
In articol:
În urmă cu ceva timp, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat că începând cu anul 2023 vor fi introduce la medicul de familie serviciile medicale de prevenție.
Servicii care, dacă nu vor fi făcute de cei care sunt asigurați, vor putea aduce cu ele sancțiuni pentru aceștia.
Citeste si: Lista serviciilor medicale eliminate de la 1 aprilie 2022. Vezi cu ce nu te mai pot ajuta medicii de familie
Medic
Setul de analize de prevenție ar putea aduce și sancțiuni pentru români
„Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii(...) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate. Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023", declara Adela Cojan.
Iar acum, în replică, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține cele spuse de Adela Cojan, ba chiar, declară că nu vede niciun punct negativ în implementarea acestei soluții de conștientizare a sănătății fiecărui cetățean.
Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro
Dar, deși este de părere că analizele de prevenție ar putea crește prezența românilor în cabinetele medicilor de familie, Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă și spune că această măsură va fi posibilă, după implementare, doar cu ajutorul cadrele medicale și prin bunăvoința românilor contribuabili la CNAS. Astfel încât, să se beneficieze la scară largă de măsura impusă, fără a se aplica sancțiuni românilor.
„Trebuie și partea cealaltă de convingere a oamenilor să participle. Există astfel de situații în multe țări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ține cont și de comportamentul preventiv al fiecărei persoane. Putem să gândim o astfel de soluție. Nu cred că e o soluție rea, cred că e o soluție care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, și medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort”, a spus ministrul Sănătății, notează Digi24.
Fiind vizați de Rafila, cea care-i reprezintă, Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov îi dă dreptate ministrului, dar doar pe jumătate.
Președintele Asociației Medicilor de Familie spune că sancționarea românilor care refuză să se prezinte la medic pentru efectuarea analizelor de prevenție ar trebui să fie sub altă formă, nu prin luarea unei amenzi.
O măsură, asemănătoare cu cea de peste hotare, ar putea fi aceea ca un posibil pacient să plătească mai mult pentru tratarea unei boli pe care nu a depistat-o la timp din cauza faptului că nu a apelat la pachetul de analize ce va fi introdus din 2023.
„Domnul ministru are dreptate. Există astfel de situații în alte țări, doar că ele nu sunt sub formă de sancțiuni directe. Pacientul plătește mai mult pentru boala pe care ar face-o dacă nu se prezintă la timp la controlul preventiv. Cam așa funcționează peste tot acest mecanism. Pe de altă parte, în România este un obicei ca autoritățile să sancționeze pe oricine pentru orice, sperând că astfel va obține rezultate bune, ceea ce a arătat în timp că nu a fost adevărat.Probabil că sancțiunile ar trebui să vină doar în urma unei fraude sau dacă oamenilor li se explică într-adevăr cât de important este acest lucru și refuză să facă asta”, a spus Sandra Alexiu.
Pe de altă parte, specialistul este de părere că în această direcție ar fi fost de folos contractul care a existat cândva între Casa de Asigurări și asigurat, în care se prevedeau anumite drepturi și obligații pentru fiecare în parte.
Totodată, ea este de părere că această măsură, de a aplica sancțiuni românilor, fără o comunicare eficientă în prealabil, din partea autorităților și specialiștilor din domeniu, ar putea avea efecte adverse, mai ales că prevenția în țara noastră a ajuns să fie un lucru atât de rar întâlnit, din mai multe cauze.
Concret, spune președintele medicilor, oamenii, din necunoștință de cauză, să refuze efectuarea analizelor preventive, conștienți fiind că în România, subliniază ea, se caută să se aplice amenzi pentru orice.
”În România a existat un contract între Casa de Asigurări și asigurat, astfel încât fiecare avea drepturi și obligații și trebuia să le respecte. Dacă ar fi existat în continuare acest contract, poate că ar fi fost posibile și sancțiuni. Nu mai există. Acest contract a fost desființat. Casa a decis să nu mai existe acest contract între fiecare om din țara asta care e asigurat la Sănătate și Casa de Asigurări, care ar trebui să-i ofere niște servicii la niște standarde. Dacă oferi servicii preventive, te aștepți ca oamenii să vină dacă informezi, dacă explici, dacă le spui cât de important este acest lucru, dacă incluzi capitolul de comunicare, ori dacă începi prin a spune că vor exista sancțiuni probabil că foarte mulți dintre cei care vor auzi acest lucru vor fi revoltați și se obține efectul invers. Oamenilor trebuie să li se explice pe înțelesul lor. Pentru fiecare lucru care intervine în legislație să li se explice despre ce este vorba și de ce este el benefic. Prevenția a ajuns o Cenușăreasă la noi. Nu mai avem timp să facem și nici fonduri nu se alocă foarte mult pentru asta. Există câteva analize preventive pe care le pot face oamenii, dar puține laboratoare fac aceste analize și ele sunt în număr foarte puțin, doar 2-3 analize pe care le poți prescrie pe niște bilete speciale, tipizate, care uneori se găsesc cu dificultate”, a mai declarat Sandra Alexiu.