Bruxism pandemic - ce se întâmplă cu dantura noastră pe fondul stresului pandemic

Bruxism pandemic
Bruxism pandemic

British Dental Journal anunță o creștere majoră în rândul cazurilor de bruxism în ultimul an, cauza principală fiind izbucnirea pandemiei. Sub umbrela stresului, anxietății și epuizării, „scrâșnitul din dinți” apare ca o formă de eliberare de moment, care are însă efecte nefaste pe termen lung. Dr. Andrei Constantinovici, artizan de zâmbete la o clinică stomatologică din București, vorbește despre pandemic bruxism și ce putem face pentru a opri scrâșnitul din dinți.

Bruxismul și legătura sa cu anxietatea

Bruxismul se referă la scrâșnirea, frecarea sau încleștarea dinților în mod conștient sau nu, obicei care deteriorează dantura. Smalțul se tocește cu un milimetru într-o sută de ani, motiv pentru care nu este firesc să sesizăm tocirea dinților la o vârstă fragedă- odată inițiat, bruxismul poate conduce către fracturi, mobilitate anormală a dinților, dar și rezorbții osoase.

Dacă știm că trecem printr-o perioadă mai stresantă decât de obicei sau suntem copleșiți de griji și stres, vizita la stomatolog nu trebuie neglijată- dacă dinții sunt mult prea ciobiți datorită bruxismului, s-ar putea chiar ca materialul dentar să fie insuficient pentru coroane, apelându-se astfel la implantul dentar.

Diurn sau nocturn, bruxismul este cauzat, în cele mai multe dintre cazuri, de anxietate, furie și stres.

Din acest motiv, tratamentul bruxismului trebuie să se desfășoare în doi pași: pe de-o parte în cabinetul stomatologului și, pe de cealaltă, cu ajutorul unui psihoterapeut care să ne învețe cum să gestionăm stresul. Pe lângă anxietate, bruxismul poate fi cauzat și de:

 • aliniere dentară incorectă;
 • odihnă insuficientă;
 • dezvoltare asimetrică a oaselor maxilare;
 • insomnii;
 • tensiuni oro-faciale.

Cum diagnosticăm și tratăm bruxismul pandemic

Citeste si: Cum și-a dat seama Monica Anghel că e infectată cu Covid, deși avea vaccinul făcut?- bzi.ro

Bruxismul poate fi diagnosticat cu ușurință în cadrul unui control de rutină la stomatolog, iar specialistul va decide dacă afecțiunea este generată de anxietate, insomnie sau chiar de un anumit tratament medicamentos.

Pentru bruxismul apărut pe fond anxios, tratamentul stomatologic se derulează în paralel cu cel psihologic, pentru a trata cauzele afecțiunii în profunzime. În funcție de stadiul în care se află, bruxismul poate fi tratat fie cu ajutorul gutierelor, fie prin coroana dentara.

Gutiera nu este altceva decât un dispozitiv din plastic care se va mula pe dantură și rolul său este de a separa dinții, astfel împiedicând lezarea datorită bruxismului.

În același timp, gutiera realizată corect corectează dezechilibrele de ocluzie dentară (așa numită mușcătura dezechilibrată) ceea ce va favoriza relaxarea musculară. Prin purtarea gutierei bruxismul se poate diminua (atât ca efecte cât și ca fenomen în sine), însă întrucât gutieră este un dispozitiv mobilizabil, reprezintă doar o solutie intermediara de tratament.

Dacă smalțul dinților este deteriorat profund și dinții sunt sensibili, coroanele dentare pot fi folosite pentru a remodela aspectul plăcut al dinților.

În cazul în care această afecțiune este datorată unui stil de viață nesănătos sau a unui anumit tip de personalitate, tratamentul pot include unele metode de corectare a acelor probleme. - dr. Andrei Constantinovici

Prevenția, cel mai plăcut tratament

Dacă este într-o fază incipientă, bruxismul poate să treacă de la sine, însă este important să conștientizăm dacă am deprins acest obicei și să îl prevenim prin câteva artificii care ne pot ajuta. Iată ce ne sfătuiește dr. Andrei Constantinovici:

 • „Reducerea nivelului de stres – poți asculta muzică în timp ce faci unele activități, face sport sau medita;
 • Evită consumul excesiv de băuturi pe bază de cafeină sau alcool, mai ales seara deoarece agravează simptomele bruxismului;
 • Evită mestecarea gumei deoarece acest obicei aduce cu sine încordarea mușchilor maxilarului.
 • Fii conștient când scrâșnești din dinți și pune vârful limbii între dinți pentru a te opri din acest obicei. Mușchii maxilarului vor învăța treptat să se relaxeze.
 • Mergi regulat la medicul stomatolog pentru control și astfel poți observa din timp apariția bruxismului.
 • Nu se folosesc medicamente pentru a trata bruxismul, dar medicul îți poate prescrie antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii și umflăturilor cauzate de măcinarea dintilor. De asemenea, medicul îți poate recomanda un relaxant muscular înainte de culcare.”- dr. Andrei Constantinovici

Pandemic bruxism este o altă amprentă pe care ne-a lăsat-o ultima perioadă; eliberator pe moment și cu efecte nefaste pe termen lung, scrâșnitul din dinți nu este o afecțiune care să ne îngrijoreze teribil, însă nu trebuie ignorată; odată identificată, vizita la stomatolog este mai vitală ca niciodată, fiind singura soluție pentru diagnostic și tratament corect, care să salveze dantura. Stresul și anxietatea rămân coordonate de care nu vom scăpa nici în era post-pandemică, însă este important să învățăm să le gestionăm eficient, fără a ne afecta altă parte din corp.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Doliu în politică! Alexandru Sassu a murit la 65 de ani

Autoritățile sunt în alertă! Certificatele COVID false, un chilipir pe piața neagră! Cât costă un astfel de document contrafăcut

Dezvăluirile românului pe care a fost testat noul tratament anti-COVID! „Mă simţeam mult mai...”Medicamentul ar putea fi administrat în spitale la finalul anului

Horoscop Zilnic Duminică 26 Septembrie 2021: Gemenii vor face anumite schimbări majore

O jurnalistă aruncă bomba despre PFIZER! Ce i s-a întâmplat după a treia doză

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Anamaria Prodan apelează la ajutorul divin. Cum vrea să-l aducă pe Reghecampf acasă

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies