Anunț de ultimă oră! Autoritățile schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedați de COVID-19. Noile măsuri intră în vigoare înainte de Paște

Autoritățile au decis schimbarea protocolului în cazul morților răpuși de coronavirus, după scandalul de la înmormântarea Corneliei Catanga.

 Autoritățile schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedeți de COVID-19
Autoritățile schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedeți de COVID-19[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Autoritățile au anunțat că intenționează să schimbe protocolul în ceea ce privește înmormântarea celor decedați din cauza virusului SARS-CoV-2. Anunțul a fost făcut duminică, 28 martie, de șeful Secretariatulului de stat pentru culte, iar noile măsuri vor intra în vigoare înainte Paștelui. 

Totul ar fi pornit după scandalul de la înmormântarea Corneliei Catanga. Familia s-a plâns că artista nu a avut parte de o slujbă de înmormântare și priveghi, conform datinilor creștine. Legislația actuală prevede ca morții de COVID să fie preluați de la morgă într-un sicriu sigilat și dusi direct la cimitir, iar de față pot participa doar un număr limitat de persoane. 

 Autoritățile schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedeți de COVID-19
Autoritățile schimbă legislația în ceea ce privește înmormântarea celor decedeți de COVID-19[Sursa foto: PixaBay]

Decedații de COVID vor avea parte de priveghi și de slujba de înmormântare! 

Soțul și fiul Corneliei Catanga s-au plâns că a rtista a fost băgată fără haine în sicriu și trimisă direct la groapă, fără a avea parte de o slujbă oficiată de un preot, care să se roage pentru sufletul ei sau de un priveghi, unde să vină toți fanii ei să-și ia rămas bun.

Iată că glasurile lor de disperare au fost ascultate. Iar autoritățile vor acum să modifice protocolul în cazul celor care mor ca urmare a infecției cu coronavirus. 

„Am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a declarat Victor Opaschi, șef Secretariatul de stat pentru culte. 

Preotul va fi chemat la spital, iar decedatul va fi îmbrăcat înainte de înmormântare, fără să fie pus într-un sac de plastic. După ce va fi sigilat sicriul, se va depune la capelă, iar înmormântarea se va face portrivit regulilor ortodoxe. 

Citeste si: Carla’s Dreams, prins FĂRĂ mască. Cine este, de fapt, artistul care face furori în România...- bzi.ro

Citeste si: Cornelia Catanga, îngropată fără slujbă și priveghi! Aurel Pădureanu a avut o reacție furioasă: „Nu plec din cimitir. Doar nu vine poliția să mă împuște”

„Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecţiei COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Cadavrul va fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Personalul care, potrivit atribuţiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea şi obiectele contaminate cu secreţii ale persoanei decedate şi transportă cadavrul către spaţiile special destinate va purta obligatoriu echipament individual de protecţie”, potrivit Ordinului.

Ce trebuie să știe de acum rudele unui decedat din cauza COVID-19

Ministerul Sănătății a emis un nou protocol în ceea ce privește înmormântările pacienților morți din cauza virusului SARS-CoV-2. Regulile stricte de odinioară au mai fost relaxate în prezent. 

Astfel, rudele de grad 1-2 ale personanei decedate de coronavirus pot participa la înmormântare doar dacă nu prezintă simptome specifie bolii COVID-19 și doar dacă primesc acordul DSP și avizul din partea centrelor județene. 

„Certificatul de deces va fi completat şi eliberat de medicul curant al pacientului din secţia de spital. Protocolul se aplică şi următoarele cazuri de deces: persoanelor aflate în izolare la domiciliu şi persoanelor aflate în carantină, în evidenţa direcţiilor de sănătate publică sau a altor instituţii ale statului. În aceste situaţii medicul de familie este cel care eliberează certificatul medical constatator al decesului, în baza fişei medicale a pacientului”, se arată în ordinul emis de Ministerul Sănătății. 

Familiile celor decedați de COVID în spitale trebuie să fie anunțați telefonic de cadrele medicale și trebuie să ridice trupul neînsuflețit al bolnavului într-un anumit interval de timp, în funcție de distanța față de unitatea medicală.

„În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru aparţinătorii care locuiesc la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale”, conform noului Protocol.

Citeste si: VIDEO Funeralii fără reguli în Târgu-Jiu! Au participat zeci de persoane și lăutari, dar orașul este în carantină. Poliția nu a intervenit

Protocolul nou specifică clar că aparținătorii nu pot solicita autopsii medico-legale în cazurile de suspiciune/confirmate cu noul coronavirus. Acest lucru poate fi făcut doar pe baza ordonanţei emise de organele de cercetare penală.  

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Noi restricții în București. Ce program au magazinele și până la ce oră este permisă libera circulație

Bilanț coronavirus, 28 martie 2021. Peste 4400 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore

Epidemie de burnout în rândul medicilor din spitale! Cadrele medicale, epuizate din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri

Horoscopul lunii Octombrie pentru toate zodiile

Cutremur total! DIVORȚEAZĂ cea mai bogată româncă din lume! A fost măritată cu un super miliardar

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea e universul meu și al copiilor mei”

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies