Anchetă Recorder, despre sistemul prin care Biserica Ortodoxă Română construiește biserici din bani publici. Legături la nivel înalt. Prima reacție a BOR și prima demisie

Jurnaliștii de la Recorder au publicat primul episod dintr-o investigație ce vizează mecanismul prin care BOR se folosește de banii publici.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Jurnaliștii de la recorder.ro au publicat o parte din investigația cu privire la sistemul prin care Biserica Ortodoxă Română construiește biserici din bani publici.

Anchetă jurnalistică Recorder: "Clanul Marelui Alb". Cum construiește BOR biserici din bani publici

Anchetă Recorder, despre sistemul prin care Biserica Ortodoxă Română construiește biserici din bani publici. Legături la nivel înalt. Prima reacție a BOR și prima demisie

Catedrala Mântuirii Neamului

[Sursa foto: Captură YouTube]

Jurnaliștii Recorder s-au documentat timp de opt luni pentru această anchetă și pentru a descoperi mecanismele orin care BOR ajunge să intre în posesia banilor publici. Informațiile au devenit cunoscute după ce jurnalistul Victor Ilie a folosit o identitate falsă pentru a ajunge în interiorul rețelei. Altfel, nu s-ar fi aflat niciodată nici despre metoda de funcționare și nici despre cifre, pentru că BOR nu a prezentat niciodată modul în care administrează fondurile publice.

Citeste si: Care este numele real al Patriarhului Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe din România

"Biserica Ortodoxă este una dintre cele mai puternice și mai influente organizații din România. O instituție care, în contrast cu misiunea sa spirituală, și-a construit un adevărat imperiu financiar ale cărui mecanisme de funcționare rămân în mare parte necunoscute pentru muritorii de rând și pentru instituțiile de control ale statului.

Asta deși o parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei alocați numai pentru bisericile din București, de la Guvern și din bugetul Capitalei, în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel.",

relatează jurnaliștii recorder.ro.

Reacția BOR după ancheta Recorder: "Materialul este construit din păcate cu intenția obsesivă de a transfera vina asupra Părintelui Patriarh"

Anchetă Recorder, despre sistemul prin care Biserica Ortodoxă Română construiește biserici din bani publici. Legături la nivel înalt. Prima reacție a BOR și prima demisie

Unul din clopotele de la Catedrala Mântuirii Neamului

[Sursa foto: Captură YouTube]

Într-un răspuns pentru stirileprotv.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a vorbit care este de fapt scopul acestei anchete, pe care o consideră legitimă.

Citeste si: Patriarhul Daniel, decizie de ultimă oră! Ce se va întâmpla în biserici de acum: "Materiale informative despre..."

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

"Pornind chiar de la titlul formulat abrupt și aprioric ofensator, în material se folosește masiv tactica inoculării unei mari suspiciuni, a amorsării unui subiect-bombă, care poate fi perceput astfel doar pentru că în conținut este introdus numele unei persoane foarte importante. Tactica aceasta vicleană e veche, dar încă eficace, întrucât rezervele sociale de credulitate, prejudecată și ignoranță în sfera unor anumite probleme sunt inepuizabile.

Materialul mizează în primul rând pe atenția și jubilația celor care nu au nicio idee clară, nici măcar vagă, despre Părintele Patriarh, despre personalitatea sa reală, despre onestitatea sa profundă, despre Biserică și cultele religioase, despre activitatea lor amplă și ramificată în societate, activitate cu enorme, frecvent necuantificabile beneficii pentru întreaga comunitate.

Onestitatea ne îndeamnă însă pe fiecare dintre noi în parte, deși în grade diferite, să nu speculăm, să nu ne grăbim cu „ridicarea & aruncarea pietrei”, să nu extrapolăm asupra cuiva, oricine ar fi acesta, vina unor persoane care se laudă delirant și incontrolabil cu relații sus-puse. Personal cred că abținerea de la creditarea imediată a unor asemenea asocieri culpabilizatoare este un principiu dictat de elementarul bun-simț.

Citeste si: Care este salariul unui preot în România în 2021? Indemnizații de demnitari la vârful Bisericii Ortodoxe: Patriarhul câștigă cât Președintele Senatului, un arhiepiscop, cât un ministru! Dezvăluiri exclusive

Deși legitim în sine, materialul jurnalistic despre care vorbim este construit din păcate cu intenția obsesivă de a transfera asupra Părintelui Patriarh vina prezentată ca reală a unor persoane din administrație și a unor așa-ziși complici ai instituției care apar în investigație, persoane care încearcă totdeauna și pretutindeni, desigur, să obțină beneficii personale prin simpla insinuare conjuncturală în vecinătatea cuiva important, comițând astfel un grav rapt de imagine împotriva voinței celui a cărui imagine e folosită.

Prima reacție a BOR după ancheta despre modul în care administrează fondurile publice

Anchetă Recorder, despre sistemul prin care Biserica Ortodoxă Română construiește biserici din bani publici. Legături la nivel înalt. Prima reacție a BOR și prima demisie

Slujba de sfințirea altarului Catedralei Naționale din București 

[Sursa foto: Captură YouTube]

Mai departe ne putem întreba în mod deplin justificat care este însă înalta și binevoitoarea rațiune morală din perspectiva căreia se apleacă autorii materialului recorderian asupra Bisericii. Care este scopul real ultim al materialului. Miza sa. Istoricul raportării Recorder la Biserică indică destul de limpede un decerebrat anticlericalism, o patologică fobie la BOR. Nu afectează asta oare deloc credibilitatea unui demers jurnalistic „independent”? Poate fi această credibilitate considerată una totală? Probabil, nu.

Citeste si: Un preot a scos din buzunar peste 60.000 de euro, fiind șantajat cu un film compromițător, cu tentă sexuală

Pe fond, dacă urmărim materialul atent, este de fapt criticată și denunțată buna, excelenta chivernisire a banilor în Biserică, nesuflându-se însă o vorbă despre utilizarea acestor bani în ampla operă socială a acesteia, care, spre exemplu, doar anul trecut, pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică, pentru sprijinirea sinistraților și a victimelor pandemiei, a cheltuit suma de 185.599.815 lei (38.074.881,02 euro). Suma este scrisă corect.

În acest context, materialul marca (anticlericală) Recorder mai denunță hiper-progresist (cum altfel?) finanțarea Bisericii de către stat, deci a tuturor cultelor religioase în general, respectiv finanțarea construirii/ restaurării conform necesității reale a unor lăcașuri de cult sau clădiri de utilitate publică, ca și cum aceasta nu ar fi absolut legală și necesară, transmițându-se implicit și viclean ideea că această finanțare constituie o irosire a banilor publici. O mostră convingătoare de analfabetism funcțional în sfera libertății religioase și a culturii politice în general.

Există, da, și vor exista mereu, oameni de afaceri care încearcă să se apropie de Biserică, vizitați de tentația irepresibilă de a specula posibile relații personale cu unii angajați ai acesteia. A extrapola însă o asemenea intenție detestabilă la nivelul patriarhal cel mai înalt, a lansa primitiv și iresponsabil, fie ca angajat al administrației bisericești, fie ca jurnalist „independent” ideea absurdă și otrăvită că asemenea lucruri se petrec cu știrea Patriarhului României, acest lucru în sine este nu doar inept, ci și dezgustător abject.

Citeste si: Ce secrete are Patriarhul Daniel, care împlinește azi 69 de ani! Cum arată acum casa părintească de la Dobrești a șefului Bisericii

Faptul ca o persoană, fie el și un angajat al Arhiepiscopiei Bucureștilor sau un membru al unui for bisericesc ajuns acolo dintr-o nefericită eroare, se laudă că va vorbi sau că a vorbit cu Patriarhul în legătură cu o problemă, inventând și invocând o relație apropiată cu acesta, un asemenea gest nu-l descalifică decât pe lăudărosul patologic, nu pe Patriarh, care nu știe că i se folosește numele într-un context de care e total străin.

În mod evident, afirmațiile celor incriminați în materialul pe care l-am urmărit eu însumi cu nesfârșită tristețe, rămân impardonabile, fie ele privite și prin lentila înțelegerii și compasiunii creștine", a transmis Vasile Bănescu, purtărotul de cuvânt al Patriarhiei, pentru stirileprotv.ro.

Lazăr Neacșu, politicianul care apare în ancheta jurnalistică, și-a dat demisia din PSD

PSD Bucureşti a anunţat că Lazăr Neacşu, politicianul care apare în ancheta Recorder privind fondurile publice alocate bisericilor, şi-a dat demisia din partid şi din calitatea de consilier general al Municipiului Bucureşti.

Citeste si: Un preot din Dolj, protagonistul unui caz revoltător. Bărbatul a incendiat mormintele unor familii care nu au plătit taxa pe locul de veci

Consilierul general Lazăr Neacşu se autodescrie într-un reportaj Recorder ca un reprezentat al Bisericii în politică.

"Organizaţia PSD Bucureşti şi Organizaţia PSD Sector 4 anunţă că Neacşu Lazăr şi-a prezentat în această dimineaţă demisia din Partidul Social Democrat şi din calitatea de consilier general PSD din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti", a transmis Biroul de presă PSD.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 13 octombrie 2021. Este mare sărbătoare, marcată cu cruce neagră în calendar

Dan Barna cere ajutorul Patriarhului Daniel pentru campania de vaccinare: "Sunt un om optimist"

Care este numele real al Patriarhului Daniel, conducătorul Bisericii Ortodoxe din România

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E MULT MAI GRAV

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies