Bancnota de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu va intra în circulație de la 1 decembrie. Cum va arăta

Cum este descrisă de Banca Națională Română prima bancnotă pe care apare prima femeie!

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Bancnota de 20 de lei, în care va apărea prima femeie: Ecaterina Teodoroiu, va fi lansată peste doar câteva zile, mai exact pe 1 decembrie, chiar de Ziua națională a României. BNR a întârziat punerea în circulație a acesteia cu circa un an. În 2019, reprezentanții instituției au anunțat că bancnota pe care este prezentă o personalitate feminină va fi lansată în 2020, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. 

Chipul Ecaterinei Teodoroiu a fost ales pentru banconta de 20 de lei cu scopul de a consolida egalitatea de gen, dar și pentru a recunoaște meritele unor personalități feminine în istoria și societatea românească. Aceasta a jucat un rol important în Primul Război Mondial și este văzută ca o adevărată eroină. 

„Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”,  se arată în comunicatul BNR. 

Ce culoare va avea bancnota de 20 de lei

Până la acest moment nu a fost publicat specimentul bancnotei de 20 de lei cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, însă reprezentanții Băncii Naționale Române au descris cu lux de amănunte, pentru ca toți să-și facă o idee.

Vineri, 26 noiembrie 2021, va fi prezentată oficial, urmănd ca de Ziua României, pe 1 decembrie, să fie pusă în circulație. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

„Bancnota cu valoarea nominală de 20 lei este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv.

Citeste si: Mii de bucuresteni vor sa introduca prima personalitate feminina pe o bancnota romaneasca!

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre și litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECIˮ, semnăturile guvernatorului și casierului central, stema României, denumirea băncii centrale

emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR și în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEIˮ, data punerii în circulație „1 decembrie 2021ˮ, valoarea nominală în cifre „20ˮ.

Citeste si: Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, prima femeie care va avea chipul pe o bancnotă românească

Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre și litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEIˮ, sigla BNR poziționată în dreapta sus și stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul tipărite cu cerneală neagră și caractere de aceeași înălțime, în partea stângă pe verticală și cu cerneală roșie și caractere de înălțime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală",  mai precizează reprezentanții BNR în comunicatul de presă. 

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc. Numerele extrase joi, 25 noiembrie 2021

Vești bune! Pensiile și alocațiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022. Raluca Turcan: „Am făcut o analiză”

Vești bune pentru români! Nicolae Ciucă a făcut anunțul. Ce se întâmplă cu pensiile și cu salariile

Horoscop 4 Decembrie 2021: astăzi, ești hotărât: totul sau nimic

ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Lovitură totală pentru cei vaccinați cu ambele doze. Au anunțat acum

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele din laborator sunt promițătoare

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies