Atentie mare la combinatiile de alimente de Sarbatori! Vezi ce sfaturi ne da Mencinicopschi!

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste ca in perioada Sarbatorilor, si nu numai, sa fim foarte atenti la combinatiile din alimente, pentru ca nu toate sunt compatibile intre ele, din cauza compozitiei lor in nutrienti, proteine, grasimi, glucide si aciditate.

Distribuie pe:

fara descriereAlimentele si asocierea lor prezinta anumite caracteristici de  compatibilitate care, daca nu sunt respectate, determina in final o digestie lunga si dificila, cu fermentatii si generare de compusi toxici, balonare abdominala, constipatie, diaree, arsuri, reflux gastroesofagian, malabsorbtie, maladii diverse acute sau cronice”, explica Gheorghe Mencinicposchi pe site-ul personal, doctormenci.ro .

Potrivit specialistului, consumul  proteinelor (carne, peste, oua, branza etc.) alaturi de carbohidrati (cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri etc.) sau de grasimi (unt, sunca, smantana etc.) impiedica absorbtia substantelor nutritive si ingreuneaza digestia.  ”Pentru a avea o digestie corecta trebuie sa consumam un singur tip de mancare concentrata la o masa. Spre exemplu, daca mancam la aceeasi masa branza (bogata in calciu) si paine (bogata in carbohidrati), carbohidratii nu vor permite organismului sa absoarba calciul in mod corespunzator”, explica Menci.

Totodata, profesorul ne sfatuieste sa nu combinam fructele si dulciurile cu restul mancarii. “Fructele se consuma pe stomacul gol, inainte cu 30 de minute de masa sau la 2 ore dupa masa. Iar zaharul si fructoza asociate cu mancare pot duce la balonare. De asemenea, este contraindicat sa cosumam apa in timpul mesei sau dupa masa. Consumand apa la masa diluam sucurile gastrice si ingreunam digestia”, mai explica seful Institutului de Cercetari Alimentare.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate