Stiri

Avertismentul lui Mugur Isărescu legat de salarii! Guvernatorul BNR a tras un semnal de alarmă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă privind salariile. Isărescu a precizat că nici el nu ştie cum poate fi rezolvată problema.

Distribuie pe:

Autor: A. I.

"Ca urmare a migraţiei, avem o dilemă: chiar dacă nu s-ar majora salariul minim sau nu ar interveni Guvernul în acest sens, există tensiuni pe piaţa muncii, pe cele două paliere. Unu: că există o lipsă generală pe piaţa muncii, din cauza migraţiei şi a diferenţei de salarii dintre noi şi ţările unde migrează forţa de muncă. Şi doi: datorită necorelării. Oferta de pe piaţa muncii nu este corelată cu cererea. Două probleme structurale, aici sunt probleme serioase. Este posibil să avem abateri de la corelaţia la care ţinem, între productivitate şi salarii, determinate chiar de presiunile din piaţa muncii, deci nu doar din faptul că se majorează salariul minim", a declarat Mugur Isărescu, citat de Agerpres. 

"Este lipsă de forţă de muncă şi necorelare aici, problema aceasta structurală nici nu ştiu de unde s-o apuc ca s-o rezolv. Dar ştiu că este o problemă. Mai mult nu pot să vă spun, că nici nu ştiu cum e mai bine", a adăugat Isărescu.

Guvernatorul BNR a oferit exemplul unui patron român, care doreşte să îl readucă în ţară pe un fost angajat bun care lucrează în străinătate.

"Orice angajator are probleme cu salariul, dar are probleme şi cu forţa de muncă. Vrea să-şi aducă un fost lucrător bun, care în prezent este în Spania şi care a lucrat în firma respectivă. Îi spune: <Măi, George, ia vino tu înapoi la mine>. <Sub 600 de euro nu-mi convine>. <Stai, mă, puţin, că la noi e 400>. <Nu vin>. Şi cam asta este discuţia reală. Păi de la 400 la 600 e chiar mai mult decât propune guvernul majorarea salariului minim. Şi nu vrea să vină înapoi. Şi atunci cam cum este? La fel este şi cu doctorii, şi cu profesorii", a arătat Mugur Isărescu

Urmatorul articol