Beneficiile coloratului pentru adolescenţi

Autor: Amalia Florea

Culorile au reprezentat întotdeauna elementul care dă viaţă unui desen, cadru sau unor forme. Nonculorile alb şi negru ne plasează într-o zonă neutră, impersonală şi inexactă, însă paleta largă de culori reci şi calde vine cu plusul de consistenţă, trăire şi personalitate de care este nevoie pentru a da culoare vieţii. Culorile sunt cele care ne ajută să ne dezvoltăm abilităţile şi simţurile, care ne

ajută să ne cunoaştem, prin preferinţele pe care le manifestăm faţă de anumite tonuri şi tente cromatice, dar şi prin reţinerea pe care o resimţim în faţa

altora. Astfel, culorile fac parte din viaţa noastră încă din primele luni de viaţă, până la vârste avansate şi pline de înţelepciune şi consistenţă.

Culorile în lumea copilăriei

Micuţii aflaţi la început de drum au nevoie de toate pârghiile necesare în descoperirea şi dezvoltarea simţurilor şi abilităţilor. Astfel, oferind bebeluşilor jucării colorate, le asiguri posibilitatea de a-şi descoperi simţurile, de a şi le dezvolta, dar şi de a se folosi de ele pentru a înţelege lumea şi pentru a comunica, la început mai delicat, ulterior, pe măsură ce cresc, din ce în ce mai pregnant. În jurul vârstei de 3 ani, un copil are abilitatea de a mânui carioci și creioane colorate, astfel că are posibilitatea de a-şi dezvolta creativitatea, imaginaţia, capacitatea de concentrate şi atenţia, folosind culoarea în modul propriu. Ulterior, pe măsură ce cresc, tot aceste ustensile de scris colorate îl vor ajuta să dobândească noţiunea de contur, de culoare caldă şi rece, de combinare între culori, dar şi de transmitere a unui mesaj prin desen şi culoare.

Folosind culorile într-un anumit mod, un copil vorbeşte, de fapt, despre personalitatea lui, despre înclinaţiile artistice, dar şi despre trăirile lui interioare şi tiparul lui psihologic.

Adolescenţa şi coloring trend-ul

Citeste si: Românii nu își vor mai putea vinde locuințele timp de mai mulți ani. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat programul...- bzi.ro

Nu doar cei mititei sunt fascinaţi şi atraşi de carioci și creioane colorate, ci şi rebelii adolescenţi care reuşesc prin intermediul culorilor şi al combinării acestora

să conceapă, să comunice şi să capteze un mesaj. Coloring trend reprezintă fenomenul foarte bine primit de către adolescenţi, tineri şi cei maturi, acele planşe fascinante, urmaşe ale cărţilor de colorat din grădiniţă, însă mult amplificate vizual prin forme dintre cele mai variate, complexe, complicate şi elaborate. Mesajele transmise de planşele specifice coloring trendului se plasează pe o plajă foarte mare de interes şi preocupări, existând planşe cu tematici dintre cele mai variate şi originale, ca un răspuns la dorinţele tinerilor de a fi mereu inovativi şi extrem de creativi.
Folosind carioci si creioane colorate, tinerii noştri vor da viaţă fascinantelor planşe de lucru, împletind culorile şi texturile în cele mai personale şi concentrate stiluri de abordare, un ecou al personalităţii lor vulcanice.

Beneficiile coloring trendului

Coloring trend, respectiv coloratul, nu doar că reprezintă o modalitate de exprimare artistică, ci se va constitui într-o adevărată terapie, prin care tinerii şi adulţii îşi vor asigura relaxare, deconectare, bucurie şi detensionare, câteva clipe de pace şi linişte, care au drept rezultat adevărate opere de artă realizate cu uşurinţă folosind carioci și creioane colorate dintre cele mai variate şi complexe ca nuanţe, tonuri şi texturi. Astfel, după o zi lungă de şcoală sau pe perioada vacanţelor, adolescenţii îşi vor oferi câteva clipe de bucurie, colorând relaxaţi peisaje, figurine, jocuri geometrice, flori, animale, oameni, galaxii, extratereştrii sau personaje fantastice din lumi ireale.

Culorile în procesul de învăţare

Învăţarea este un proces care nu se opreşte din desfăşurare pe tot parcursul vieţii. Învăţarea presupune concentrare, atenţie, capacitate de memorare. În cadrul unităţilor de învăţământ primar, copiii îşi descoperă mecanismele prin care pot manifesta o putere mai mare de învăţare şi memorare, unul dintre mecanisme fiind acela reprezentat de activarea memoriei vizuale. Nu toţi funcţionăm la fel, astfel că dacă observaţi că micuţul dumneavoastră manifestă o foarte bună orientare în spaţiu şi capacitatea de a-şi aminti locuri, chipuri şi o serie de elemente, înseamnă că se bucură de o memorie vizuală foarte bine dezvoltată. În acest caz, puteţi veni în întâmpinarea abilităţilor lui, punându-i la dispoziţie carioci și creioane colorate, pentru a le folosi în colorarea informaţiilor pe care trebuie să le înveţe. Astfel, pe măsură ce cresc, folosirea culorilor în procesul de învăţare le va fi de mare ajutor, facilitând memorarea şi învăţarea rapidă şi de calitate, prin accesarea memoriei vizuale.

Memoria vizuală

Memoria vizuală este senzorială şi reprezintă capacitatea de a reda imagini vizualizate anterior, în urma unui proces psihic care constă în întipărirea, recunoaşterea şi reproducerea anumitor elemente. În ajutorul memoriei vizuale, vine starea de somn, care are rolul de a îmbunătăţi traseul memoriei, fixând foarte bine informaţiile, imaginea în cazul de faţă. Atât copiii, cât şi adulţii, îşi pot accesa şi antrena memoria vizuală, rezultatul întârziind să apară, indiferent pe ce palier activaţi. Diversitatea cerebrală care ne caracterizează, nu permite o catalogare din punct de vedere al reacţiei noastre în faţa anumitor culori, astfel că fiecare va alege culorile care consideră că îi stimulează mai eficient activitatea cerebrală, respectiv atenţia şi memorarea.

Distribuie pe:
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies