Calendar Creștin Ortodox 1 noiembrie 2021. Astăzi este pomenit unul dintre cei mai mari făcători de minuni. Ce sărbătoare este luni

Calendar Creștin Ortodox 1 noiembrie 2021. Ce sărbătoare este luni, în prima zi din noiembrie?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendar Creștin Ortodox, în prima zi din luna noiembrie sunt pomeniți patru sfinți, printre care și Sfântul Cuvios David din Evvia, unul dintre cei mai amri făcători de minuni sfinți.

Calendar Creștin Ortodox 1 noiembrie 2021. Cine a fot Sfântul Cuvios David din Evvia

David s-a născut în 1591. Tatăl său era preot și mergea cu el la toate slujbele, astfel că de mic a îmbrățișat credința creștină. La vârsta de doi ani, copilul David era observat adesea stând în biserică în fața icoanei Sfântului Ioan Bătezătorul.

Calendar Creștin Ortodox 1 noiembrie 2021. Astăzi este pomenit unul dintre cei mai mari făcători de minuni. Ce sărbătoare este luni

Sfântul Cuvios David din Evvia, pomenit pe 1 noimebrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

Citeste si: Povestea cutremurătoare a lui Valetin, un băiețel rămas orfan la doar 10 ani. Micuțul varsă lacrimi amare la mormântul mamei, care a decedat din cauza unei ciroze hepatice: "A murit mama mea, a murit mama mea!"

La numai trei ani a avut loc un episod care avea să devină un semn clar că este un ales al Domnului. În vis i s-a arătat Sfântul Ioan Botezătorul care l-a îndemnat să meargă la bisericuța cu hramul său. Familia era îngrijorată când nu l-au mai găsit, mama fiind la un as so-și piardă mințile. Părintele a venit să facă slujbă alături de credincioși pentru a se ruga să-l găsească pe micuțul David.

Spre marea bucurie a preotului, David era în biserică.

La 4 ani, David știa să citească și deja la cinci ani cerceta cărțile de cult.

La 15 ani a decis să ducă o viață de post și rugăciune. Și-a părăsit familia și l-a întâlnit pe părintele Acachie, la mănăstirea căruia a trăit câțiva ani. Datorită virtuții și înțelepciunii, el era numit "David Bătrânul".

Citeste si: Nimeni nu se astepta: o mare vedeta din Romania s-a recasatorit pe ascuns! Este la a 4-a casnicie- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Gigi Becali vrea să producă medicamente pentru bolnavii de COVID-19, însă autoritățile îi pun bețe-n roate: "Fac cadou. De ce de la mine nu primiți și de la olandezi primiți?"

David și părintele Acachie au plecat la mănăstirea Ossa unde David a fost hirotonit diacon și a slujit vreme de trei ani. Ulterior, au plecat pe Muntele Athos. După ce au trecut pe la mai multe mănăstiri și schituri, părintele Acachie l-a lăsat pe David să-și aleagă unde dorea să viețuiască. El a ales Marea Lavră, iar părintele s-a dus la Constantinopol. Aici părintele a fost numit mitropolit și a trimis o scrisoare starețului Marii Lavre să-l trimită pe David la el. S-au reîntâlnit și David a ajuns preot.

De-a lungul vieții, pe lângă faptele sale bune și vorbele înțelepte, David a săvârșit mai multe minuni. Înainte de a murit, a trecut prins atul Disto, unde oamenii l-au rugat să facă o rugăciune pentru ei să scape de țănțari. După ce s-a rugat în genunchi cu sătenii, nu numai că au dispărut țănțarii, dar au secat și mlaștinile din jur.

Tot pe 1 noiembrie, în Calendar Creștin Ortodox, mai sunt pomeniți: Sfântul Doctor fără de arginți Cosma; Sfântul Doctor fără de arginți Damian și Sfânta Muceniță Elena din Sinope.

Citeste si: Protest emoționant la Curtea de Apel București! Rudele victimelor din Colectiv s-au acoperit cu cearșafuri albe

Acatistul Sfântului Cuvios David din Evvia

Calendar Creștin Ortodox 1 noiembrie 2021. Astăzi este pomenit unul dintre cei mai mari făcători de minuni. Ce sărbătoare este luni

Capelă

[Sursa foto: PixaBay]

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinele cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii strălucind cu minunile, David, Părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Veniţi, cei care sunteţi robi ai lui Hristos, veniţi, cei care o cinstiţi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, veniţi, cei care îl cinstiţi pe Ioan Botezătorul, să ne rugăm împreună cu Sfântul Cuvios David, făcătorul de minuni, şi să-i cântăm: Bucură-te, Cuvioase David, vrednic urmaş al Înaintemergătorului!

Citeste si: Ce a apărut la mormântul Denisei Răducu, la doi ani după ce locul a fost ars din temelii? Povestea emoționantă a celui mai de preț obiect al cântăreței! Dezvăluiri exclusive

Icosul 1

Înger în trup a fost Sfântul Ioan Botezătorul, iar mai apoi înger în trup te-ai arătat şi tu, Cuvioase. Din copilăria ta, de multe ori te-ai învrednicit să vorbeşti cu Înaintemergătorul Domnului, care ţi-a fost dascăl ceresc şi a binecuvântat anii tinereţii tale, iar noi, neştiind să-I mulţumim cum se cuvine lui Dumnezeu pentru un asemenea dar primit prin tine, îţi zicem:
Bucură-te, stâlp al rugăciunii şi al nevoinţei;
Bucură-te, floare plină de mireasma Raiului;
Bucură-te, a sufletelor necăjite dulce alinare;
Bucură-te, a celor care te cheamă în ajutor mângâiere;
Bucură-te, nădejde a celor biruiţi de deznădejde;
Bucură-te, liman al călătorilor aflaţi în primejdie;
Bucură-te, comoară de mare preţ a celor lipsiţi;
Bucură-te, că eşti iscusit doctor fără de arginţi;
Bucură-te, călăuză spre Cereasca Împărăţie;
Bucură-te, pildă de virtute şi de smerenie;
Bucură-te, tainic sfătuitor al pustnicilor;
Bucură-te, odor dăruit de Dumnezeu creştinilor;
Bucură-te, Cuvioase David, vrednicule urmaş al Înaintemergătorului!

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bogdan Vlădan, fiul ”criminalului de la Perla”, a dat lovitura la Saint Tropez! Ce job de vis a primit tânărul al cărui destin a fost marcat de tragedie! EXCLUSIV

Violeta a fost ucisă de propriul iubit, în Italia! Bărbatul a stat două zile cu cadavrul în casă

Presa germană include România printre "Idioții Europei" într-un articol în care vorbește despre statele ale căror cetățeni refuză vaccinarea

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin, ÎNLOCUIT! El îi va lua locul. E mâna lui dreaptă

Alina Sorescu a aflat verdictul in procesul cu Alexandru Ciucu! La cine vor ramane fetitele

„Vladimir Putin lucrează pentru CIA!” Consecința logică a propagandei Kremlinului. „Ceea ce se întâmplă acum pare înaltă trădare”

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies