America a luat foc! Un tânăr de culoare a fost ucis de poliţie la Los Angeles - Au inceput manifestatii din partea oamenilor

Un tânăr de culoare, prezentat ca suferind de boli mintale, a fost ucis de poliţie la începutul săptămânii la Los Angeles, la scurt timp după moartea unui alt adolescent de culoare la Ferguson, în Missouri (centrul SUA).

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriereEzell Ford, în vârstă de 25 de ani şi neînarmat, a fost ucis luni seara de un ofiţer de poliţie care patrula cu un coleg într-un cartier din sudul Los Angeles (California, vest).

Vecinii şi familia l-au descris pentru presa americană drept un tânăr care suferea de boli mintale.

Poliţia nu a precizat ce i-a determinat pe cei doi agenţi să i se adreseze lui Ezell Ford, sindicatul poliţiştilor LAPPL afirmând într-un comunicat că cei doi agenţi l-au "oprit pe Ezell Ford în jurul orei 20.10 (06.10 ora României) în timp ce merge pe trotuar în apropiere de strada 65".fara descriere

Avocatul familiei lui Ezell Ford, Steven Lerman, a explicat joi pentru AFP că intenţionează să depună plângere "la începutul săptămânii viitoare" împotriva oraşului Los Angeles pentru încălcarea "legii privind drepturile civice", "moarte ilegitimă" şi "folosirea excesivă a forţei".

Steven Lerman a fost avocatul lui Rodney King, a cărui agresare de către poliţia din Los Angeles în 1992 a declanşat revolte rasiale.fara descriere

El a precizat că dispune de dovezi de la "martori şi de propria anchetă". Decesul lui Ford are loc după cel al lui Michael Brown la Ferguson în Missouri, un tânăr în vârstă de 18 ani ucis sâmbătă de un agent în timp ce era neînarmat. Acest oraş de la periferia Saint-Louis este de atunci teatrul unor revolte urbane.

Sute de persoane au manifestat joi seara, la New York, împotriva brutalităţii poliţiei, după uciderea unui tânăr de culoare la Ferguson, în Missouri (centru), care a provocat cinci nopţi de violenţe.

Manifestanţii, majoritatea tineri şi de culoare, protestează şi faţă de moartea la New York, săptămâna trecută, a unui tată dintr-o familie de culoare, imobilizat violent la pământ de către poliţie şi decedat din cauza unui atac de cord.fara descriere

"Eric Garner, Michael Brown, justiţie", se putea citi pe pancarte. "Solidaritate cu persoanele din Ferguson", afirma o altă pancartă fluturată de o tânără, Cherry, care a mărturisit că îi este frică după tot "ce s-a întâmplat".

Michael Brown, în vârstă de 18 ani, care nu era înarmat, a fost împuşcat mortal, potrivit unui martor, pe o stradă din Ferguson, în timp ce avea mâinile ridicate. Potrivit poliţiei, Michael Brown a fost ucis după ce a agresat un poliţist şi a încercat să-l dezarmeze.

"Dreptate pentru Michael, dreptate pentru Eric", scandau manifestanţii. "Fără dreptate nu va fi pace", au afirmat ei.fara descriere

Potrivit unei înregistrări video, Eric Garner, în vârstă de 43 de ani, imobilizat la pământ de mai mulţi poliţişti, s-a plâns de mai multe ori că nu poate respira. Moartea sa pe 17 iulie a fost considerată omor de căte medicul legist.

Miercuri, primarul oraşului New York, Bill de Blasio, le-a cerut new-yorkezilor să "respecte poliţia" şi să nu opună rezistenţă în cazul unor arestări. "Dacă un poliţist decide să aresteze pe cineva, acest individ este obligat să se supună arestării", a afirmat el.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a lansat un apel la calm, îndemnând forţele de ordine să aibă o atitudine reţinută în oraşul Ferguson.fara descriere

"Poliţia are responsabilitatea de a fi transparentă în legătură cu incidentul petrecut sâmbătă seară. Autorităţile trebuie să evite utilizarea excesivă a forţei contra manifestanţilor paşnici", a spus preşedintele american.

"Nu există nicio scuză pentru violenţele împotriva forţelor de ordine", a precizat Obama.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate