Anunț făcut de OMS. Când va fi disponibil primul vaccin anti-COVID: „S-au făcut cele mai mari progrese în domeniu”

OMS a anunțat că cercetările pentru descifrarea genomului coronavirului, începute în ianuarie, au făcut mari progrese până în prezent. Mai mult, experții au o dată la care va putea fi distribuit primul vaccin anti-COVID.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Anunț făcut de OMS. Când va fi disponibil primul vaccin anti-COVID
Anunț făcut de OMS. Când va fi disponibil primul vaccin anti-COVID


In articol:

Specialiștii efectuează teste clinice pentru 20 de vaccinuri anti-COVID, iar până la mijlocul anului 2021 va putea fi distibuit cel puțin unul, potrivit coordonatoarei ştiinţifice a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Soumya Swaminathan, notează Agerpres.

Primul vaccin va ieși pe piață în anul 2021

Expertul OMS, Soumya Swaminathan, spune că în prezent organizația are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice şi că riscul ca toate să eșueze este foarte mic. Astfel că, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producţia pe scară largă. În aceste condiții, există speranţa că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021.

Citeste si: Situație dramatică în unul din cele mai mari focare de coronavirus. Au fost descoperite cadre medicale care nu purtau mască și medicamente expirate în trusele de urgenţă

Citeste si: Marius de la Puterea Dragostei este devastat! „Are tumoră pe creier...” - evz.ro

Citeste si: Simptomele coronavirusului diferă în funcție de grupa de sânge! Care este cea mai predispusă grupă sanguină

Citeste si: Povestea virală a studentului grec care a mers 48 de zile cu bicicleta pentru a ajunge acasă! Prin ce momente a trecut tânărul

Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, faţă de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie, au trecut doar trei luni, un succes fără precedent, susţine Swaminathan, conform Agerpres. Este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare.

De ce se fac teste pentru mai multe vaccinuri

OMS efectuează teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri, pentru a crește șansele de a găsi unul adecvat. Nivelurile de interes şi de investiţii sunt ridicate, dar există anumite criterii. Nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din pacienţi, deoarece asta nu va asigura încheierea pandemiei; este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă.

Referitor la studiile care arată scăderea rapidă a nivelului anticorpilor după infectare, Swaminathan spune că nu sunt îngrijorătoare, dar sunt urmărite cu atenţie. Încă se mai descoperă noutăţi despre tipurile de imunitate la virus. Există şi cercetări care sugerează că reacţia imunitară mediată de celule poate fi semnificativă. Se dezvoltă şi unele celule de memorie, care se pot reactiva la o nouă expunere a organismului la virus şi pot declanşa o nouă reacţie imunitară. Din experienţă se ştie că majoritatea oamenilor dezvoltă imunitate la infecţiile naturale, adică produc anticorpi. De aceea, există speranțe că un vaccin ar putea da acelaşi rezultat.

Conform coordonatoarei ştiinţifice a OMS, nu se cunoaşte niciun caz de reinfectare cu coronavirus.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Secretele celebrei Mara Bănică! Din ce bani și-a tras o vilă boierească

Situație dramatică în unul din cele mai mari focare de coronavirus. Au fost descoperite cadre medicale care nu purtau mască și medicamente expirate în trusele de urgenţă

Dorian Popa, dezamăgit de prieteni! Artistul a făcut dezvăluiri despre Abi Talent și Selly. ”Nu vreau să creadă lumea că sunt ipocrit...”

Connect-R o vrea înapoi pe Misha? Ce se întâmplă cu artistul în ultima perioadă: „Incomplet”

Drama neștiută a luptătoarei de UFC! Paige VanZant a trecut prin momente cumplite la vârsta de 14 ani: "Am vrut să mă sinucid"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies