Buna Vestire. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie

Buna Vestire. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie

Diverse

Buna Vestire 2023. Ce este bine să dai pe pomană la acest Praznic Împărătesc, deși nu se fac parastase

Buna Vestire 2023. Vezi ce poți împărți celor sărmani la sărbătoarea din Postul Paștelui.

Buna Vestire 2023. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie, la sărbătoarea din Postul Paștelui, atunci când se dă dezlegare la pește.

Buna Vestire 2023. Ce se dă de pomană pe 25 martie

Sâmbătă, 25 martie 2023, în calendarul creştin ortodox este mare sărbătoare, Buna Vestire, iar credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică cu bucate care se împart celor sărmani.

La sărbătoarea Bunei Vestiri, credincioşii trebuie să împartă alimente de post, dar și preparate din pește, fiindcă această sărbătoare pică în Postul Paștelui.

Gospodinele pot pregăti pacheţele pentru sărbătoarea Bunei Vestiri, care să cuprindă legume: roşii, castraveţi, măsline, ori fructe: banană, măr, portocală. Totodată, în pacheţel se mai pot pune eugenii, napolitane, o sticlă cu băutură răcoritoare, tofu, salată de vinete sau hummus.

După posibilitatea fiecăruia, se mai poate împărţi mâncare gătită: sarmale de post, orez cu ciuperci, mazăre cu morcovi, ardei umpluţi cu orez şi ciuperci sau alte bunătăţi vegetale.

Important este ca orice împărţiţi să fie dat din suflet și să nu se simtă ca fiind o obligaţie morală.

Citește și: Sărbători ortodoxe martie 2023. Data la care are loc sărbătoarea Bunei Vestiri, zi cu dezlegare la pește

Buna Vestire. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie

Buna Vestire. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie

[Sursa foto: Shutterstock]

Buna Vestire 2023. Tradiţii şi superstiţii

  • În unele regiuni ale ţării, membrul casei care se trezeşte primul, tămâiază toată casa pentru ca spurcăciunile să stea departe de ogradă. După ce s-a tămâiat casa, se continuă cu animalele şi pomii fructiferi. Dacă se observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le “dacă nu rodești, te tai!”, potrivit sursei citate.
  • În unele sate din România se obişnuieşte ca în ziua Bunei Vestiri să se aprindă focul în curte, în fața ușilor. Oamenii pun lângă aceste focuri pâine, sare și apă pe care mai apoi le vor da de pomană. În acest fel îngerii se încălzesc, mănâncă și bea apă, iar cei ai casei vor fi păziți de cele rele.
  • Tradiția ne mai spune și că în ziua Bunei Vestiri oamenii nu au voie să se certe și să fie supărați unii pe alții, pentru că vor avea necazuri tot anul.
  • În ziua de Buna Vestire, pescarii care vor să prindă mult pește, merg la biserică de unde iau anafură. O bucățică din această anafură o pun apoi în gura primului pește prins, pe care îl aruncă înapoi în baltă spunând: “Du-te! Și cu câți te vei întâlni, spune-le la toți să vină la mine!”, potrivit crestinortodox.ro.
  • În ziua de Buna Vestire să nu pui mâna pe ou, să nu cauți găinile de ou, cloștele să nu pui, căci ies pui strâmbi, suciți, cu două capete.
  • Se mai spune că așa cum va fi vremea în ziua de Blagoveștenie, așa va fi și în ziua de Paști.
  • Conform unei alte superstiții dacă la Buna Vestire este frunza verde în codru, atunci anul va fi îmbelșugat.
  • Dacă în ziua de Blagoveștenie va fi frumos, anul va fi unul bun, iar dacă vremea în ziua de Blagoveștenie este una amestecată, când soare, când ploaie, atunci anul nu va fi tocmai bun, potrivit crestinortodox.ro

Citește și: Acatistul Buna Vestire 2023. Se citește la sărbătoarea de pe 25 martie

Citeste si: Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație: „Eu nu stau cu nimeni niciodată doar de dragul de a sta într-o relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul scoate la iveală detalii neașteptate- radioimpuls.ro

Buna Vestire. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie

Buna Vestire. Ce se dă de pomană în Ziua Cucului pe 25 martie

[Sursa foto: Shutterstock]

Buna Vestire 2023. Ce mai puternică rugăciune  

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor.

Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor.
Amin.

Sursa: crestinortodox.ro