
In articol:
La vârsta de 73 de ani, tanti Vasilica nu se teme de muncă. Bătrânica merge pe jos în fiecare zi câte 12 kilometri până în centrul orașului pentru a-și câștiga traiul. Aceasta vinde coșuri și mături de răchită pe care le face cu mâna ei, îmbrăcată în haine tradiționale.
Tanti Vasilica, un exemplu demn de urmat
Distanța de 12 kilometri dintre satul Streaua de lângă Ștefănești-Argeș și până în centru orașului nu o sperie absolut deloc pe tanti Vasilica. Bătrânica parcurge zilnic acest traseu pentru a ajunge să își vândă măturile și coșurile din răchită făcute chiar de ea. Însă nu oricum, ci îmbrăcată în costum popular, haine pe care le poartă încă de când era mică. La cei 73 de ani ai săi, femeia își amintește chiar și acum că cei care au învățat-o tainele meșteșugului sunt părinții săi, care de multe ori erau foarte exigenți cu ea atunci când nu-și făcea treaba bine.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
„Port costum popular de când eram mică, nu pot face altfel. Am și mai multe costume populare pe care le-am primit. Fac coșuri și mături din copilărie, mama și tata îmi dădeau peste mână când eram mică dacă nu lucram bine, îmi spuneam că trebuie să am o meserie și să o fac bine.
Bătrâna nu ratează nicio slujbă
Chiar dacă este destul de bătrână, iar picioarele nu mai au aceeași putere pe care o aveau odinioară, tanti Vasilica nu ratează nicio slujbă de la biserică, decât dacă este bolnavă. Ba chiar mai mult, femeia este foarte corectă și nu îi place să rămână datoare cuiva cu nimic, atunci când mai împrumută bani:
„Tanti Vasilica nu pierde nicio slujbă de la biserică decât dacă e bolnavă. E cel mai politicos om pe care l-am cunoscut și nu rămâne datoare nimănui. Recent a venit la Primăria Ștefănești să aducă dovada cuponului de pensie în baza căruia a primit măști și să îmi restituie cei 10 lei pe care îi trimisesem pentru maxi-taxi ca să vină la o expoziție pe care am organizat-o la Centrul Cultural Ștefănești despre holocaustul romilor. Mi-a reamintit că merge pe jos și că fiind bolnavă, nu a putut călători. Dacă aș avea posibilitatea legală, aș lua-o la Centrul Cultural Ștefănești pentru a le preda copiilor meșteșuguri. Şi dacă le-ar preda o lună copiilor ar fi un lucru minunat”, a mărturisit Lavinia Năstase, conform sursei citate.