Calendar Creștin Ortodox 1 decembrie 2021. Doi mari sfinți sunt sărbătoriți astăzi de Ziua Națională a României

Creștinii ortodocși sărbătoresc doi mari sfinți astăzi, 1 decembrie 2021!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 1 decembrie 2021, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Proroc Naum și pe Sfântul Cuvios Filaret Milostivul.

Calendar Creștin Ortodox 1 decembrie 2021. Cine au fost Sfântul Proroc Naum și Sfântul Cuvios Filaret Milostivul

Sfântul Proroc Naum a trăit cu 460 de ani înainte de Hristos și provenea din Elcheseea. Acesta le-a vestit ninivitenilor că cetatea lor va pieri, însă nu a fost luat în seamă. La scurt timp însă, cetatea Ninive a fost cufundată în urma unui cutremur într-un iezer, deoarece aceștia l-au mâniat pe Dumnezeu prin necredința lor, exact cum prevăzuse Sfântul Naum. Acesta a pierit la vârsta de 45 de ani, iar numele său înseamnă „odihnă” sau „mângâiere”.
De la Sfântul Proroc Naum a rămas o carte alcătuită din trei capitole, care este cuprinsă în Sfânta Scriptură a Vechiului Testament.

Citeste si: Sfântul Andrei 2021. Ce mai puternică rugăciune care se rosteşte pe 30 noiembrie VIDEO și TEXT

Sfântul Cuvios Filaret Milostivul s-a născut în Galatia, Asia Mică, într-o familie de credincioși.

Acesta s-a căsătorit cu Teozva, o tânără bogată, cu care a făcut trei copii, pe Ioan, Ipatia și Evantia. Averea Sfântului Filaret creștea considerabil pe zi ce trecea, din muncă cinstită. Cu cât ajuta mai mulți oameni, cu atât Dumnezeu îl binevânta cu și mai multă avere. Chiar și la momentul invazilor arabilor, când Filaret a pierdut tot, a continuat să îi ajute pe cei aflați în primejdii. De aici și numele de „Sfântul Cuvios Filaret Milostivul ”.

Filaret a trecut la Dumnezeu la vârsta de 90 de ani, la Mănăstirea Rodolfa de lângă Constantinopol.

Calendar Creștin Ortodox 1 decembrie 2021. Doi mari sfinți sunt sărbătoriți astăzi de Ziua Națională a României

Sfântul Proroc Naum și Sfântul Cuvios Filaret Milostivul

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Proroc Naum

Troparul Sfântului Proroc Naum, glasul al 2-lea:

A prorocului Tău, Doamne, Naum pomenire prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

Pe cal şi pe călăreţ în Marea Roşie i-a surpat Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ puternic şi pe Israel l-a izbăvit, pe cel ce cânta cântarea de biruinţă.

Citeste si: Iată lista fugarilor din România, condamnați la ani grei de pușcărie. Cum acționau cei din gruparea "Riviera Maya"...- bzi.ro

Stih: Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfinte Prorocule Naum, de Dumnezeu insu­flate, bucurându-ne, fericim darul cel Dumnezeiesc al minţii tale, celei primite de la Dum­nezeu şi luminate de harul Lui; o, de Dumnezeu insuflate!

Stih: Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De sus coborând în sufletul tău harul Duhului, prorocule, ţi-a insuflat ţie după vrednicie, lucrare prorocească şi ţi-a pregătit limbă insuflată de Dumnezeu, vrednicule de laudă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Organ atins de Pana Duhului te-ai arătat, lăudând pe Dum­nezeu Cel Plin de râvnă şi spu­nând tuturor că judecata Lui este nepărtinitoare, vrednicule de laudă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Preabinecuvântată, Fecioară Preacurată, izbăveşte pe cei ce te laudă pe tine cu credinţă şi cu dragoste, ca pe o Cinstită Maică a lui Dumnezeu, poto­lind neîmblânzita sălbăticie a primejdiilor.

Citeste si: Sfântul Andrei 2021. Sărbătoare cu dezlegare la pește și cruce roșie în calendarul creştin ortodox

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce cu Porunca Ta...

Stih: Sfinte Prorocule Naum, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu Împărtăşirea Făcătoru­lui de viaţă şi Dumneze­iescului Duh te-ai făcut prealu­minat la suflet. Pentru aceasta, din insuflare Dumnezeiască, ai fost pus a vesti de mai înainte tuturor, în chip lămurit, cele ce aveau să vină, de Dumnezeu insuflate.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca un bun văzător al celor Dumnezeieşti ai văzut de mai înainte, fericite, pedeapsa ce avea să vină împotriva vrăj­maşilor celor nelegiuiţi, care defăimau îndelungă răbdarea, îngăduinţa şi bunătatea Dum­nezeiască, din pricina răutăţii lor celei nevindecate.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Iubitorul de oameni, Cel Care odinioară din nimic a făcut toate, Se naşte din Sfântul tău pântece, Preacurată, făcându-Se Om, din iubirea de oameni, ca să mântuiască pe oameni.

Irmosul:

Cel Ce cu Porunca Ta ai înfipt pământul pe nimic şi ai ridicat nereţinut pe cel îngreunat, întăreşte Biserica Ta, Hristoase, pe piatra cea neclintită a Poruncilor Tale, Unule, Bunule şi Iubitorule de oameni.

 

Tot astăzi pomenim Sfântul Antonie cel Nou, Sfântul Mucenic Anania Persul, Sfântul Onisim- arhiepiscopul Efesului și Sfinții părinți Anania și Solohan- arhiepiscopii Efesului.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies