Amanunt uluitor despre fuga Nadiei Comaneci din Romania, de acum fix 23 de ani. Cum a ajuns "zeita" in gura lui Bush si a lui Gorbaciov!

Incredibil! Nadia Comaneci, cea mai valoroasa gimnasta a lumii, i-a facut pe George Bush si Mihail Gorbaciov sa discute despre inlaturarea lui Nicolae Ceausescu de la conducerea Romaniei!

Distribuie pe:

fara descriereIn noaptea de 28 spre 29 noiembrie1989, Nadia Comaneci, cea mai valoroasa gimnasta a lumii, alegea sa fuga din Romania, cu mai putin de o luna inainte de declansarea evenimentelor din decembrie, care aveau sa conduca la inlaturarea dictatorului Nicolae Ceausescu. Dincolo de povestea momentului plecarii Nadiei, care a reusit sa treaca frontiera de stat in Ungaria, ca mai apoi sa ajunga in Austria si, in final, in Statele Unite ale Americii, putini sunt cei care stiu ca fuga romancei a fost mediatizata intens de posturile de televiziune americane.

Evenimentul in sine a reusit sa-i faca pe George Bush si Mihail Gorbaciov, sefii celor doua puteri ale lumii din acel moment, SUA si URSS, sa-si indrepte atentia si spre Romania. Cei doi s-au intalnit la inceputul lunii decembrie 1989 in Malta, pe vasul "Maxim Gorki", pentru a pune la cale destramarea comunismului in Estul Europei. Se spune ca in clipa in care cei doi discutau despre noua orientare politica a Europei, pe monitoarele amplasate in sala de consiliu a vasului, posturile americane nu conteneau sa vorbeasca despre Nadia Comaneci, care alesese libertatea. Atunci, Bush si Gorbaciov s-ar fi oprit din discutii, urmarind cu atentie transmisiile tv, dupa care au inceput sa discute de problema Romaniei si, mai cu seama, a variantelor de inlaturare a lui Nicolae Ceausescu de la conducerea tarii.fara descriereBush si GorbaciovContactata telefonic de WOWbiz.ro, Nadia a confirmat ca a auzit si ea despre acest moment: "Am aflat si eu aceasta poveste. Ma bucur daca s-a intamplat asa. Eu am facut un astfel de gest pentru ca, in acea vreme, in Romania, sistemul politic era unul inchis. Nu stiu daca ceea ce am facut eu a reprerezentat un exemplu pentru romanii care s-au ridicat ulterior impotriva vechii conduceri, dar important e ca oamenii care au iesit in strada au obtinut, din pacate cu jertfe, libertatea". Intrebata daca ar lua-o de la capat, in cazul in care ar fi pusa in situatia de a repeta un astfel de gest, Nadia a precizat pentru WOWbiz.ro. "Acel moment a fost unic in felul lui. Nu stiu ce s-ar intampla azi. Dar as vrea ca un astfel de moment sa nu mai existe", a spus Nadia, care a precizat ca, din noiembrie 1989 si pana azi, nu a mai ajuns vreodata in localitatea de granita prin care a traversat ilegal frontiera de stat.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate