BREAKING NEWS! România intră în stare de urgenţă începând de luni! Primele declaraţii ale lui Klaus Iohannis 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în această seară că va institui stare de urgenţă, începând de luni.

Distribuie pe:

Autor: A.B.G.


In articol:

UPDATE 14 martie ora 20:00

Ce presupune Starea de Urgență după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință ținută la Palatul Cotroceni, că lucrurile se schimbă radical de luni. 

Legea care spune ce se întâmplă în această situație este OUG 1/1999 „privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență”.

„Starea de asediu și starea de urgență privesc situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre”.

Mai exact, „Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale”.

România intră în Stare de Urgență. Drepturile și libertățile vor fi restrânse

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu anumite excepții, mai prevede legea.

Starea de urgență se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. În funcție de evoluția situațiilor de pericol, Președintele României, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite și poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

La instituirea stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

Conducătorii autorităților publice și administratorii operatorilor economici care asigură servicii de utilitate publică în domeniile energetic, sănătate, agricultură și alimentație, alimentare cu apă, comunicații și transporturi au obligația de a asigura continuitatea furnizării serviciilor esențiale pentru populație și pentru forțele destinate apărării.

Autoritățile militare, precum și celelalte autorități publice pot lua următoarele măsuri:

- să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
- să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
- să efectueze razii;
- să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;
- să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezență nu se justifică;
- să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;
- să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate, sunt obligate să transmită, cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;
- să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
- să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
- să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă, după caz;
- să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;
- să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz
- să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute.

Starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de primul-ministru și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României.

Decretul de instituire a stării de de urgență se aduce neîntârziat la cunoștința populației prin mijloacele de comunicare în masă, împreună cu măsurile urgente de aplicare, care intră imediat în vigoare.

Decretul se difuzează pe posturile de radio și de televiziune, în cel mult două ore de la semnare, și este transmis în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de urgență. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate.

În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

UPDATE: 19:00 - BREAKING NEWS! România intră în stare de urgenţă începând de luni! Primele declaraţii ale lui Klaus Iohannis 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în această seară că va decreta stare de urgenţă începând de luni. Annunţul a fost făcut după depunerea jurământului noului guvern condus de Ludovic Orban.

Citeste si: Adelina Pestrițu s-a mutat în casă nouă! Primele imagini din superba locuință - evz.ro

Starea de urgenţă este o măsură care se ia în momente dificile, iar această decizie vine pentru a se putea face corect aprovizionarea cu cele necesare traiului cetăţenilor români. 

„Bună seara!

Dragi români,

Domnule Prim-ministru Ludovic Orban,

Onorați membru ai Guvernului României,

Astăzi Guvernul a fost votat, învestit, și a depus jurământul în condiții foarte speciale din cauza epidemiei de coronavirus.

În primul rând, felicitări noului guvern și le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlamentul României. Astăzi din Parlamentul României s-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea parlamentarilor și partidelor parlamentare au înțeles importanţa acestui moment, greutatea acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru România și pentru români. Prima prioritate pentru noul guvern este, evident, continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus, continuarea luptei pentru a gestiona eficient întreaga criză care s-a generat. Guvernul care își preia acum mandatul este guvernul care și până acum a lucrat cu motoarele turate, a lucrat bine pentru a gestiona această criză. Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă. Noul guvern și împreună cu mine ne vom dedica toate energiile sută la sută, pentru a gestiona eficient această criză și, evident, după ce se termină această criză pentru a guverna foarte bine pentru români și pentru România.

Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, să fie luate în așa fel încât să prindă.

Iar pentru a face posibilă această luptă cu toate instrumentele prevăzute de lege, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare.

Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară.

În același fel, această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus.

Dar - dragi români, autoritățile își fac treaba, Guvernul și-a făcut treaba și până acum foarte bine - dar singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută.

Avem nevoie de voi, dragi români!

Avem nevoie de voi să respectați îndrumările, indicațiile autorităților.

Avem nevoie să respectați regulile de igienă care sunt transmise pe canalele publice.

Și, da, avem nevoie să evitați contactele care nu sunt absolut necesare. Știu că acest lucru este puțin mai greu.

Și, da, avem nevoie să vă informați corect, să vă informați corect din surse publice, direct de la autorități.

Pentru a veni în sprijinul părinților care au copii de vârstă școlară, am promulgat tot astăzi legea care permite părinților, în condiții speciale, când școala este suspendată, să stea acasă, ca să îngrijească copiii.

Dragi români,

Împreună, și numai împreună, vom reuși să trecem cu bine și peste această criză!

Vă doresc tuturor multă sănătate!

Mulțumesc!”, a declarat Klaus Iohannis potrivit Digi 24

România a intrat în scenariul al treilea 

Numărul cazurilor infectării cu CORONAVIRUS a ajuns la 102, ceea ce înseamnă că România va intra în scenariul trei. Autorităţile vor impune măsuri mult mai drastice pentru a putea preveni creşterea şi mai mare a victimelor COVID-19. 

Citeste si: Un roman din Italia a murit din pricina coronavirusului

Citeste si: O actriţă celebră îi învinovăţeşte pe români că au răspândit coronavirusul şi că, astfel, artiştii independenţi pierd banii din spectacolele anulate: “Inconştienţa afectează sute de oameni care nu au nici o vină”

Citeste si: Cine este bărbatul infectat cu coronavirus care abia s-a întors din Israel! A scris pe Facebook despre călătoria lui și despre coronavirus: „Nu ni se poate întâmpla nouă așa ceva”

Ce măsuri vor lua autorităşile după intrarea în scenariul trei al CORONAVIRUS

Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri).

„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului Strategic, potrivit Digi 24

În scenariul trei se va începe trierea pacienţilor la fiecare spital în parte, prioritate având cazurile din epidemie. Vor fi amânate cazurile care nu sunt urgențe medicale. Toate spitalele de boli infecțioase nu vor mai trata decât pentru Covid-19, bolnavii cu alte afecțiuni fiind transferați către alte centre medicale. De asemenea, vor fi mărite spațiile pentru tratarea bolnavilor și vor fi aduși medici suplimentari. 

Pe de altă parte, vor fi restricţionate întâlnirile care depăşesc 50 de persoane. 

„Se restricționează activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri”, a transmis Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, potrivit sursei citate mai sus

În ceea ce priveşte circulaţia, se vor impune restricţii şi la acest nivel, fiind posibilă și introducerea carantinei la domiciliu, cu măsuri speciale de pază.

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Otrăvirea la şcoală a fiului lui Gabriel de la Boombastic nu e primul caz de acest fel! La Ploieşti, un elev de 7 ani a fost intoxicat de un coleg cu picături de îngrăşământ...

Un nou caz de coronavirus la Primăria Capitalei! Directorul unei companii municipale a intrat în contact cu 1.000 de persoane după ce a luat virusul

Sfat medical: cum se ia coronavirusul?

Peste un milion de romani plecati in Italia se tem pentru vietile lor

Prima reacție a lui Traian Băsescu după alegerile locale 2020: „Nicușor Dan nu va intra în Primăria Capitalei până nu...”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies