Anticoncepționalele sunt periculoase? Riscurile și contraindicațiile pilulelor contraceptive

Anticoncepționalele sunt periculoase? La ce riscuri te expui când iei anticoncepționale? Care sunt contraindicațiile pilulelor contraceptive?

Distribuie pe:

Autor: R.L.

anticonceptionalele sunt periculoase


In articol:

Multe femei apelează la anticoncepționale pentru a evita să rămână însărcinate, dar nu știu că aceste pilule au și contraindicații. Pilulele contraceptive sunt de folos dacă nu vrei să rămâi însărcinată, însă nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Așa că trebuie să te documentezi înainte pentru a afla care sunt riscurile și contraindicațiile pastilelor. Internetul este o sursă de informare foarte la îndemână, dar cel mai bine ar fi să mergi la un medic specialist, iar acesta să-ți prescrie pilulele potrivite pentru organismul tău, după ce în prealabil ai făcut analize și ai aflat ce ți se potrivește și ce nu. Pe lângă un ginecolog, ar trebui să apelezi și la un endocrinolog pentru un profil hormonal.

Riscuri si contraindicatii pilule contraceptive. Anticoncepționalele sunt eficiente în proporție de 99% atunci când nu vrei să rămâi însărcinată. Trebuie să ții cont că s-au înregistrat cazuri în care o femeie a rămas gravidă chiar dacă lua pastile contraceptive. Pilulele pot fi prescrise de medic nu doar pentru a evita o sarcină, ci și pentru a regla ciclul menstrual, a reduce perioada sângerărilor în timpul menstruației, a reduce simptomele asociate sindromului premenstrual, în cazul chisturilor ovariene sau în tratarea acneei.

Anticoncepționalele sunt periculoase? Riscuri și contraindicații pilule contraceptive

Anticoncepționalele conțin o anumită doză de hormoni, iar aceștia produc schimbări inevitabile în organismul femeii. Contraceptivele orale au efecte adverse de care trebuie să afli înainte de a le administra.

Riscurile anticoncepționalelor

Anticoncepționalele sunt periculoase? Anticoncepționalele sunt o formulă eficientă atunci când vrei să previi o sarcină, dar ca orice pastilă pe care o ingerezi poate determina anumite stări sau senzații neplăcute. Printre acestea se numără: senzația de vomă, cefalee, tensiune și durere mamară. Anumite femei au declarat că au acuzat chiar și scăderea libidoului.

Citeste si: Cele mai uzuale metode contraceptive pentru femei! Care este cea mai potrivită pentru tine

Citeste si: Poveste adevarata: Efectele anticonceptionalelor despre care ginecologul nu prea vorbeste

Citeste si: Anticonceptionalele pentru barbati sunt noua metoda contraceptiva

Ce efecte secundare au anticoncepționalele. Administrarea regulată a anticoncepționalelor poate declanșa efecte secundare în organism. Acestea pot fi: sângerare între menstruații, modificări ale secreției cervicale, sensibilitate crescută, durere, greață, vomă, urticarie, migrene, retenția lichidelor. Alte femei s-au plâns că, în timpul tratamentului cu anticoncepționale, partidele de sex au devenit neplăcute, chiar dureroase.

Ca efecte secundare adverse, anticoncepționalele pot determina: creșterea tensiunii arteriale, colelitiază, icter colestatic, migrene, toleranță reducă la glucoză. Studii recente au arătat că pilulele contraceptive au ca efecte secundare adverse chiar și infarct cardiac sau hemoragii cerebrale.

Femeile care au peste 35 de ani și sunt fumătoare sunt sfătuite să nu ia pastile anticoncepționale sau să renunțe la ele, riscurile la care se expun fiind mult mai mari decât la femeile care nu fumează.

Fiecare organism reacționează diferit la administrarea de anticoncepționale, dar cele mai întâlnite efecte sunt:

- scăderea libidoului
- greață
- sângerări între menstruații
- sensibilitate și/sau durere la nivelul sânilor

Acestea pot dispărea după câteva luni de la începerea tratamentului cu pilule contraceptive. În caz contrar, apelează la un medic specialist, iar acesta îți va sugera să schimbi pastilele cu altele cu o doză de hormoni potrivită organismului tău.

Pericolele anticoncepționalelor

Anticoncepționalele sunt periculoase? Anticoncepționalele nu ar trebui administrate dacă:
- ai avut accident vascular cerebral, atac de cord sau ai antecedente în familie
- ai avut tromboză venoasă profundă (un cheag de sânge într-o venă)
- ai peste 35 de ani și ești fumătoare
- ai avut cancer la sân sau ai antecedente în familie
- ai sângerări/hemoragii vaginale de origine neidentificată
- alăptezi
- suferi de diabet zaharat, ai hipertensiune arterială, colesterol ridicat, boli cardiovasculare, lupus, afecțiuni grave ale ficatului, cancer mamar, tumori hepatice, tromboflebită
- ai migrene cu aură
- ești însărcinată

Important de știut este că femeile care au migrene cu aură și iau anticoncepționale sunt mult mai expuse să facă accident vascular cerebral. Riscul crește și în funcție de conținutul de estrogen din pilulele administrate. Cu cât este mai mare doza de estrogen (peste 50 de micrograme de etinil estradiol), cu atât este mai mare și riscul de accident vascular. (Citește și: Totul despre pilulele contraceptive! Când NU ai voie să iei anticoncepționale


Ce analize trebuie să faci înainte de a începe să iei anticoncepționale

Înainte să începi administrarea de pilule contraceptive ar fi bine să stai de vorbă cu un medic. Specialistul îți va recomanda o serie de analize și tratamentul potrivit în funcție de profilul hormonal.

„În primul rând, trebuie efectuate teste de coagulare a sângelui, întrucât în cazul femeilor care întâmpină aceste probleme există riscul ca anticoncepţionalele să crească riscul de tromboze.

De asemenea, trebuie testat metabolismul lipidic. Dacă femeia are un nivel crescut de colesterol sau trigliceride ar trebui să folosească mai degrabă metode contraceptive fără conţinut hormonal. De asemenea, este nevoie şi de evaluarea altor factori de risc, chiar dacă analizele arată o stare de sănătate bună: antecedentele familiale de cancer la sân sau tromboze.

Ba mai mult, este bine să se realizeze şi un profil hormonal, înainte de prescripţia anticoncepţionalelor, pentru ca medicul să poate prescrie anticoncepţionale cu un nivel potrivit de hormoni. Dacă apar sângerări în timpul administrării, este posibil ca nivelul hormonal al respectivelor pilule să fie mai mic decât nivelul hormonal anterior al femeii, prin urmare trebuie administrare contraceptive mai puternice", a declarat dr. Ana Maria Năstase pentru csid.ro.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate