Avertismentul lui Adrian Streinu Cercel: 80% dintre români vor fi infectați cu coronavirus într-un an, doi

Stiri

Avertismentul lui Adrian Streinu Cercel: 80% dintre români vor fi infectați cu coronavirus într-un an, doi

15.200.000 de români, adică 80% din populaţia ţării noastre, vor fi infecaţi cu noul coronavirus într-un an-doi, timp în care acesta este estimat că va circula printre noi! Calculele făcute de profesorul Adrian Streinu-Cercel sunt cât se poate de realiste şi ţine de fiecare dintre noi ca numărul de îmbolnăviri să nu fie prea mare.

În prezent, cu toată mobilizarea făcută, doar 4.000 de bolnavi au locul asigurat în spitalele din ţara noastră, după cum ne-a anunţat ministrul Sănătăţii.

”Mai devreme sau mai târziu, pe un interval de timp destul de lung, însă, vorbim aici de un interval de un an şi jumătate, poate chiar 2 ani de zile, acest virus va afecta, foarte probabil, undeva între 70 şi 80 la sută din populaţie.

Vorbim de forme care vor fi forme inaparente şi vorbim de pasaje virus, nu de îmbolnăviri date de virus. Îmbolnăvirile date de virus vor fi cele care se vor vedea în sistemul sanitar şi se vor vedea în cursul acestui an”, spune Streinu Cercel, directorul Institutului Matei Balș.

Citeste si: O doctoriță româncă s-a aruncat în gol de la balcon, după ce s-a întors din Franța și a fost testată pentru coronavirus

Iar scenariile făcute de autorităţi sunt dintre cele mai sumbre în cazul în care NU vom respecta recomandările făcute de a rămâne în casă şi de a respecta normele de igienă. Se vorbeşte clar chiar şi despre 10.000 de bolnavi COVID-19 în România.

”El poate fi un număr de cazuri de 3-4 mii dar poate fi şi un maxim, în scenariu cel mai rău, de 10 mii, în măsura în care nu se izolează nimeni, se începe transmitere locală accentuată, se duc pe vârste avansate, care au risc şi atunci avem şi patologie severa, inclusiv decese”, spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Vârful epidemiei de coronavirus în ţara noastră a fost calculat de autorităţi după Paşte, adică în a doua jumătate a lunii aprilie, chiar începutul lunii mai.

Pentru acea perioadă, au fost relocați pacienți din spitale, este construit un spital mobil de către armată şi sunt fabricate sau importante materiale şi echipamente de maximă urgenţă.

”Sistemul sanitar poate face faţă la 4000 de cazuri, în condiţiile în care cazurile uşoare şi medii vor fi tratate acasa iar celelalte, severe şi critice, vor fi tratate în spital, în secţiile infecţioase sau în secţiile de terapie intensivă”, mai spune Tătaru.

În prezent, în cele 7 spitale de boli infecţioase din Bucureşti şi din ţară sunt pregătite acum 2.500 de paturi, dintre care 92 pe secţiile de anestezie si terapie intensivă. Ca să NU ajungem în ele, trebuie să ţinem cont de faptul că acest nou coronavirus se transmite chiar şi atunci când cel infectat nu prezintă simptome.

”6,8 sau 10 săptămâni reprezintă intervalul în care perioada de incubaţie medie, asociată si extinsă, conduc la un calcul fictiv asupra numărului potenţial de îmbolnăviri care pot să apară dacă această izolare şi respectiv mărirea distanţei dintre persoane, decât în mod obişnuit, nu se produce”, spune Steinu Cercel.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Până acum, însă, ţara noastră a fost codaşă la testări! Au fost evaluaţi doar pacienţii cu simptome şi contacţii lor direcţi, cel mult contacţii indirecţi- în cazul pacienţilor super-contagiosi, cum este cazul de la Gerota.

Citeste si: Valentina Pelinel și Cristi Borcea, donație de 100.000 de euro pentru spitalele din România, în plină pandemie de coronavirus! „Toți suntem egali”

După apelurile făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a riscurilor crescute şi odată cu sosirea în spitalele din ţară a mii de noi teste, inclusiv în două reţele private, numărul zilnic de testări a început să crească şi în ţara noastră, iar, treptat, se va

recurge şi la testarea in masă.