Arde Europa în plină pandemie COVID-19! Marele pericol e la granița României. Gestul scandalizează EU și SUA

Pandemia de COVID-19 poate produce un efect nedorit de UE: reinstaurarea dictaturii în unele țări din Europa. Prima vizată de un asemenea viitor este Ungaria

Autor: D.A.

In articol:

Temerile țărilor membre UE sunt susținute de un prim pas făcut de acestea în plină pandemie de COVID-19, după ce Viktor Orban și-a oferit puteri nelimitate. 

Astfel, paisprezece ţări membre ale Uniunii Europene au avertizat joi, Ungaria, că este încălcat statul de drept în blocul comunitar pe motivul luptei împotriva pandemiei de COVID-19.

Orban și-a acordat puteri nelimitate

Scrisoarea semnată de cele mai mari puteri din UE survine după ce premierul ungar Viktor Orban şi-a acordat puteri aproape nelimitate în cadrul stării de urgenţă, relatează AFP.

„În această situaţie fără precedent, este legitim ca statele membre să adopte măsuri extraordinare pentru a-şi proteja cetăţenii şi a depăşi criza”, transmit Germania, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Suedia, Letonia, Belgia, Luxemburg şi Olanda, într-o declaraţie comună dată în cel mai critic moment de la declanșarea pandemiei COVID-19.

Citeste si: Actorul Alexandru Arşinel şi soţia sa, internaţi în spital infectaţi cu virusul Covid-19 deşi s-au vaccinat împotriva noului coronavirus- bzi.ro

„Suntem totuşi profund preocupaţi de riscul încălcării principiilor statului de drept, a democraţiei şi a drepturilor fundamentale pe care îl implică adoptarea unor măsuri de urgenţă”, adaugă aceste ţări.

UE s-a ferit să citeze explicit că este vorba de Ungaria și Orban

Premierul ungar Viktor Orban a obţinut luni, folosindu-se de pandemia creată de virusul COVID-19, acordul parlamentului pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă de o durată nedeterminată, invocând lupta împotriva noului coronavirus.

"Măsurile de urgenţă trebuie să fie limitate la strictul necesar, să fie proporţionale şi provizorii prin natura lor" şi "să facă obiectul unei reexaminări regulate", continuă cele 14 state semnatare ale declaraţiei.

"Ele nu trebuie să restrângă libertatea de expresie sau libertatea presei", mai notează ţările menţionate, fără a cita totuşi explicit Ungaria, care a introdus de asemenea o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de "ştiri false" despre virus sau despre măsurile guvernului.

Asta în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

Bombă în plină pandemie COVID-19! Marele pericol, la granița României
Bombă în plină pandemie COVID-19! Marele pericol, la granița României

Declaraţia este deschisă şi celorlalte state membre (12, fără a număra şi Ungaria) care vor să o semneze. Dintre acestea, Polonia este de asemenea criticată cu regularitate la nivelul UE pentru atingerile aduse statului de drept.

Tot joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ungaria, după adoptarea de măsuri speciale pentru a face faţă crizei coronavirusului.

Marţi, potrivit agenţiei spaniole de presă EFE, mai multe ONG-uri şi asociaţii ale jurnaliştilor din Slovenia au acuzat noul guvern al premierului conservatorul Janez Jansa că profită de măsurile de combatere a coronavirusului pentru a submina democraţia şi libertatea presei, urmând exemplul premierului ungar Viktor Orban.

COVID-19 nu a mai existat pentru o clipă. Apelul făcut de Statele Unite ale Americii

Statele Unite au făcut miercuri apel la Budapesta, unde premierul Viktor Orban şi-a atribuit puteri aproape nelimitate în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, să limiteze durata măsurilor excepţionale şi să nu aducă atingere "libertăţilor fundamentale", în timp ce Germania a transmis că "principiile statului de drept" trebuie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cinci lucruri interzise în Postul Paştelui! Ce tradiţii se respectă cu sfinţenie

SUA dețin dovada. Raportul care demonstrează cum a încercat China să ascundă efectele reale ale coronavirusului: „Au mințit pentru a proteja regimul”

Cat dureaza simptomele de Coronavirus si cand incetezi sa mai fii contagios?

Horoscop Zilnic Miercuri 21 Aprilie 2021: Racii se bucură de o zi productivă, Săgetătorii se confruntă cu o tensiune copleșitoare

Război la graniţa României?! Au trimis deja trupele. Situaţia este extrem de gravă

SCANDAL MONSTRU! Dosar penal pentru Laura Cosoi. De ce este acuzata fosta iubita a lui Smiley

Groparii ard mormane de cadavre. Imagini de Apocalipsă. Varianta „dublu mutantă” face ravagii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies