Bucureștiul intră în scenariul verde! Restaurantele și sălile de spectacol vor funcționa la interior la 50% din capacitate!

Rata de incindeță a cazurilor de coronavirus au scăzut constant de-a lungul zilelor, iar autoritățile propun noi măsuri de relaxare.

Bucureștiul intră în scenariul verde
Bucureștiul intră în scenariul verde [Sursa foto: PixaBay]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Pentru că incidența cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus au scăzut constant pe perioada ultimelor zile, Prefectul Capitalei, Alin Stoica a convocat o șendință a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe 2 mai, Bucureștiul a intrat în scenariul galben, iar atunci s-ar redeschis la interior sălile de fitness, dar și restaurantele, care au funcționat cu o capacitate redusă, de doar 30%. Astăzi, 13 mai, autoritățile au trecut Capitala la scenariul verde, iar măsura intraă în vigoare de la miejul nopții, iar asta înseamnă avantaje pentru patronii de restaurante și ale sălilor de spectacol! Iată, însă, când se vor redeschide și instituțiile de învățământ. 

Bucureștiul intră în scenariul verde
Bucureștiul intră în scenariul verde [Sursa foto: PixaBay]

Ce măsuri au fost discutate, astăzi, în cadrul Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă 

În București, rata de incidență a ajuns la 1.3 la mia de locuitori, motiv pentru care autoritățile s-au reunit pentru a discuta și propune noi măsuri de relaxare:

Citeste si: Câte persoane au murit, de fapt, din cauza COVID-19? Ministrul Sănătății: „S-ar putea să nu știm câte persoane au decedat de COVID”

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

  • Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22.00- 5.00
  • Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul orar 05.00 – 22.00
  • Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană
  • Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a 4 depăși 50% din capacitatea maximă a pieței
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent, este permisa în intervalul orar 6.00-22.00, fară a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului. (2) Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă în intervalul orar 06.00-22.00 fără a depăși 50% din capacitatea maximă.
  • Organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea spațiului, dar nu mai mult de 500 de spectatori.

Capitala trece în scenariul verde. Când se redeschid școlile 

Deși prefectul Alin Stoica spune că nu poate elimina obligativitatea măștii de protecție nici măcar în spațiile exterioare, Bucureștiul a intrat în secnariul verde, iar asta însemnă că cetățenii vor avea parte de câteva beneficii. Astfel, sălile de spectacol și restaurantele se deschid în interior la o capacitate de 50% și fi organizate evenimente culturale în aer liber cu până la 300 de participanți.

Restricțiile de circulație pentru timpul nopții rămân valabile pe perioada stării de alertă. 

Citeste si: Bilanț coronavirus, 13 mai 2021. Câte cazuri noi de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore

Cât despre redeschiderea școlilor, ei bine, se va lua o decizie în această privință abia după ce se va ajunge la o incidență de sub 1 la mia de locuitori. 

„Dacă se păstrează acest trend şi nu vor fi niciun fel de influenţe din perioadele anterioare, când au fost un pic mai relaxate lucrurile, atunci, da, este posibil să ajungem spre 1 la mie. Trebuie să vedem de fapt că descreşterea este din ce în ce mai mică. Pasul este mai mic. Şi atunci s-ar putea să fie o perioadă mai lungă până când ajungem acolo”, a afirmat Alin Stoica, miercuri, 12 mai. 

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile! Raed Arafat a anunțat noile măsuri de relaxare

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, consideră că se poate renunța la mască în spațiile deschise: „Va fi una din primele măsuri de relaxare...”

A fost actualizat bilanțul persoanelor vaccinate anti-COVID. Câți români s-au imunizat în ultimele 24 de ore

Dana Budeanu, previziuni despre următorul val de Coronavirus

Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală

BOALA secretă pe care o avea Christian Eriksen. Cum a ajuns fotbalistul danez să se prăbușească inert pe teren

Cutremur în presă. A fost găsit mort în propria casă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies