
In articol:
- Banca Mondială: „Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esenţială”
- Aurelian Dochia, economist: „Până în 2024 ar trebui să ajungem la un deficit de 3% din PIB și asta nu se va mai întâmpla.”
Banca Mondială a scăzut estimarea pentru creșterea economică a României în 2022 la 1,9% de la 4,3%.
Actualizarea prevede și o creștere a inflației la 9,8% până la finalul anului, față de 5,1% în 2021.Banca Mondială: „Capacitatea României de a absorbi fondurile UE va fi esenţială”
David Malpass, președintele Băncii Mondiale
Banca Mondială a menționat în actualizarea sa că infalția a ajuns la 8,4% în România, în ianuarie 2022. Teama că inflația ar putea atinge o valoarea cu două cifre anul acesta dă peste cap și calculele pentru bugetul de stat, construit pe baza unei creșteri economice de 4,6% și a unei inflații de 6,5%.
Previziunile pentru anii următori sunt ceva mai optimiste. În 2023, Banca Mondială estimează a creștere a PIB-ului (Produsul Intern Brut) cu 4,1%, iar în 2024, o creștere de 4,3%. Miza pentru un viitor economic stabil o reprezintă absorbția fondurilor pentru Redresare și Reziliență (PNRR), care, într-o proporție ideală de 100% imaginată de Guvernul României, ar adăuga aproximativ 1% la PIB-ul țării noastre între 2022 și 2026.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Soliditatea redresării va depinde de evoluţia noilor variante de Covid-19 şi de severitatea ostilităţilor din regiune.
Aurelian Dochia, economist: „Până în 2024 ar trebui să ajungem la un deficit de 3% din PIB și asta nu se va mai întâmpla.”
Dificultățile venite la pachet cu pandemia și consecințele războiului din Ucraina vor face ca deficitul bugetar să rămână peste 3% inclusiv pe termen mediu. Chiar dacă România nu va putea atinge ținta de deficit de 3% până în 2024, cel mai îngrijorător este faptul că acesta va fi și mai dificil de finanțat în anii următori.
„Efectele conflictului din Ucraina nu s-au făcut pe deplin simțite și vom suferi din cauza lor până la sfârșitul anului. Tot mai multe lucruri vor merge altfel față de cum ne așteptam și în România, și la nivel european. Cifrele pe care le-a comunicat Banca Mondială nu sunt deloc o surpriză. Promisiunile conform cărora se vor da niște bani în plus și colo, și colo, pot să fie bune, dar ne vom trezi la sfârșitul anului că vom avea un deficit bugetar mult mai mare decât cel țintit inițial. Bineînțeles că nu ne vom înscrie pentru ținta de reducere a deficitului bugetar, pentru că, în principiu, până în 2024 ar trebui să ajungem la un deficit de 3% din PIB, și asta nu se va mai întâmpla. Acest lucru nu este, sincer, chiar atât de grav, pentru că nici la nivel european există excepții. Îngrijorător este că s-ar putea să apară o problemă cu finanțarea acestui deficit bugetar. Nu numai că ne împrumutăm tot mai scump pentru finanțarea deficitului, dar, la un moment dat, s-ar putea să apară mari tulburări pe piețele financiare și să avem sincope în a găsi surse de finanțare”, a precizat Aurelian Dochia pentru WOWbiz.ro.