Alertă de la SRI! Ai primit și tu acest mesaj? Nu îl deschide. Ești ținta clară a infractorilor cibernetici

Avertisment de la SRI! Infractorii cibernetici au găsit o nouă metodă de înșelătorie. Aceștia se folosesc de pandemia de coronavirus.

Distribuie pe:

Autor: O.N.

Alertă de la SRI! Ai primit și tu acest mesaj? Nu îl deschide. Ești ținta clară a atacatorilor cibernetici
telefon

Infractorii cibernetici folosesc o nouă metodă

Se pare că nici situația de criză în care se află omenire nu îi împiedică pe infractorii cibernetici să atace, din contră, ei văd pandemia de COVID-19 ca o ocazie pentru a obține acces la conturile și corespondența noastră, prin intermediul telefoanelor mobile.


In articol:

Serviciul Român de Informații (SRI) anunță că a identificat o campanie de acest tip, care are la bază transmiterea unor SMS-uri cu textul "Detalii secrete COVID-19" și un link care, odată accesat, descarcă în telefon un troian imposibil de detectat de sistemul de operare al telefonului.

Citeste si: George Burcea îi dă târcoale fostei sale soții. Cum a fost surprins în fața casei Andreei Bălan când nimeni nu se aștepta

Citeste si: Decizia care te poate ucide. A pățit-o un român infectat cu COVID-19. A murit după doar patru zile

"Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este „Detalii secrete! (COVID-19)”.

Citeste si: Moștenitorul imperiului, găsit mort. Blestemul familiei Getty lovește din nou - evz.ro

Citeste si: Virus rar, descoperit în Bolivia. Provoacă febră hemoragică și se transmite de la om la om - bzi.ro

Odată accesat, link-ul descarcă un fișier denumit File.apk care infectează dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10, cu respectivul troian.

Detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator, sunt împiedicate de funcţionalităţile Cerberus Android Banker.

Citeste si: Cod galben de vreme rea! Vântul va sufla cu putere în mai multe județe din țară

Citeste si: A învins cancerul de două ori, a rămas fără un plămân, dar s-a vindecat de COVID-19. Bătrânul care a uimit o lume întreagă

SRI avertizează că principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare.

„De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute", transmite SRI.

SRI recomandă să nu accesăm link-uri sau atașamente primite de la necunoscuți, iar dacă avem suspiciuni, să resetăm dispozitivul la setările din fabrică.

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

În Decembrie trebuie să faci aceste lucruri ca să-ți meargă bine în 2021

Un celebru prezentator din România dă o veste bombă. A divorțat

Rețetă: Cea mai delicioasă ciorbă cu carne de pui: Evită greșeala făcută de toate gospodinele prin care ciorba devine toxică

Anunț alarmant! România, afectată de o altă epidemie. Sunt zeci de mii de îmbolnăviri deja

Ce palmă i-a dat Sorin Bontea lui Florin Dumitrescu. Mai ține cineva minte?

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies