Alexandru Rafila demontează cinci mituri legate de pandemie și de măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre cele mai comune dezinformări în cadrul populației din România legate de pandemia de coronavirus.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Într-un interviu pentru un post de televiziune, Alexandru Rafila a discutat pe marginea a cinci mituri legate de pandemia de coronavirus care s-au întipărit în concepția unor cetățeni! Doctorul a vorbit despre vaccinurile anti-COVID, despre eficiența lor, despre răspândirea virusului, despre purtarea măștilor, despre cifrele raportate zilnic în ceea ce privește infectările și decesele cauzate de coronavirus, dar și despre protocolul medical de tratare a bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2. 

Covid-19
Covid-19 [Sursa foto: PixaBay]

Mitul unu: Vaccinurile anti-COVID nu protejează împotriva bolii

Alexandru Rafila este foarte ferm în ceea ce privește eficiența vaccinurilor disponibile în acest moment în lume. El spune că riscul de îmbolnăvire și de dezvoltare a unei forme grave de COVID-19 este redus considerabil după imunizare. 

"Vaccinurile protejează poate în măsura mai mică împotriva unora dintre aceste tulpini, nu a tuturor acestor tulpini, discutăm de trei tulpini diferite.

Sunt două lucruri care sunt importante. în primul rând care este proporția îmbolnăvirilor din populație cu una din tulpini. Şi dacă pentru tulpina britanică există argumente că se răspândește comunitar în toată țara, pentru celelalte două încă nu există astfel de argumente, iar după vaccinare ceea ce ne interesează nu este neapărat faptul că nu mai face boala și dacă faci o formă ușoară a bolii este un lucru important.

Aceste vaccinuri, care sunt disponibile în momentul de față protejează împotriva formelor grave de infecție. Ceea ce cred că este un lucru extrem de important, pentru că reduce pe de o parte nevoia de spitalizare și în mod evident mortalitatea și cred că acesta este scopul unei campanii de vaccinare", a spus Alexandru Rafila.

Mitul doi: Nu vom mai scăpa de masca de protecție și va rămâne o restricție pentru totdeauna

Medicul spune că nu este o măsură menită să pune presiune și să bage frica în cetățeni, ci este eficientă în împiedicare a transmiterii virusului SARS-CoV-2 de la o persoană la alta. 

„Masca nu este un mijloc de presiune asupra populației, este un mijloc mecanic de împiedicare a transmiterii unei infecții respiratorii, sau o boală cu transmitere aeriană. În momentul în care dispare transmiterea comunitară și utilizarea măștii nu mai este necesară. Pot fi anumite situații în anumite zone în anumite tipuri de activitate ca masca să fie recomandată", a adăugat acesta. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Este important, spune acesta, ca oamenii să înțeleagă că masca este o măsură de prevenție vitală, iar ea nu reprezintă o „marcă a libertății”, ci una a responsabilității. 

„Responsabilitatea pe care o avem noi ca și indivizi privind prevenirea infecției și comportamentul, un comportament fără mască nu reprezintă o marcă a libertății ci este o marcă a responsabilității, suntem ființe sociale", a mai explicat profesorul Alexandru Rafila.

Vaccin anti-COVID
Vaccin anti-COVID[Sursa foto: PixaBay]

Mitul trei: Sunt boli care ucid mai mult în comparație cu COVID-19, iar în România există doar 20 de mii de decese provocate de virus

Alexandru Rfila spune că există, într-adevăr și morți indirecte, însă România are mult mai mult de 20 de mii de oameni decedați ca urmare a infecției cu virusul care a generat această criză epidemiologică la scară mondială. 

Citeste si: Alexandru Rafila, dezvăluiri despre cazurile de coronavirus din România: „Ne aflăm într-o situație periculoasă”

„Asta nu este o filozofie sănătoasă. 20.000 înseamnă a zecea parte dintre decesele înregistrate în România în curs de un an. Nu este chiar așa de puțin. Ca efect al acestei epidemii au existat și morții indirecte, pentru că au fost persoane care au ezitat să meargă să apeleze la servicii medicale. Numărul de decese în luna noiembrie a fost cel mai mare din istoria postbelică a României. Lucrurile acestea legate de deces sunt valabile atât timp cât sistemul este funcțional și poate să preia pacienții care au nevoie de îngrijire, inclusiv de terapie intensivă.

Pentru că sistemul este depășit nu ai de unde să știi cum evoluează decesele și de obicei nu evoluează neapărat în favoarea populației ci in defavoarea ei", a mai adăugat acesta. 

Mitul patru: Protocolul medical anti-COVID nu este eficient 

„Eu nu cred în tratamentele minune în general. Tratamentele minune sunt afirmate, dar nu sunt demonstrate. Nu în spate niște studii științifice, niște publicații care să ateste că medicamentul este eficient, nu este toxic pentru că există și această problemă.

Medicația așa-zis tradițională, protocoalele care sunt recomandate de comisiile de specialitate sau de societățile profesionale medicale au în spate studii care le certifică că sunt utile că nu fac rău și persoanele care au primit acel tratament sunt mai apte să se vindece, să aibă evoluția bolii fără complicații, fără deces decât dacă nu iau acel tratament. 

Dacă pui în balanță cele două în moduri rvident tratamentul recomandat public oficial este cel pe care îl prefer", a explicat Alexandru Rafila.

Mitul cinci: De ce să ne vaccinăm dacă dezvoltăm infecția și după imunizare?

Este, poate, întrebarea care stă pe buzele tuturor. Oamenii sunt revoltați că și după ce se imunizează contra COVID-19 tot există riscul de a dezvolta boala. Iată explicația profesorului Alexandru Rafila. 

Citeste si: Peste 50.000 de persoane s-au vaccinat împotriva virusului COVID-19 în ultimele 24 de ore

„Din două motive ne vaccinăm. Pentru că este foarte probabil să nu facem COVID şi dacă facem COVID după vaccinare, facem o formă ușoară. Vaccinul îţi oferă un răspuns imun care este mult mai eficient și împiedică multiplicarea excesivă a virusului", a conchis Alexandru Rafila.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tulpina coronavirusului care trece neobservată la testul PCR, descoperită în Franța. Ce spun autoritățile

Se introduce pașaportul de vaccinare pentru români? Ce spune premierul Florin Cîțu?

Alexandru Rafila, despre vaccinul AstraZeneca: "E un vaccin bun si sigur..."

Zi importantă pentru Tauri, Scorpioni și alte 6 zodii. Vor primi o lecție esențială pentru viață AZI

Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea întâmpla

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies