Calculator salariu BRUT și NET. Cum se calculează aceste venituri în 2022

Care este diferența dintre salariul brut și net. Cum se calculează.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Companiile pot comunica diferit salariul în anunțurile de joburi sau în ofertele de angajare pe care le trimit pe e-mail, însă tu merită să faci clar distincția între cele două tipuri de salarii, brut și net, pentru a ști ce să negociezi și pentru

lua o decizie corectă. Indiferent de domeniul în care ai lucra, este important să te asiguri că salariu brut pe care îl primești pentru un program normal de lucru, de 8 ore, este cel puțin echivalentul salariului de bază minim brut pe țară.

Ce este salariul brut

Din salariul brut se scad întotdeauna toate contribuțiile sociale și taxele pe care trebuie să le achite atât angajatul, dar și angajatorul. Pentru cei care nu știu ce taxe și contribuții plătim, iată mai jos explicația pentru fiecare în parte. Angajații datorează și impozitul pe venit în cotă de 10%.

Contribuțiile către stat sunt banii virați pentru pensii (CAS), banii pentru sănătate (CASS) și banii pentru asigurarea de muncă.

Ce este salariul net

Când vorbim despre salariul net, vorbim despre suma de bani care ne rămâne „în mână”.

Mai exact, acesta reprezintă suma care ne rămâne după ce, din salariul brut, se scad contribuțiile sociale și impozitele. În România, orice angajat care a semnat un contract de muncă va plăti o anumită sumă la stat, în funcție de salariul brut. Pe lângă acestea, angajaților li se mai oprește din salariu și impozitul pe venit, în valoare de 10%.

Citeste si: Ce avere are Diana Șoșoacă. Senatoarea României câștigă un salariu deloc de neglijat

Taxele pe care le achităm se pot vedea cel mai bine în sistemul de pensii, sistemul medical și de învățământ. După cum știm foarte bine, spitalizarea este gratuită în România, la fel și tratamentul și procedurile efectuate în spital. Totuși, gratuitatea se aplică doar în cazul persoanelor asigurate.

Cum se calculeaza salariul brut 2022

Cum se calculează veniturile salariale

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cine este Laurențiu Duță. „Eram la panoul de onoare al şcolii. Îmi spunea că din când în când mai trecea să-mi vadă poza."- kfetele.ro

Citeste si: Ce a făcut fiul lui Arșinel după ce a murit marele actor! Imaginile au apărut pe internet..- bzi.ro

Cum se calculează salariul brut 2022

Salariul brut cuprinde, pe lângă salariul de bază, cu care salariatul este încadrat prin contractul de muncă, și sporuri, adaosuri și contribuțiile datorate de salariat. Sporurile se acordă în funcție de condițiile de desfășurare a activității, de timpul de muncă și de vechime. Adaosurile la salariu, primele, ajutoarele sociale și tichetele de masă și cadou sunt stabilite prin negociere și sunt, de asemenea, stipulate în contractul colectiv de muncă. Salariul minim brut pentru angajații cu studii superioare este de 2350 de lei lunar. Condiția de acordare a salariului minim diferențiat în funcție de studii suprioare este că angajatul să aibă minim un an de vechime în domeniul pentru care s-a pregătit. În domeniul construcțiilor, salariul minim brut garantat este de 3000 de lei pe lună.

Salariul se plătește direct titularului sau unui împuternicit. În caz de deces al salariatului, drepturile datorate până la dată decesului se plătesc, în ordine, soțului supraviețuitor, copiilor majori ai defunctului sau părinților salariatului decedat.

Citeste si: Soțul ei e ”șeful banilor” din România, dar ea încasează o pensie mai mult decât modestă! Câți bani primește Elena Isărescu de la Statul Român?

Cum se calculează salariul net 2022

Aproximativ o treime dintre angajații din România sunt plătiți acum cu salariul minim, iar Guvernul a stabilit că niciun angajator nu poate acorda acest venit unui om mai mult de 2 ani. Cuantumul salariului minim net, este în 2022 de 1.524 de lei. Este obligat să crească salariul însă majorarea poate fi în orice cuantum.

Vom lua un exemplu de salariu net al unui angajat, de 3000 de lei. În acest caz, salariul brut va fi de 5128 lei, iar cel complet de 5243 lei. Până la cei 3000 de lei din mână, banii se împart în mai multe părți:

- 2,25% din salariul brut către CAM

- 25% din salariul brut către CAS

- 10% din salariul brut către CASS

- 10% din salariul brut către impozitul pe venit

Dacă facem calculele de mai sus, vom vedea că ajungem exact la suma salariului net al angajatorului.surse: impact.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Salariu minim net 2022. Cât este salariul minim net în România și ce îți poți lua de banii ăștia

Cât câștigă un șofer la primăria lui Nicușor Dan! Am aflat cât de mari sunt salariile la PMB! EXCLUSIV

Curs valutar BNR, vineri, 30 septembrie 2022. Cât costă astăzi un EURO?

Săptămâna deciziilor importante pentru Lei, Pești și încă 4 zodii

CUTREMUR VALUTAR în toată lumea! Acum s-a anunțat ce se va întâmpla, de fapt

Cine este Ianula Duță, soția lui Laurențiu Duță. “M-au atras ochii imediat şi faptul că era retrasă, cuminţică."

Veste esențială pentru toate femeile din Rusia. Vladimir Putin a decis

Doliu în sportul românesc! A murit un fotbalist cu peste 100 de meciuri în Liga 1! A făcut infarct chiar pe teren!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies