Anuntul oficial al Patriarhiei. Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica, in timpul starii de urgenta

Anuntul oficial al Patriarhiei Romane. Tot ce trebuie sa stii despre slujbele de Florii si Inviere. Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica.

Autor: R.L.

In articol:

Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica
Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica

Reprezentantii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române au adus lamuriri cu privire la slujbele de Florii si Inviere, au anuntat cum se va aduce lumina de la Ierusalim si cum va fi impartita pentru bisericile din toata tara si ce trebuie sa stie credinciosii in aceasta perioada, in plina pandemie de coronavirus.

BOR a raspuns la intrebarea pe care si-o pun multi romani: Cum iei lumina in noaptea de Inviere daca nu mergi la biserica in timpul starii de urgenta decretate pe fondul epidemiei de COVID-19?

Pelerinajul de Florii se suspendă, Sfânta lumină adusă de la Ierusalim va fi distribuită la cerere, de voluntari cu mască, mănuşi şi ecuson, în faţa locuinţelor, iar în noaptea de Înviere credincioşii cu candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal "Hristos a înviat!" şi răspunsul "Adevărat a înviat!", fără a deranja alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare, a transmis Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, care are mai multe recomandări referitoare inclusiv la desfăşurarea

slujbelor şi avertizează că "orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate".

Anuntul oficial al Patriarhiei despre Duminica Floriilor 2020

duminica floriilor
duminica floriilor

Anuntul oficial al Patriarhiei." Pelerinajul de Florii se suspendă anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în biserică (în Sâmbăta lui Lazăr, 11 aprilie 2020, după Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) şi vor fi distribuite, de către voluntari, credincioşilor din parohie

care solicită aceasta. Voluntarii vor purta măşti şi mănuşi de protecţie", precizează Patriarhia.

Citeste si: Semn miraculos în pandemie. Coroana de spini a lui Iisus Hristos a înflorit

Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor se pot face în continuare doar la domiciliu.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

"La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât şi ulterior dezinfectate (conform îndrumărilor din 12 martie 2020)", reaminteşte conducerea BOR.

Citeste si: Un preot îi cere lui Iohannis să permită credincioşilor să se adune la biserică de Înviere: „Aţi fost ales într-o ţară majoritar ortodoxă. Respectaţi-i credinţa”

Patriarhia: Pastile, impartite de voluntari in ziua de Paste

De asemenea, pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti", "va fi ambalată igienic în pachete închise. În zilele de vineri şi sâmbătă, „Paştile" vor fi distribuite gratuit credincioşilor, în locuri special amenajate în afara lăcaşurilor de cult", de către persoane cu mască şi mănuşi de protecţie.

Paste 2020. "Accesul la aceste locuri speciale din afara lăcaşurilor de cult se va organiza în zilele premergătoare Sfintelor Paşti (vineri şi sâmbătă, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleaşi reguli sanitare ca şi în magazinele alimentare (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat)", precizează Patriarhia, adăugând că "pentru credincioşii vârstnici şi bolnavi, „Paştile" vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă sau în prima zi de Paşti. Voluntarii vor purta mască şi mănuşi de protecţie, precum şi ecuson nominal, semnat şi ştampilat de către fiecare parohie".

Sfântul Sinod, cu aprobarea patriarhului BOR are şi un anunţ referitor la tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, pentru care anul acesta vor exista proceduri speciale.

Citeste si: Părintele Valerian Pâslaru este grav bolnav: „Trece prin grele încercări trupești: a fost operat o dată și urmează să sufere și alte intervenții! Rugați-vă pentru sfinția sa”

Lumina Sfanta, adusa de la Ierusalim si in timpul pandemiei

"Pentru a nu fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, spre seară şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respect distanţa socială de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui doar la casele credincioşilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în faţa locuinţei, având în mână o candelă sau o lumânare", se arată în documentul transmis de BOR.

Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica
Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica

Cum iei lumina in noaptea de Inviere fara sa mergi la biserica

Pentru noaptea de Înviere, Patriarhia recomandă credincioşilor să iasă în balcoane sau în curţi cu lumânări aprinse.

"La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare", recomandă conducerea BOR.

Citeste si: Prohodul Domnului versuri complete. Denia Prohodului Domnului

Citeste si: Ce nume se sarbatoresc de Florii. Cui sa ii spui "La multi ani"

În prima zi de Paşti, începând cu ora 06.00 dimineaţa, voluntarii din parohii vor putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi „Paştile", precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşti (ouă, cozonac, dulciuri etc.).

"Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoţi şi diaconi) sau a credincioşilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgenţă, toţi avem obligaţia de a respecta dispoziţiile autorităţilor de stat, în caz contrar, vom suporta sancţiunile prevăzute de lege", avertizează Patriarhia.

sursa: news.ro

sursa foto: Mediafax Foto

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar ortodox 9 aprilie. Sfantul praznuit azi

Klaus Iohannis, despre noaptea de înviere în plină pandemie de coronavirus: „Eu voi sărbători…”

Părintele Valerian Pâslaru este grav bolnav: „Trece prin grele încercări trupești: a fost operat o dată și urmează să sufere și alte intervenții! Rugați-vă pentru sfinția sa”

2022 va fi un an plin de SUCCES pentru tine!

Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Imaginea care a cutremurat lumea: Mamă și fiică, găsite îmbrățișate sub dărâmăturile casei. Bilanț tragic al erupției vulcanului Semeru

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies