Anul nou vine cu scumpiri si vesti proaste pentru soferi! Afla ce se modifica din ianuarie 2013

Anul 2013 aduce scumpiri, modificari in sistemul de sanatate, dar si vesti proaste pentru soferi.

Distribuie pe:

Autor: C.L.

fara descriere


Scumpirea energiei electrice.
De la 1 ianuarie 2013, pretul energiei va fi cu 10% mai mare. Potrivit oficialilor ANRE, pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea va fi de 4 lei.

fara descriere

Accize mai mari. Accizele platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutun, produse energetice si cafea, vor fi mai mari ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sunt calculate acestea. Astfel, cursul pentru calcularea accizelor in 2013, anuntat la 1 octombrie de Banca Centrala Europeana, este de 4,5223 lei/euro, cu 5,2% mai mare fata de cel utilizat in acest an, de 4,3001 lei/euro.Mai mult, Guvernul a decis si cresterea accizelor la motorina de la 1 ianuarie, de la 374 euro/tona la 391 euro/tona.

Creste pretul gazelor. Si pretul gazelor pentru populatie este programat sa creasca cu 10% in 2013, dar din vara. Mai precis, cu 8% la 1 iulie si cu 2% din octombrie, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate anuntat de ANRE.

Taxa de prima vanzare auto. Aceasta taxa a fost suspendata de fostul Guvern doar pana la inceputul anului viitor, cand va fi din nou obligatorie. Astfel, din 1 ianuarie, cumparatorii de masini rulate cu numere de inmatriculare romanesti, si care au intrat in circulatie in tara inainte de 1 ianuarie 2007, vor plati taxa pe poluare auto. Mesajul venit de la premierul Victor Ponta este insa “mai asteptati” pentru ca pe 4 ianuarie aceasta taxa se poate modifica. Din nou!

fara descriere

Schimbari pentru soferi. Anul ce urmeaza aduce si alte vesti proaste pentru soferi. De la 1 ianuarie se scumpeste asigurarea obligatorie pentru masini. Majorarile sunt  de pana la 30%. In plus, din ianuarie intra in vigoare si noul cod rutier. Printre modificari se numara: introducerea unei probe practice si teoretice pentru obtinerea permisului de conducere pentru scutere;  schimbarea permisului de conducere o data la 10 ani, numai daca soferul trece de controlul medical; biciclistii nu vor mai avea voie sa circule pe carosabil, daca pe trotuar exista pista speciala.

Cardul de sanatate si reteta electronica. Fiecare persoana de peste 18 ani va primi Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate (CEAS) ce va fi distribuit in prima parte a anului viitor de catre medicii de familie. Documentele vor fi trimise la medici de Casa de Asigurari de Sanatate, iar costurile sunt suportate de Ministerul Sanatatii. De la 1 ianuarie, medicii de familie si cei din spitale vor fi obligati sa prescrie doar retete electronice, cele clasice, pe hartie fiind eliminate. Programul a fost aplicat din 1 iulie 2012, dar in aceasta perioada au fost utilizate ambele variante de retete

Programul Prima Casa. Acest program de creditare va continua si in 2013. Conform unui proiect de hotarare al Ministerului Finantelorvor fi acordate garantii de 200 de milioane de euro, suficiente pentru circa 5.000 de credite.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate