamentare 2020 doar la secția unde sunt arondați. Puteți afla aceste informații accesând pe pagina web a Registrului Electoral. Este necesară completarea a trei câmpuri:

CNP- codul numeric personal

Numele de familie

Codul de verificare pe care îl vedeți pe site

Alegătorii care au viză de flotant, dar nu s-au înscris în Registrul Electoral, care se face printr-o cerere înaintată la primărie, trebuie să voteze la secția unde este arondată adresa respectivă.

Cine are drept de vot la alegerile parlamentare 2020

Cetățenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv, potrivit AEP. La alegerile parlamentare, fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.

Autoritățile au organizat 18.802 de secții de votare în țară pentru alegerile parlamentare 2020 din 6 decembrie, în timp ce în străinătate românii pot vota în 748 de secții. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.237.521 au domiciliul sau reședința în țară, iar 743.721 au domiciliul în străinătate.

Calendar alegeri parlamentare 2020

Campania electorală a început pe 6 noiembrie şi se va încheia pe data de 5 decembrie, la ora 7:00. Ultimul reper calendaristic este data de 6 decembrie, ziua votării.

6 noiembrie- începerea campaniei electorale

3 decembrie, ora 24,00- depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă

5 decembrie, ora 7,00- încheierea campaniei electorale

6 decembrie, ora 7,00- începerea votării

6 decembrie, ora 21,00- încheierea votării

SURSE: AEP 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bilanț coronavirus, 1 decembrie 2020! Peste 4.000 de cazuri în ultimele 24 de ore

Horoscop 1-15 decembrie 2020. Ce ne rezervă astrele în perioada următoare

Rezultate alegeri parlamentare 2020. Harta completă a secțiilor de votare din București

3 zodii vor primi speranțe pentru o dorință mai veche. Până la sfârșitul anului devine realitate

Vestea dimineții despre PUNCTUL DE PENSIE! Nicolae Ciucă a făcut anunțul ÎN DIRECT: Afirm cu toată responsabilitatea

„El susține minciuna.” Gina Pistol, înfuriată de internauți. Ce acuzații i se aduc prezentatoarei TV

Noi informații desprea cartea de identitate electronică. Când va intra acest buletin în posesia românilor

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies