
In articol:
În partea de nord a Mării Negre s-a produs un fenomen extrem de rar zile astea. Localinicii au fost înspăimântați la vederea acestui eveniment neobișnuit și și-au făcut tot felul de scenarii care mai de care mai plauzibile.
Fenomenul extrem rar a fost suprins pe coastele Peninsulei Crimeea.
Localnicii peninsulei sunt îngrijorați și iau în calcul scenariul unei posibile poluări. Cu toate acestea, specialiștii au cu totul și cu totul o altă explicație.Ce spun bilogii despre acest eveniment?
Fenomentul a avut loc în Peninsula Crimeei, lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria. Zona unde apele mării au devenit galbene ar fi avut loc, din cauza unei furtuni puternice din aceste zile, iar valurile au ridicat la suprafață sedimentele de pe fundul mării în special argilă și nămol, care au făcut ca apa să prindă culoarea galbenă, a explicat biologul Adrian Bîlbă.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
”Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, sunt coaste litorale cu apă foarte putin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf.(...) Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică. (...) Acum Crimeea suferă de seceta, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă.
Din spusele biologului, acest fenomen nu afectează fauna marină, deoarece partea de nord a Mării Negre este mai puțin sărată, iar acest lucru nu constituie un eventual pericol pentru vietățile marine.
”În acea parte, marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în zona de sud. În consecință, fauna de pe fundul mării este puțin afectată de aceste fenomene”, a mai declarat biologul Adrian Bîlbă, pentru sursa citată mai sus.