Bancile vor fi obligate sa te execute “dragut”! Vezi ce decizii a luat Parlamentul European in cazul creditelor ipotecare

Romanii primesc o veste buna de la Parlamentul European, care a adoptat o noua directiva ce reglementeaza contractele de credite ipotecare. Actul ofera o protectie mai mare consumatorilor.

Distribuie pe:

Autor: C.L.

fara descriereActul ce reglementeaza contractele de credite ipotecare va trebui sa fie adoptat si de tara noastra in maximum doi ani. Potrivit Directivei, care se aplica atat bancilor, cat si insitutiilor financiare nebancare, consumatorii sunt mai bine protejati in procedurile de executare silita.

Dupa ce scaderea preturilor locuintelor i-a lasat pe clienti cu datorii la banci chiar daca acestia si-au pierdut casele vandute prin executare silita, UE vrea sa le usureze situatia celor care vor mai fi intr-o astfel de situatie. Astfel, creditorii nu vor avea posibilitatea sa execute clientii dincolo de o situatie "rezonabila".

Ce inseamna asta? Statele trebuie sa se asigure ca bancile arata o toleranta rezonabila inainte de initierea executarii silite, spune textul de lege aprobat de parlamentarii europeni. Astfel, de exemplu daca banca nu si-a recuperat intreaga datorie de la un client desi acestuia i-a fost executata casa ipotecata, creditorul nu va mai putea actiona in forta.

“Masurile care stabilesc modalitatile de rambursare sunt rezonabile si tin seama de interesele consumatorului si situatia in care acesta se afla acesta. Acest lucru poate include stabilirea unor masuri de limitare a executarii silite asupra salariilor, asupra pensiilor sau asupra unor prestatii similare pentru a permite pastrarea unui venit minim", se arata in textul Directivei.

Alte prevederi importante:

- Indicii si referintele dupa care sunt calculate dobanzile trebuie sa fie clare, accesibile, obiective si verificabile de catre partile din contractul de credit si de catre autoritatile competente.

- Creditele in valuta sa fie convertibile in moneda nationala. Directiva spune ca in cazul creditelor in valuta, statele se asigura ca debitorul are dreptul de a converti creditul, la cursul de la data depunerii cererii de conversie valutara, iar dobanda va fi negociata, astfel incat sa nu dezavantajeze creditorii.

- Reclame cu DAE scris mare. Reclama trebuie sa fie clara, corecta si sa nu induca in eroare. Sunt interzise formularile care pot crea false asteptari consumatorilor in legatura cu disponibilitatea sau costul creditului, spune textul de lege. Daca intr-o reclama este pomenita dobanda creditului, atunci trebuie automat pomenit si nivelul DAE, scris cel putin la fel de mare, plecand de la exemplul creditelor medii ca perioada si valoare ale bancii in cauza, precum si o avertizare ca posibilele fluctuatii ale cursului pot creste nivelul ratelor.


Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
P
Setari de confidentialitate