
In articol:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a susținut o conferință de presă în cadrul unei vizite la Budapesta, în care a vorbit despre cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19. Mai mult, directorul OMS a declarat că țările unde rata de imunizare este mică ar trebui să primească cu prioritate dozele de vaccin.
Astfel, șeful Organizației Mondiale a Sănătății a afirmat că, dacă ratele de imunizare rămân neschimbate la nivel global, serurile prevăzute ca doze suplimentare ar trebui donate țărilor unde populația nu s-a vaccinat nici măcar cu prima doză.
În ultima perioadă, în țările occidentale există discuții aprinse despre doza suplimentară a vaccinului anti-Covid-19, pentru persoanele care și-au administrat schema completă de imunizare.
Autoritățile din SUA au declarat că aprobă și chiar le recomandă cetățenilor să se vaccineze cu a treia doză. Astfel, americanii pot primi serul la un interval de cel puțin 8 luni de la cea de-a doua doză, indiferent dacă imunizarea s-a făcut cu Pfizer sau Moderna. Mai mult, cadrele sanitare s-au arătat îngrijorate de scăderea imunității vaccinurilor, o dată cu trecerea timpului.
“ Datele disponibile arată clar că protecţia împotriva infectării cu SARS-CoV-2 începe să scadă pe măsura trecerii timpului după primele doze de vaccin .” au declarat reprezentanții medicali din SUA.
Șeful OMS [Sursa foto: MediaFax Foto]
A treia doză existentă deja în anumite țări
Israel a demarat, de câteva săptămâni, programul pentru vaccinarea populației cu cea de-a treia doză. În schimb, Danemarca face ultimele pregătiri pentru supra-imunizarea persoanelor cu imunitatea scăzută. Iar oficialii francezi au în plan să înceapă vaccinarea la începutul următoarei luni.
Totuși, Elveția este cu un pas înainte, asta pentru că supra-vaccinarea este deja existentă în unele zone.
Citeste si: Comisia Europeană, decizie în privința dozei trei de vaccin: „Opţiunea revine statelor membre”
La nivel mondial s-au administrat 5 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, până în acest moment, conform datelor Universității Johns Hopkins.