Avertisment meteo! Vortexul polar influenţează iarna! ANM anunţă strat mare de zăpadă, viscol şi temperaturi geroase

Vremea din România se va afla în următoarea lună şi jumătate în zona de confluenţă a doi factori climatologici: furtunile din Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Acestea vor aduce, pe lângă valori termice mai ridicate şi umezeală, o masă de aer foarte rece dinspre zona arctică, a anunţat directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

"Ca să ne facem o idee la ce ne-am putea aştepta în perioada următoare, trebuie să ne uităm la câţiva parametri de la nivelul emisferei nordice. Trebuie să fac precizarea că, întotdeauna când facem o prognoză meteorologică cu anticipaţie din ce în ce mai mare, trebuie să ne uităm la o arie din ce în ce mai mare. Lipsa de gheaţă în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice.

Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînţeles şi către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică. De asemenea, un alt parametru după care ne uităm în această perioadă este extinderea suprafeţei acoperită cu strat de zăpadă din zona euro-asiatică. Se observă că, în ultimele luni, această extindere a fost minimă comparativ cu anii precedenţi. Nu este un semnal favorabil pentru ceea ce ar putea să se întâmple, pentru că acest parametru, împreună cu ceea ce am arătat mai devreme, generează o masă de aer foarte rece în partea de est şi sud-est a Europei, deci inclusiv şi asupra ţării noastre", a explicat Florinela Georgescu la un forum de specialitate, potrivit Agerpres.

Directorul ANM susţine că sunt favorizate formările de furtuni, apa Oceanului Atlantic şi a Mării Mediterane urmând să aibă o temperatură mai ridicată decât în mod obişnuit în acea perioadă.

"Ţara noastră se va situa, cel puţin în următoarea lună - o lună şi jumătate la zona de confluenţă între doi factori care vor încerca să domine această regiune a Europei, respectiv furtunile dinspre Oceanul Atlantic şi Mediterană, care aduc temperaturi mai ridicate şi mai multă umezeală, şi zona de aer foarte rece asociată cu presiuni atmosferice ridicate,

care va aduce la noi perioade mai secetoase şi temperaturi mai scăzute", a susţinut oficialul ANM. 

În luna noiembrie valorile termice maxime vor scădea cu 4 - 5 grade Celsius, dar vor rămâne în registrul pozitiv, a anunţat directorul ANM.

"Din punct de vedere climatologic, în luna noiembrie va fi normal, cu temperaturi care vor scădea faţă de luna octombrie cu 4-5 grade, dar care rămân totuşi pozitive.

Pe de altă parte, vor fi precipitaţii care, pe zona de munte, ar putea depăşi 50-60 de litri/mp şi 40 l/mp în celelalte zone. În noiembrie, media maximelor nu va depăşi 20 de grade Celsius. A făcut-o deja în primele zile ale lunii. Tot în luna noiembrie se pot înregistra şi primele temperaturi maxime foarte scăzute, de sub minus 10 grade Celsius, mai ales spre sfârşitul acesteia", a precizat Florinela Georgescu.

În luna decembrie este probabilă apariţia unui val de aer foarte rece în partea de nord-vest a continentului şi aceeaşi posibilitate de furtuni pe partea de vest. Vom avea parte de ninsori şi de temperaturi scăzute. 

"Luna decembrie este o lună cu mai puţine precipitaţii decât în luna noiembrie. Climatologic, luna decembrie înseamnă temperaturi şi mai scăzute, cu 3-4 grade faţă de luna noiembrie. Intrăm în zona temperaturilor negative în mare parte a ţării. Precipitaţii posibile, asemănător cu ce ar putea să fie în noiembrie. Este luna în care pot apărea primele ninsori, deci mai multe zile la rând cu temperaturi sub minus 10 grade şi, statistic vorbind, primul episod de viscol de amploare", a subliniat Florinela Georgescu.

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Maria Ghiorghiu prezicere cutremurătoare! "Va face ravagii"

Doliu în lumea sportului! Un boxer celebru a murit într-un mod stupid. S-a înecat cu un croissant!

Tonciu a început să urle în casă,în miez de noapte.Ce i-a făcut soțul

Oana Zăvoranu, replici acide la adresa Andreei Mantea

Cutremur în Guvern! Îi dă afară pe toţi. Un greu din PNL pierde totul

Ce înălțime are Culiță Sterp? Este cel mai înalt concurent de la Survivor România și îl depășește chiar și pe președintele Klaus Iohannis

Schimbări majore pentru șoferi. Ce se întâmplă cu polițele RCA

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies