BNR, măsură decisivă în contextul pandemiei de coronavirus! Dobânda a fost tăiată agresiv

În contextul pandemiei de coronavirus, BNR a decis, vineri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2 la sută începând cu data de 23 martie. Astfel, se dorește să se atenueze impactul situaţiei generate de epidemia de coronavirus asupra populaţiei şi companiilor româneşti.

BNR, măsură decisivă în contextul pandemiei de coronavirus! Dobânda a fost tăiată agresiv
Autor: A.N.C

BNR, măsură decisivă în contextul pandemiei de coronavirus! Dobânda a fost tăiată agresiv
BNR, măsură decisivă în contextul pandemiei de coronavirus! Dobânda a fost tăiată agresiv

Consiliul de administraţie al BNR s‑a întrunit vineri într-o şedinţă de urgenţă şi a adoptat pachetul de măsuri.

În actualul context intern şi internaţional şi în baza informaţiilor şi analizelor privind evoluţiile macroeconomice şi financiare în continuă schimbare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât următoarele:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5 la sută, la 2,0 la sută începând cu data de 23 martie 2020;
  • Îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente
    în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±0,5 puncte procentuale de la ±1 punct procentual. Astfel, începând cu 23 martie 2020, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 1,50 la sută, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,50 la sută, de la 3,50 la sută. Pe acest fond, este de aşteptat ca principalele cotaţii ROBOR să cunoască o ajustare descendentă semnificativă;
  • Furnizarea de lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo (operaţiuni reversibile cu titluri de stat) în vederea asigurării funcţionării fluente a pieţei monetare şi a altor segmente ale pieţei financiare;
  • Cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Citeste si: Avertismentul lui Adrian Streinu Cercel: 80% dintre români vor fi infectați cu coronavirus într-un an, doi

Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro

Citeste si: Valentina Pelinel și Cristi Borcea, donație de 100.000 de euro pentru spitalele din România, în plină pandemie de coronavirus! „Toți suntem egali”

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru români: „Ne aflăm în plin război pentru păstrarea sănătății omenirii”

BNR, măsură decisivă în contextul pandemiei de coronavirus! Dobânda a fost tăiată agresiv
BNR, măsură decisivă în contextul pandemiei de coronavirus! Dobânda a fost tăiată agresiv

În funcţie de evoluţia situaţiei, Consiliul de administraţie se declară pregătit să decidă şi reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi a celei aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit.

"Având în vedere gradul ridicat de incertitudine al evoluţiilor economice şi financiare, Consiliul de administraţie al BNR a hotărât, totodată, suspendarea calendarului şedinţelor de politică monetară anunţat anterior, urmând ca şedinţele pe probleme de politică monetară să aibă loc ori de câte ori va fi necesar. Consiliul de administraţie al BNR urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, deciziile sale având ca obiectiv asigurarea stabilităţii macroeconomice şi buna funcţionare a sistemului bancar, a pieţelor financiare în folosul populaţiei şi companiilor româneşti", precizează BNR, potrivit news.ro.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Avertismentul lui Adrian Streinu Cercel: 80% dintre români vor fi infectați cu coronavirus într-un an, doi

O doctoriță româncă s-a aruncat în gol de la balcon, după ce s-a întors din Franța și a fost testată pentru coronavirus

Anunțul făcut de doctorul Adrian Streinu-Cercel: "În SUA și în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus”

Horoscop saptamanal 1-7 Martie 2021: Balanțele vor avea o saptamana perfecta

Vine sfârşitul pandemiei! Arafat a dat vestea cea mai bună. Românii mai au foarte puţin de aşteptat

Ceaiul care poate declanșa cancer la colon. Mulți români continuă să-l bea fără să știe la ce se expun. Medicul Laura Ene avertizează

Fantoma lui Marilyn Monroe surprinsă într-un filmuleț pe TikTok

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies