Astea sunt cele mai spectaculoase oua din lume! Uite ce pasare le depune!

Acestea sunt singurele oua care sunt in mod natural iridescente, adica isi schimba culoare in functie de unghiul din care le privesti.

Distribuie pe:

Autor: C.I.P

fara descriereOuale apartin unei specii de pasare ce traieste in America Centrala si de Sud. Este vorba despre marele tinamu sau "gaina de munte". Oamenii de stiinta au identificat aceasta caracteristica unica a oualelor depuse de aceasta pasare, noteaza cei de la descopera.ro.

Aceste oua sunt atat de lucioase incat iti dau impresia ca isi schimba culoare atunci cand sunt privite sub diferite unghiuri. Coloritul lor este unul intens - albastru, verde sau brun si au un luciu ca de protelan.

Acest luciu se datoreaza structurii deosebite a cuticulei care extrem de neteda.

fara descriereCuticula este compusa din carbonat de calciu, fosfat de calciu si, potential, substante organice precum proteine si pigmenti. Cercetatorii au indepartat cu grija cuticula de pe coaja oualor, constatand ca astfel dispareau luciul si iridescenta cojii, dar se mentinea culoarea de fond. Aceasta constatare sugereaza ca impresia coloristica deosebita pe care o dau ouale marelui tinamu este determinata atat chimic (de catre pigmenti), cat si fizic (prin structura cuticulei).

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate