Vedete

Amatto Zaharia intervine în scandalul momentului de la Exatlon: ”Giani Kirita va trebui să le acorde respectul cuvenit fiecăruia în parte şi nu să-i pună la colţ” | EXCLUSIV

Amatto Zaharia, Maestru Emerit al Sportului, unul dintre cei mai eficienţi antrenori din domeniul artelor marţiale din România, cu o experienţă de aproape 40 de ani în domeniu, a comentat, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, atitudinea proaspătului căpitan al Faimoşilor de la Exatlon, Giani Kiriţă.

Distribuie pe:

Autor: Radu C. Munteanu

Toată lumea a observat că vulcanicul Giani a început să se certe cu unii din echipa Faimoşilor, ţinta lui predilectă fiind Roxana Vancea. De altfel, discuţiile dintre cei doi au fost, în cel mai recent episod din cel de-al doilea sezon al Exatlon, extrem de dure şi s-au soldat cu lacrimi, reproşuri şi o tensiune fără margini în echipa roşie.

“Giani este, cu siguranţă, un personaj foarte carismatic, care prinde la o mare parte a publicului. Este genul de gladiator care-şi doreşte tot timpul să câştige, cu orice preţ. Asta nu este neapărat ceva rău. Această atitudine este foarte bună şi te ajută când concurezi ca sportiv. Problema este că, în acest moment, Giani nu se află acolo că sportiv, postura în care s-ar simţi foarte bine, ci are un rol destul de incert care oscilează deocamdată între căpitan de echipa, purtător de cuvânt sau antrenor. Din păcate, va mai dura până când se va putea adapta acestui nou rol. Sunt sigur că s-ar fi simţit mult mai în largul lui dacă ar fi concurat ca sportiv, pentru că asta a făcut toată viaţă lui. Şi a făcut-o foarte bine. Noua lui calitate în cadrul Exatlon este o provocare chiar şi pentru el. Trebuie să aibă răbdare să înveţe să lucreze cu oamenii, pas cu pas. E tânăr. Are timp. Nimeni nu s-a născut învăţat. Totul e să vrea să înveţe. A lucra cu oamenii nu este nici uşor şi nici la îndemâna oricui. Nu te poţi duce într-un grup de oameni, care te văd pentru prima oară, să le spui sec şi tăios că, de azi, trebuie să te asculte pentru că... aşa trebuie. Respectul faţă de un lider trebuie să vină de la sine, în mod natural, nu trebuie impus niciodată prin forţă fizică sau verbală. Aici, Giani cred că mai are nevoie de ceva timp să înveţe chiar şi el. Are nevoie de timp să se adapteze la noul rol, dar şi răbdarea şi dorinţa necesară de a învaţa cum să lucreze cu oamenii. Este clar că Giani pune o presiune uriaşă pe Faimoşi crezând că astfel îi motivează. Din păcate însă, aici greşeşte. A pune presiune pe un sportiv nu înseamnă acelaşi lucru cu a-l motiva pe sportiv. Presiunea o pune jocul în sine, frustrările de acolo, dorinţa de a câştiga. Presiunea pe umerii unui sportiv o pune publicul şi miza meciului. Este suficientă presiune pusă pe ei. Este o presiune uriaşă. Un antrenor, un căpitan de echipa, nu trebuie să pună niciodată o presiune suplimentară pe sportiv, pentru că de cele mai multe ori efectul va fi invers. Antrenorul, căpitanul de echipa, trebuie, din contră, să ia presiunea de pe umerii sportivului şi să-l motiveze constructiv pe fiecare în parte, în funcţie de personalitatea fiecăruia. Ce se potriveşte unuia, poate să-i facă rău altuia. Sportivul nu trebuie să intre în teren cu frică, cu teamă că va fi desfiinţat de antrenor după meci. Că va fi pus la zid. Sportivul trebuie să intre pe teren cu plăcere, să simtă bucuria de a juca, fără teamă de a greşi.

 

Este vorba de noţiuni elementare de psihologie sportivă. Este evident că Giani este o fire vulcanică, dar trebuie să aibă răbdare să îl cunoască pe fiecare sportiv în parte. Să fie colegul lor, nu stăpânul lor. Să înţeleagă foarte bine profilul fiecăruia. Nu echipa trebuie să se modeleze după Giani, ci Giani trebuie să-şi adapteze abordarea, modul de lucru, în funcţie de personalitatea fiecăruia. Să nu uităm că majoritatea provin din sporturi individuale, ceea ce înseamnă că abordarea tuturor acestor particularităţi trebuie să fie cu atât mai atentă. Căpitanul unei echipe trebuie să aibă abilitatea de a face să tragă în aceeaşi direcţie sportivi cu personalităţi şi tipologii diferite. Dacă vrea să aibă rezultate cu echipa, Giani va trebui să le acorde respectul cuvenit fiecăruia în parte şi nu să-i pună la colţ şi să-i certe că pe nişte elevi de grădiniţă care nu şi-au făcut temele în clasă. Şi mai ales, nu trebuie niciodată să le calce în picioare orgoliul şi demnitatea de sportivi, de oameni, certându-i de faţă cu adversarii, cu Războinicii. Aşa ceva nu se face niciodată. Giani a fost un sportiv adevărat, un campion, şi va avea succes că şi căpitan de echipa doar dacă va reuşi să devină şi el un membru al acestei echipe, din toate punctele de vedere. Totul depinde numai de el”, susţine Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo.

Amatto Zaharia: ”Nu trebuie pusă pe sportivi o presiune în plus”

“Exatlon-ul nu este un concurs sportiv, ci este cu mult mai mult. Este un reality-show cu probe sportive. Un reality-show extrem de dur, care te presează din toate punctele de vedere, prin durata foarte mare a jocului, prin lipsa comunicării cu cei de acasă, prin mâncarea la limita subzistenţei, prin condiţiile minimale  de igienă şi confort, prin participarea la probe sportive de mare anduranţă şi complexitate, prin sutele de ore de filmare, etc.  Tocmai de aceea nu trebuie pusă pe sportivi o presiune în plus care, de cele mai multe ori, este şi inutilă şi contraproductivă. Sportivii trebuie să dea tot ce pot pe trasee păstrându-şi însă bucuria şi plăcerea de a juca. Ei nu trebuie să stea cu teamă reproşurilor ulterioare care, inevitabil, conduc la jigniri, insulte şi resentimente. Chiar şi în condiţiile stressului generat de concursul în sine, participanţii la joc trebuie să înveţe să rămână oameni, să nu se dezumanizeze, să nu devină nişte hiene dornice de a face orice pentru a câştigă. Faimoşii au avut nevoie de vreo două luni pentru a se omogeniza cât de cât ca echipa. Iar faptul că încercau să nu pună presiune unii pe alţii atunci când nu luau puncte, i-a ajutat foarte mult. Tot aud aiureala asta că Faimoşii stau la baracă de două săptămâni. Şi ce dacă stau la baracă?! Războinicii au stat la baracă trei săptămâni, iar în primul sezon atât Faimoşii, cât şi Războinicii, au stat la baracă chiar şi câte o luna fiecare.

 

Să nu uităm că Vladimir Drăghia era încă la baraca la finalul concursului, ceea ce nu l-a împiedicat însă să câştige. Exatlon-ul este un concurs extrem de dur, de  lungă durata, în care orice se poate întâmpla, în care orice se poate schimba de la o zi la altă. E nevoie de foarte multă răbdare. Giani este încă la început în această echipa. Sunt convins că va înţelege că tensiunile artificial create nu vor aduce puncte suplimentare, ci dimpotrivă. Sper că va face totul să elimine aceste tensiuni, sper că setea lui de victorie să îl determine să coopereze mult mai strâns cu aceşti oameni minunaţi şi, mai ales, sper că va înţelege că la un drum atât de lung cum este acest joc extraordinar numit Exatlon, trebuie să lucreze cu toţii în echipa. Eu, personal, cred că Giani va reuşi până la urmă să se integreze, să se adapteze şi să facă treaba bună", a mai precizat Amatto Zaharia.
 

Galerie foto