
In articol:
- Alexandru Rafila: "E foarte periculos. Au un efect citotoxic"
- Rafila spune că antiviralele ar trebui introduse doar prin procedură de autorizare
Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește decizia tot mai multor români de a se trata cu antivirale pentru coronavirus. Ministrul Sănătății a explicat că administrarea acestui tip de medicamentație nu este deloc indicat, deoarece poate provoca efecte adverse destul de grave.
Citeste si: A apărut o nouă variantă a coronavirusului în Europa! Cercetătorii se confruntă cu tulpina IHU
Alexandru Rafila: "E foarte periculos. Au un efect citotoxic"
Alexandru Rafila nu este de acord cu utilizarea antiviralelor pentru COVID-19 fără prescripția medicului. Reprezentantul statului a declarat că românii nu ar trebui să apeleze la aceste tratamente "după ureche", pentru că se pot trezi cu efecte adverse destul de serioase, cum ar fi hepatita cronică sau medie: "Tratamentele antivirale sunt toxice. Ele inhibă mecanismele fiziologice naturale ale celulei umane și se soldează cu hepatită cronică sau medie. Nu e de glumă cu ele. În niciun caz să nu le ia (oamenii – n.r.) fără recomandarea medicului.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
E foarte periculos. Au un efect citotoxic. Nu pot fi luate preventiv, cum își imaginează unii. Avem 3 categorii de tratamente în România. Sunt substanțe antivirale mai vechi, așa cum este Favipiravir. Sunt substanțe antivirale mai noi, cum sunt cele de la Pfizer și Merck, și sunt anticorpii monoclonali.
Imagine cu caracter ilustrativ
Rafila spune că antiviralele ar trebui introduse doar prin procedură de autorizare
Ministrul Sănătății este de părere că tratamentul cu antivirale ar trebui urmat numai după ce acestea s-ar introduce printr-o procedură de autorizare la nivel național sau internațional. La acest moment, Alexandru Rafila a transmis că urmărește mecanismul folosit în Ungaria, pentru a vedea dacă poate fi pus în aplicare și în România, în
regim ambulatoriu: "Ungaria e singura țară care a făcut asta prin procedură de autorizare națională. Am discutat deja cu ministrul Sănătății ungar, aștept să îmi comunice procedura(...).Citeste si: Epidemiologul Octavian Jurma, scenariu sumbru după sărbătorile de iarnă. Specialistul cere măsuri drastice
Asta ar însemna să poată fi folosite în regim ambulatoriu, la persoane care sunt investigate înainte. Avem o oarecare reticență(…). Despre anticorpi nu știu că ar fi existat solicitări – distribuția lor în farmacii e destul de limitată. Sunt achiziționați de guverne(..)", a mai spus Alexandru Rafila, pentru sursa citată.