Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori. Vezi în ce interval orar poți vizita monumentul istoric

Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori. Vezi cum poți vizita monumentul istoric din Capitală.

Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori
Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori. Vezi în ce interval orar poți vizita monumentul istoric din Capitală, dar și în ce zile este deschis pentru public.

Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori

Arcul de Triumf este deschis pentru vizitatori. Monumentul istoric se poate vizita în fiecare weekend şi în zilele de sărbători legale, până pe data de 17 octombrie. Accesul în interiorul Arcului de Triumf se va face gratuit, între orele 11:00 și 22:00. Astfel, locuitorii Capitalei se vor putea bucura de o privelişte inedită de pe terasa Arcului de Triumf.

Accesul ultimei persoane în monument se face la ora 21:30, informează Primăria Municipiului București.

Citeste si: Klaus Iohannis, prezent la ceremonia militară dedicată încheierii misiunii Armatei României în Afganistan: „Nu ne vom uita niciodată eroii!” VIDEO

Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori
Arcul de Triumf, deschis pentru vizitatori[Sursa foto: PixaBay]

Arcul de Triumf, simbolul Bucureștiului

Arcul de Triumf este un monument istoric situat în partea de nord a Bucureștiului, în sectorul 1.

Monumentul, proiectat de Petre Antonescu, a fost construit în perioada 1921-1922 și comemorează victoria României în Primul Război Mondial.

Citeste si: Discursul lui Klaus Iohannis, dedicat Zilei Naționale a României: ”Ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale”

Citeste si: Loredana Groza divorțează? Ce spune Andrei Boncea despre pozele deocheate pe care le postează artista- bzi.ro

Arcul de Triumf are 27 m înălțime, cu o singură deschidere și este de formă paralelipipedică. Machetele au fost executate de artiști plastici, iar pentru cioplirea marmurei de Rușchița, pe lângă sculptorii autohtoni, s-a apelat și la un număr de zece sculptori din Italia, potrivit wikipedia.org.

Arcul de Triumf, Catedrala Încoronării din Alba Iulia, Mausoleul de la Mărășești, Crucea Eroilor Neamului de pe muntele Caraiman, și Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol I sunt monumente care comemorează participarea României la Primul Război Mondial.

În prezent, Arcul de Triumf este un simbol al Bucureștiului. Totodată, monumentul adăpostește un mic muzeu în care vizitatorii pot vedea patru expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului (fotografie și film), Heraldica Marilor Familii Boierești (efigii din bronz, fotografii), Arcul de Triumf în Imagini (fotografii, machete), Marea Unire de la 1918( unde se găsesc și coroanele și sceptrul regal reproduse; fotografii).

Arcul de Triumf este inclus în Lista monumentelor istorice din București, sector 1, din anul 2015.

Arcul de Triumf, locul în care se organizează ceremoniile militare

Recent, Arcul de Triumf din Capitală a fost locul în care s-a organizat o paradă militară pentru celebrarea încheierii misiunii Armatei României în Afganistan, după 19 ani de activitate.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu  au participat la ceremonia militară, dedicată comemorării celor 19 ani de luptă în Afganistan, iar cu această ocazie, Președintele țării a ținut un discurs.

„Doamna președinte a Senatului, domnul președinte al Camerei Deputaților, domnule prim-ministru, domnule ministru al Apărării, domnule General-locotenent Șef al Statului Major al Apărării, doamnelor si domnilor, dragi militari, marcăm astăzi o zi cu totul specială, încărcată de emoție și mai ales de recunoștință. Ori de câte ori vorbim despre eroii României, despre cei mereu gata de sacrifiul suprem pentru patria noastră avem poate tendința să ne gândim mai degrabă la trecut, însă eroismul și iubirea de țară sunt și astăzi prin valorile fundamentale constitutive ale națiunii noastre și de ce dovezi mai temeinice avem nevoie decât de sacrifiile uriașe ale celor care au luat parte la una dintre cele mai dificile operații ale Armatei noastre. Misiunea Forțelor Armate ale României în Afganistan va rămâne în cărțile de istorie drept cea mai lungă, complexă și importantă operație militară în afara teritoriului national de după cel de-al doilea război mondial.

Pe parcursul a 19 ani, peste 32 de mii de militari au participat la operațiunile desfășurate în Afganistan. Mii de femei și bărbați care au lăsat în țară părinți, cărora nu au mai putut să le fie aproape când le-a fost greu, au lăsat în țară copii pe care nu i-au mai putut vedea crescând, au lăsat oameni dragi de care s-au despărțit o vreme, pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viața în pericol. Este un efort susținut, pe care doar oamenii devotați și curajoși sunt capabili să-l facă și pentru toate acestea vă suntem profund recunoscători tuturor celor care ați fost implicați.

Participarea la această amplă operație militară a reprezentat și o poziționare strategică importantă a României. Țara noastră așezându-se astfel, alături de statele membre NATO, în războiul global împotriva terorismului și demonstrând aderarea autentică la un set de valori euroatlantice. Totodată, România a arătat că este un partener de încredere al SUA, greu încercate de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Ca urmare a angajamentelor asumate, contribuția militară românească în cadrul acestei operații a crescut ulterior. Prezența noastră în Afganistan ne-a adus respectful alianților și al partenerilor de coaliție, al comunității internaționale, atât pentru decizia de a ne implica în această operație, cât și pentru felul în care militarii români și-au demonstrat profesionalismul, au cooperat cu militarii altor națiunii și au relaționat cu populația civilă din zonă. În plan politic și în plan militar, România și-a respectat angajamentele asumate rămânând în Afganistan până la îndeplinirea misiunii și retragerea Forțelor NATO. Toate acestea au fost posibile în primul rând datorită contribuției militarilor români, care nu doar și-au dovedit abilitățile tehnice,  rigoarea și caracterul, dar au avut de câștigat și lupta cu o climă și o zonă geografică aspre.

(…)Este o performanță care merită din plin respectul nostru. Succesul acestei misiuni se datorează susținerii familiilor militarilor rămași acasă. (…) Tuturor acestor familii doresc să le mulțumesc pentru înțelegere și pentru sprijin.

Cel mai greu preț plătit de Armata României este prețul de sânge și lacrimi pentru această misiune. 27 de militari și-au pierdut viața în Afganistan, iar alți 227 au fost răniți, unii dintre ei cu urmări grave, care îi marchează pentru totdeauna. Cuvintele nu pot evoca profunziumea durerii familiilor îndoliate și chinul celor care încă resimt zi de zi urmele lăsate de răni. Sunt cu toții în inima noastră și le suntem recunoscători pentru sacrificiul lor. (…) Bine ați venit acasă, suntem mândri de voi. Nu ne vom uita niciodată eroii”, a transmis Klaus Iohannis. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cătălin Scărlătescu a împlinit 49 de ani. Cum își petrece ziua de naștere și ce mesaje a primit de la colegii de la „Chefi la cuțite”

Klaus Iohannis, prezent la ceremonia militară dedicată încheierii misiunii Armatei României în Afganistan: „Nu ne vom uita niciodată eroii!” VIDEO

1 Decembrie, Ziua Națională a României. Tradiții și obiceiuri

Horoscop 24 Septembrie 2021: astăzi Săgetătorii au de luat o decizie importantă

Vor intra în vigoare imediat! Se aplică în toată România. S-au modificat toate regulile

Ion Țiriac o distruge pe Andreea Marin! Dezvăluiri intime fără precedent: ce făcea Zâna în secret

Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și sunt probe

FOTO | Simona Halep, așa cum nu ați mai văzut-o! Poze incendiare din luna de miere

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies