Atenție mare! Ce nu mai ai voie să faci când vine vorba de completarea declarației pe proprie răspundere. Riști amenzi uriașe

Toți românii trebuie să știe asta. Cu toate că declarația pe proprie răspundere a fost pusă la dispoziția tuturor cetățenilor online, ea nu poate fi semnată electronic. Pentru a nu te trezi cu o amendă, trebuie să o printezi.

Distribuie pe:

Autor: O.N.

Atenție mare! Ce nu mai ai voie să faci când vine vorba de completarea declarației pe proprie răspundere. Riști amenzi uriașe
declaratie pe proprie raspundere

Ce greșeală fac românii când vine vorba de completarea declarației pe proprie răspundere?

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătă, disponibilitatea pe site-ul sts.ro a formularului pentru completarea online a declaraţiilor pe proprie răspundere şi a adeverinţelor de angajator.


In articol:

"Platforma operaţionalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale le permite cetăţenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite şi, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menţionăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora”, era precizat într-un comunicat.

Citeste si: Familia Regelui Cioabă, în doliu! Fratele lui Ioan Cioabă și soția lui au murit în aceeași zi, după ce ea a fost confirmată cu coronavirus

Citeste si: Alexandru Rafila, declarații înfiorătoare despre numărul real al cazurilor de infectare cu coronavirus din România: „Probabil de cel puțin trei ori mai multe”

Citeste si: Vedetele din România, din ce în ce mai panicate de pandemia de coronavirus. Jojo, apel disperat: „Mi-e frică. Am doi copii mici acasă..”

În comunicat era precizat faptul că, în timpul verificărilor efectuate de autorităţi, persoanele pot prezenta declaraţia pe proprie răspundere sau adeverinţa de angajator direct de pe telefon, cu semnătură olografă aplicată, împreună cu actul de identitate.

Citeste si: Bomba despre pensii şi pensionari. Atenţie! Acuzații de abuzuri la Guvern - evz.ro

"Precizăm faptul că formular.sts.ro este singura platformă electronică avizată pentru completarea declaraţiilor pe proprie răspundere/adeverinţe de angajator. Orice altel de platformă online nu beneficiază de acordul autorităţilor guvernamentale şi nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea şi folosirea fără drept a datelor personale", se menţionează în comunicat. Există însă un mare inconvenient anunţă avocaţii.

A fost eliminată această posibilitate. Ne întoarcem la hârtie și pix

"Este dezamăgitor că a fost eliminată această posibilitate și ne întoarcem la pix și hârtie, dar a fost decizia Guvernului. Autoritățile au dreptul de a restrânge și mai mult circulația persoanelor, pentru a preveni răspândirea virusului. Deciziile însă trebuie să fie clare și transparente. Precizările GCS din comunicatul de presă nu fac decât să producă confuzie și să crească birocrația", a explicat firma de avocatură RTPR, pentru G4Media.

"În varianta inițială a formularului online, a fost introdusă o secțiune care permitea desenarea de elemente grafice și, implicit simularea electronică a semnăturii persoanei. 

Facem precizarea că o astfel de opțiune nu poate fi considerată, din punct de vedere legal, o „semnătură electronică". O persoană fizică poate obține dreptul de semnătură electronică doar dacă parcurge o serie de pași și îndeplinește condițiile definite strict printr-o lege specială, anume Legea 455/2001 privind semnătura electronică.

Declarație pe proprie răspundere online. Așadar, secțiunea destinată semnăturii din formularul online a fost eliminată, întrucât cadrul legal în vigoare nu prevede o altă posibilitate de a certifica înscrisurile sub semnătură privată (cum este cazul declarației pe proprie răspundere) decât printr-o semnătură olografă sau prin semnătura electronică. Or, semnătura electronică, așa cum am precizat mai sus, se obține printr-o procedură mai complexă, conform legii speciale menționate", au explicat autorităţile.

Atenție mare! Ce nu mai ai voie să faci când vine vorba de completarea declarației pe proprie răspundere. Riști amenzi uriașe
covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a transmis că:

„Menținerea în formularul online a unei secțiuni dedicate semnăturii ar fi indus în eroare opinia publică, cu participarea autorităților publice, asupra modului de certificare a declarației pe proprie răspundere printr-un instrument lipsit de valoare juridică.

Atragem atenția asupra faptului că, prin semnătura olografă, declarația pe propria răspundere devine un act juridic și poate atrage răspunderea penală a persoanei, conform art. 326 din Codul Penal, în cazul în care persoana realizează un fals în declarații.

În lipsa semnăturii olografe, valoarea juridică a declarației pe proprie răspundere ar fi nulă. Potrivit articolului 268, alineatul 1 din Codul de Procedură Civilă, "semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuia.

De asemenea, cu privire la regimul semnăturii electronice, indicăm prevederile articolului 268, alineatul 2, din Codul de Procedură Civilă: „Când semnătura este electronică, aceasta nu este valabilă decât dacă este reprodusă în condițiile prevăzute de lege”.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

”Bombardierii” se plâng că la izolare ”e mai rău ca la pușcărie! Manea de carantină cu blesteme și miel la proțap

Manuela se întoarce la Puterea Dragostei? Declarațiile făcute de brunetă

Arthur de la Ceptura, coșmar în autoizolare! Soția lui a făcut febră mare, tușește și nu se poate ridica din pat! În plus, Ramona este epileptică și nu mai are medicamente

Dr. Tudor Ciuhodaru: "Noul coronavirus rezistă pe piele 5 zile"

Raed Arafat, despre reintroducerea carantinei totale în România. „Toate țările iau măsuri serioase, nu e de glumit”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies