Autoritatile noastre au reusit! Autostrada Comarnic-Brasov nu mai bate recordul european la pretul pe kilometru

Guvernul Romaniei a scos la licitatie autostrada Comarnic-Brasov, care va fi realizata in concesiune. Contractul pentru executia, exploatarea si intretinerea autostrazii de 58 de kilometri se ridica la 1.67 miliarde de euro, adica 20 de milioane de euro pe kilometru. In 2010, executia fusese atribuita firmei Vinci-Aktor si ar fi costat 80 de milioane de euro pe kilometru. La acel pret, Autostrada Comarnic-Brasov ar fi fost cea mai scumpa din Europa pe kilometru.

Distribuie pe:

fara descriereAutostrada Comarnic-Brasov e o sperietoare pentru constructori, gradul de dificultate al executiei fiind cel mai mare din RomaniaTronsonul Comarnic-Brasov trebuia sa fie cel mai scump din Europa. Pretul anuntat in 2008 a fost de 3.3 miliarde de euro pentru 58 de kilometri, adica 57 de milioane de euro pe kilometru.

Proiectul nu a fost atribuit si, in 2009, in urma unei alte licitatii, consortiul francez Vinci-Aktor a obtinut lucrarea. Cu un pret pe kilometru de 80 de milioane de euro, Autostrada Comarnic-Brasov ar fi devenit cea mai scumpa din Europa, devansand un tronson din Anglia care a costat 51 de milioane de euro pe kilometru. Intelegerea cu constructorul a cazut insa in aprilie 2010, din lipsa de fonduri.

La inceputul lui decembrie 2012, Guvernul Romaniei a scos din nou la licitatie autostrada Comarnic-Brasov, dar de aceasta data pretul este de patru ori mai mic decat in 2010: 20 de milioane de euro pe kilometru. Ofertele se pot depune pana pe 21 ianuarie 2013.

Autostrada va avea 58 de kilometri si va fi impartita in doua tronsoane: Comarnic-Predeal si Predeal-Brasov. 35 de poduri si viaducte si 19 tuneluri prin munti ar trebui sa fie construite de-a lungul autostrazii.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate