Andrei Hrebenciuc, reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani

Andrei Hrebenciuc a fost reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, dar şi pentru că, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu Ioan Adam şi Gheorghe Sturdza, ar fi constituit grupul infracţional care a urmărit retrocedarea ilegală a 43.000 ha de păduri, potrivit DNA.

Distribuie pe:

Autor: I.M.D.

fara descriereProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov au dispus, joi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Andrei Hrebenciuc.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă admite cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Andrei Hrebenciuc, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, arată DNA, într-un comunicat de presă.

De asemenea, procurorii DNA Braşov au dispus urmărirea penale a avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, precum şi a Elisabetei Carmen Drăgoi, asociat şi administrator al societăţii comerciale Reşedinţa Vârstnicilor SRL, toţi fiind acuzaţi de spălare de bani.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de procurori că, începând din 24 iunie 2013, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi cu Dan Costin Bengescu, a constituit un grup (care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane) ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei "cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos".

Andrei Hrebenciuc a fost audiat la sediul DNA Braşov timp de aproximativ cinci ore, iar în jurul orei 09.00 a fost scos cu cătuşe la mâini şi urcat într-o maşină, cu care va fi dus la instanţa supremă.

Viorel Hrebenciuc, care a mers la DNA Braşov împreună cu fiul său, a spus că a venit să îl susţină moral. El a precizat că atât el, cât şi fiul său sunt nevinovaţi, iar adevărata ţintă a DNA este candidatul la Preşedinţie Victor Ponta.

fara descriereHrebenciuc a venit la sediul DNA Braşov în jurul orei 04.00, imedait după ce a fost adus fiul său. El a spus că a venit în calitate de tată.

”Pur şi simplu vreau să-l văd. N-am cum să iau legătura cu el, nici n-am de ce să iau. Ca să vadă că este susţinut moral de mine“, a spus Hrebenciuc.

Întrebat cum s-a simţit când a aflat că fiul lui va fi dus la DNA, Hrebenciuc a răspuns: ”Nefericit. Şi cred că orice părinte s-ar fi simţit la fel“.

În ceea ce priveşte acţiunile DNA, Hrebenciuc a remarcat că acestea au fost demarate în campania electorală.

”Acţiunea aceasta cu Hrebenciuc, trei dosare, a început în 15 octombrie, în plină campanie electorală. Legăturile le faceţi dumneavoastră. În fapt, fără să am prea mare implicare, s-a întâmplat următoarea chestiune: pe rol există o decizie definitivă irevocabilă şi executorie a Tribunalului din Covasna care este valabilă şi astăzi. Niciun metru pătrat nu s-a retrocedat... Concluzia ar fi următoarea: DNA se ocupă de retrocedări şi de toate actele de corupţie care s-au întâmplat în trecut, nu le-a finalizat pe toate, normal, dar acum văd că se preocupă de presupusele acte de corupţie din viitor“, a spus Hrebenciuc.

Întrebat dacă fiul lui este intermediarul celor 12.000 hectare de teren, Hrebenciuc a spus că de acest teren a auzit de la procurori şi că nu ştie despre ce este vorba.

”Haideţi să ne înţelegem foarte bine. Eu de cele 12.000 hectare de tern am auzit de la procurori. Nu ştiu nimic despre ele. Deci, fiul meu nu avea ce intermediar să fie dacă eu nu ştiu nimic şi oricum n-avea ce intermedia pentru că el nu este implicat în aceste chestiuni. Lucrul care veau să vi-l spun de fapt este că nu pot decât să remarc celeritatea de care dă dovadă DNA“, a mai spus el.

Referitor la demisia sa din Parlament, Viorel Hrebenciuc a spus că s-a pus la dispoziţia justiţiei pentru că nu are nimic ce să-şi reproşeze, ”lucru care în timp se va dovedi“.

În legătură cu solicitara de modificare a legii 78/2000, el i-a rugat pe jurnalişti să verifice stenogramele Biroului Permanent de anul trecut, când a ridicat această problemă şi unde a explicat: ”În articolul 13 din Legea 78/2000 ne face pe toţi deputaţii care suntem aleşi nominal în colegiile noastre ca orice telefon pe care îl dăm să fim pasibili de influenţare. Este nevoie rapid de o reglementare clară cu ce au voie să facă deputaţii şi ce nu au voie să facă“.

El a mai spus că traficul de influenţă de care este acuzat face parte din actele de corupţie, ”iar ce există în legislaţie acum, actele de corupţie sunt exceptate“.

”Deci, şi dacă s-ar fi dat această chestiune, în eventualitatea că s-ar ajunge la condamnare, lucru puţin probabil, nu aş fi fost exceptat de acest lucru“, a mai spus Hrebenciuc.

În legătură cu discuţia avută cu Dan Şova, Hrebenciuc a spus că ”discuţiile la cafea nu se dau publicităţii“.

”Această stenogramă care are şi acest conţinut politic a fost dată publicităţii de un organism cum este DNA care nu ar prea trebui să se implice în campanii electorale. Am un mare defect în viaţa mea. Nu reuşesc să spun niciodată nu la orice rugăminte mi se aduce a colegilor...“, a adăugat Hrebenciuc.

Miercuri, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la biroul din Bucureşti al lui Andrei Hrebenciuc, precum şi la birourile unor avocaţi care ar fi vizaţi în acelaşi dosar.

De asemenea, fostul şef al SPP Dumitru Iliescu, prin intermediul căruia Viorel Hrebenciuc ar fi aflat că este interceptat, a fost audiat miercuri noapte la DNA central, el fiind lăsat să plece după ce a dat declaraţii aproximativ două ore şi jumătate şi i-au fost comunicate acuzaţiile.

Dumitru Iliescu este urmărit penal pentru folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi cumpărare de influenţă.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate