Beneficiile jocurilor de puzzle pentru copii

Într-o societate în care predomină ecranele, fie că sunt televizoare, tablete sau smartphone-uri, tot mai mulți părinți sunt preocupați să le ofere copiilor lor alternative mai puțin digitale și mai tradiționale de agrement și divertisment: cărțile, coli de colorat, jocuri de masă și puzzle-uri sunt o opțiune foarte interesantă pentru „a-i scoate din priză” pe cei mici și a-i învăța să se distreze ca noi.

Puzzle - imagine cu scop ilustrativ

In articol:

Câte ore ați petrecut în copilărie încercând să finalizați un puzzle, urmărind fotografia de pe cutie? Vă amintiți mândria și satisfacția adăugării ultimei piese? Puzzle-urile sunt distractive, amuzante, educative și îmbunătățesc dezvoltarea fizică și intelectuală a celor mici din casă.

Avantajele puzzle-urilor:

1. Îmbunătățesc memoria vizuală. Puzzle-urile se bazează pe ordonarea mai multor piese pentru a copia o imagine inițială. Acest lucru ne îmbunătățește memoria vizuală, deoarece copiii fixează modelul pe retină și încearcă să se uite la el de cât mai puține ori. În primele puzzle-uri pe care le faceți împreună este bine să păstrați imaginea modelului aproape, astfel încât să o poată privi de câte ori are nevoie. Pe măsură ce câștigi încredere și îndemânare, vei avea nevoie de ea mai puțin și va veni un moment în care o vei memora. În acea zi va trebui să treceți la un puzzle de o complexitate mai mare.

2. Dezvoltă concentrarea. Vă puteți imagina o activitate care are nevoie de mai multă abilitate de a se sustrage din mediul înconjurător decât de a decide ce piesă merge în ce loc? Dacă aveți un copil foarte nerăbdător acasă, puzzle-urile îți vor îmbunătăți capacitatea de concentrare, lucru care te va ajuta atunci când trebuie să faci temele sau să studiezi.

Desigur, dacă observați că se obsesionează în a-l termina, este mai bine să limitați timpul zilnic pe care îl dedicați puzzle-ului. Una este să te concentrezi și alta să te stresezi din această cauză.

3. Stimulează capacitatea spațială și matematică. Puzzle-urile reprezintă o perspectivă grație jocurilor de lumini și umbre și îi instruiesc pe copii pe diferitele planuri în care se află obiectele- aproape, la distanță medie sau în depărtare.

În plus, antrenează rezolvarea problemelor: Dacă aveți cinci piese de aceeași culoare și aveți nevoie doar de una, ar trebui să vă uitați la dimensiunea spațiului disponibil și la forma piesei din care să alegeți. Puzzle- oferte (eMAG)

4. Îmbunătățește dezvoltarea psihomotorie. Ridicarea pieselor și plasarea lor în locul potrivit stimulează coordonarea mâini-ochi și antrenează copiii să facă cleștele cu degetul mare și arătătorul.

În acest sens, puzzle-urile cu cuburi sunt o jucărie bună pentru bebelușii de până la vârsta de 2 ani.

Citeste si: Florin Salam este distrus de durere! A murit Babi! Va pleca de urgență în SUA- bzi.ro

5. Îmbunătățește autocontrolul și reflecția. Oricât de mult vrei să pui o piesă, nu ar trebui să o faci până nu ești sigur de ea.

6. Îmbunătățește stima de sine. Ce mândrie vei simți atunci când faci puzzle-uri din ce în ce mai dificile! În plus, se va antrena toleranța la frustrare atunci când îți este greu să o finalizezi.

7. Stimulează relaxarea. Concentrându-se atât de mult pe ceea ce se află în fața lor, copiii își pot ameliora anxietatea și nivelul de tensiune, făcând din puzzle-uri o opțiune bună pentru ultima parte a zilei, înainte de baie, cină și povestea de culcare.

8. Îmbunătățiți relațiile de familie. Sunteți dintre cei care stați în fața unui puzzle și îl faceți împreună? Împărtășirea acestor momente cu cei mici ajută la stimularea atașamentului și ne oferă momente grozave.

9. Stimulează alegerile. Nu este același lucru să cauți o piesă între alte 100 decât în 1.000, deci este de obicei important să scapi de bucăți cât mai repede posibil. Nu trebuie să fii obsedat nici de plasarea unei piese specifice, nici de căutarea ei. Cu cât așezi mai multe piese, cu atât este mai ușor să găsești restul.

Cum să înveți copilul să facă puzzle-uri:

- Tehnica pe care o folosiți atunci când creați puzzle-uri se va adapta pe măsură ce crește dificultatea și puteți fi într-o zi surprins să vedeți cum vă învață copilul dvs. să le faceți într-un mod diferit.

- În general, este recomandat să începeți cu mici puzzle-uri cu puține piese, arătându-i copilului modelul și lăsându-l să acționeze singur.

- Când aveți deja ansambluri mai complexe, vă recomandăm să începeți cu colțurile și marginea cadrului, pe care le puteți identifica, deoarece piesele au o parte netedă. Apoi le puteți organiza după culori pe care le veți grupa în grămezi mici și așezați acolo unde este cazul. Puzzle – descoperă acum

Cel mai potrivit puzzle pentru fiecare vârstă:

- Înainte de doi ani, copiii nu sunt antrenați să asambleze puzzle-uri, dar îi putem iniția în această artă cu cuburi de puzzle. Obiectivul nu va fi de a realiza desene, ci de a îmbunătăți capacitatea de a face priză și de coordonare a ochilor cu mâinile.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Incursiune de poveste în ”insula” slovacilor

Povestea de viață a unei femei de serviciu din România care peste noapte a devenit putred de bogată! A moștenit o avere de la un afecerist de top

Războinicii câștigă jocul de recompensă, după ce ajung la ștafetă. Andrei: "Am mâncat din Faimoși"

Dana Budeanu, declarații despre vaccin: „Nu mă voi vaccina niciodată”

Dani Oțil aruncă bomba! Ce făcea în timpul relației cu Mihaela Rădulescu

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Blestemul bărbaților înșelați. Ciprian Marica, la un pas de tragedie pe terasa unui restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies