Banca Mondială anunță o creștere mai mică a economiei din România în 2022. Cum vor face față românii exploziei prețurilor și inflației ridicate? | EXCLUSIV

Economistul Aurelian Dochia a reacționat la noile estimări ale Băncii Mondiale pentru economica românească, într-un interviu exclusiv pentru

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Banca Mondială a scăzut estimarea pentru creșterea economică a României în 2022 la 1,9% de la 4,3%.

Actualizarea prevede și o creștere a inflației la 9,8% până la finalul anului, față de 5,1% în 2021.

Banca Mondială: „Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esenţială”

Banca Mondială anunță o creștere mai mică a economiei din România  în 2022

David Malpass, președintele Băncii Mondiale

[Sursa foto: Captură YouTube]

Banca Mondială a menționat în actualizarea sa că infalția a ajuns la 8,4% în România, în ianuarie 2022. Teama că inflația ar putea atinge o valoarea cu două cifre anul acesta dă peste cap și calculele pentru bugetul de stat, construit pe baza unei creșteri economice de 4,6% și a unei inflații de 6,5%.

Previziunile pentru anii următori sunt ceva mai optimiste. În 2023, Banca Mondială estimează a creștere a PIB-ului (Produsul Intern Brut) cu 4,1%, iar în 2024, o creștere de 4,3%. Miza pentru un viitor economic stabil o reprezintă absorbția fondurilor pentru Redresare și Reziliență (PNRR), care, într-o proporție ideală de 100% imaginată de Guvernul României, ar adăuga aproximativ 1% la PIB-ul țării noastre între 2022 și 2026.

Citeste si: De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Soliditatea redresării va depinde de evoluţia noilor variante de Covid-19 şi de severitatea ostilităţilor din regiune.

Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esenţială pentru un proces de redresare durabil, verde şi incluziv”, a transmis Banca Mondială.

Citeste si: Parlamentul a adoptat legea „Vreau să plătesc taxe online”! Deputatul Brian Cristian, unul dintre inițiatorii proiectului: „Ne dorim o administrație similară cu cea din Estonia”| EXCLUSIV

Aurelian Dochia, economist: „Până în 2024 ar trebui să ajungem la un deficit de 3% din PIB și asta nu se va mai întâmpla.”

Banca Mondială anunță o creștere mai mică a economiei din România  în 2022

Dificultățile venite la pachet cu pandemia și consecințele războiului din Ucraina vor face ca deficitul bugetar să rămână peste 3% inclusiv pe termen mediu. Chiar dacă România nu va putea atinge ținta de deficit de 3% până în 2024, cel mai îngrijorător este faptul că acesta va fi și mai dificil de finanțat în anii următori.

„Efectele conflictului din Ucraina nu s-au făcut pe deplin simțite și vom suferi din cauza lor până la sfârșitul anului. Tot mai multe lucruri vor merge altfel față de cum ne așteptam și în România, și la nivel european. Cifrele pe care le-a comunicat Banca Mondială nu sunt deloc o surpriză. Promisiunile conform cărora se vor da niște bani în plus și colo, și colo, pot să fie bune, dar ne vom trezi la sfârșitul anului că vom avea un deficit bugetar mult mai mare decât cel țintit inițial. Bineînțeles că nu ne vom înscrie pentru ținta de reducere a deficitului bugetar, pentru că, în principiu, până în 2024 ar trebui să ajungem la un deficit de 3% din PIB, și asta nu se va mai întâmpla. Acest lucru nu este, sincer, chiar atât de grav, pentru că nici la nivel european există excepții. Îngrijorător este că s-ar putea să apară o problemă cu finanțarea acestui deficit bugetar. Nu numai că ne împrumutăm tot mai scump pentru finanțarea deficitului, dar, la un moment dat, s-ar putea să apară mari tulburări pe piețele financiare și să avem sincope în a găsi surse de finanțare”, a precizat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Parlamentul a adoptat legea „Vreau să plătesc taxe online”! Deputatul Brian Cristian, unul dintre inițiatorii proiectului : „Ne dorim o administrație similară cu cea din...

EXCLUSIV! România și restul țărilor europene ar putea fi obligate să își umple rezervele de gaze la 90% până în noiembrie: „Esența este dacă Uniunea Europeană va putea să treacă...

EXCLUSIV! Războiul din Ucraina ar putea scumpi și mai mult alimentele. Este criza alimentară un pericol real pentru România?

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Șoc total pentru Vladimir Putin! La asta nici măcar el nu se aștepta. E TERMINAT

Probleme mari pentru Andreea Mantea: "Ma ustura pielea de mor! Nu va arat mai mult, caci va speriati!" Ce a patit prezentatoarea de la "Casa iubirii"

Gabi Bădălău a anunțat că s-a despărțit de Bianca Drăgușanu. Care a fost picătura care a umplut paharul

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies