Au început pregătirile pentru pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iași 2021: ”Nu dorim niciun fel de restricţionare a pelerinilor”

Pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iași 2021 a început mai devreme de teama restricților.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iași 2021 a început mai devreme de teama restricților. Însă, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei le cere autorităților să nu impună restricții pentru pelerini.

Pelerinaj la Sfânta Parascheva de la Iași 2021

Pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iași a început mai devreme anul acesta, fiindcă pelerinii se tem că se vor impune noi restricții, dar și ca să se evite aglomerația care se forma, înainte de pandemie.

Citeste si: Jador și-a lăsat mască părinții! Mărturisirea făcută de artist la prima oră a dimineții: ”Mamă, am COVID”

Pelerinaj la Sfânta Parascheva de la Iași 2021

Pelerinaj la Sfânta Parascheva de la Iași 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

De aceea, credincioșii din Moldova și nu numai, au făcut coadă la la moaștele Sfintei Parascheva din Catedrala Mitropolitană de la Iași, potrivit TVR.

Oficial, pelerinajul la Sf Parascheva  ar fi trebuit să înceapă vineri, ca să se evite aglomerația, însă pelerinii au furat startul cu o săptămână înainte.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a mobilizat și cu ajutorul unor voluntari a creat un culoar pentru pelerini și s-a asigurat că aceștia poartă masca, dar păstrează și masca de protecție.

Momentan, moaștele Sf Parascheva nu au fost scoase din biserică, însă cel mai probabil, acest lucru va avea loc vineri, 8 octombrie. Înainte de pandemie, moaștele Sfintei Parascheva erau scoase din Catedrala Iașiului în preajma zilei de 14 octombrie, atunci când are loc sărbătoarea sfintei.

Citeste si: Cristina Mihaela, prezentatoarea de la Puterea Dragostei, își dorește să devină mămică: ”Cel mai mare vis al meu”

Pelerinaj la Sfânta Parascheva de la Iași 2021

Pelerinaj la Sfânta Parascheva de la Iași 2021

[Sursa foto: Shutterstock]

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei nu doresc restricții pentru pelerini

În acest moment, nu sunt impuse restricții pentru persoanele care vin să se închine la moaște. iar reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei își doresc ca lucrurile să rămână așa și să nu li se impună restricții pelerinilor.

Curs valutar BNR, azi, miercuri, 6 octombrie 2021. Cât valorează azi principalele monede: Euro, Dolar, Lira sterlină și Francul elvețian

”Spre deosebire de anul trecut, când în curtea mitropolitană doar localnicii au avut acces, în baza buletinului, anul acesta pelerinii pot veni să se închine la moaştele Sf. Cuvioase Parascheva de hramul acesteia, doar că trebuie respectate celelalte reguli specifice acestei perioade, precum masca sanitară, dezinfectarea şi păstrarea distanţei sociale”, a spus purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, potrivit hotnews.ro.

”O decizie de interzicere a pelerinajului de Sfânta Parascheva, din 14 octombrie, ar fi greşită pentru că ar scoate la suprafaţă mişcări extremiste și s-ar ajunge și la dezamăgirea unei populaţii care o dată pe an se întâlneşte cu această taină. Nu a fost luată încă o decizie privind modul de organizare, însă, cel mai probabil, accesul va fi permis în funcție de vaccinare”, a declarat primarul Iașiului, Mihai Chirica, potrivit sursei citate.

Situația epidemiologică în Iași

Managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, a declarat că lupta cu virusul a fost pierdută la Iaşi, în condiţiile în care ambulanţele cu bolnavi aşteaptă la rând, iar spitalele au epuizat resursele disponibile, relatează Agerpres.

”Rata scăzută a vaccinarii împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu.

Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută. Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximul resurselor umane şi financiare, mai puţin Spitalul Militar, care, în nici unul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut simţită prezenţa", a spus managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, pentru sursa citată. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies