
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 1 septembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul
- Azi începe noul an bisericesc
- Rugăciunea pe care e bine să o rostești la începutul anului bisericesc
Calendar Creștin Ortodox 1 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă cinstește azi, în prima zi din noul an bisericesc, pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și pe Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul.
Calendar Creștin Ortodox 1 septembrie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul este cinstit anual de Biserica Ortodoxă în prima zi din noul an bisericesc. Acesta este cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului. Astfel, datorită lui spunem că ne aflăm în anul 2022. Conform creștinortodox.ro, calendarul stabilit de Dionisie a fost adoptat inițial în Italia, în anul 527, iar mai târziu în Franța și Anglia.
Cuviosul Dionisie și-a atribuit singur termenul „Exiguul” sau „cel Mic”, ca gest de smerenie. Originar din Sciția Mică, acesta s-a născut în jurul anului 470 și a îmbrățișat viața monahală de tânăr. Mai mult, Sfântul Dionisie Exiguul și-a finalizat studiile în una din școlile mănăstirești din Dobrogea. A călătorit prin toată lumea și a contribuit la traducerea în latină și la colecționarea canoanelor bisericești, fixate la diferite sinoade sau concilii, care fuseseră redacte în limba greacă.
Calendar Creștin Ortodox 1 septembrie 2022. Azi începe noul an bisericesc. Iată sfinții zilei
Citeste si: Sfântul Constantin Brâncoveanu 2022. Ce este complet INTERZIS să faci de această sărbătoare
Azi începe noul an bisericesc
Astăzi, 1 septembrie 2022, începe un nou an bisericesc. Cu această ocazie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește printr-o slujbă de Te Deum, adică un Acatist de mulțumire: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”.
Anul bisericesc începe în fiecare an la data de 1 septembrie și se încheie la data de 31 august. Astfel, prima sărbătoare importantă din Noul An Bisericesc este Nașterea Maicii Domnului, celebrată pe 8 septembrie, iar ultima sărbătoare importantă din anul bisericesc este Adormirea Maicii Domnului, care are loc la data de 15 august.
Anul bisericesc este împărțit în trei mari perioade, ținându-se cont de sărbătoarea Sfintelor Paști:
- Perioada Triodului (perioada dinaintea Paștelui)- triodul ține zece săptămâni și se încheie în Sâmbăta Mare din Postul Paștelui;
- Perioada Penticostarului (perioada Paștelui)- penticostarul începe din ziua Paștilor și ține până în Duminica Tuturor Sfinților (a 8-a după Paști);
- Perioada Octoihului (perioada de după Paști)- tot restul anului bisericesc, din lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului, este perioada Octoihului, potrivit orthodoxwiki.org.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 24 august 2022. Sărbătoarea zilei. Ce rugăciune te ajută la necazuri
Rugăciunea pe care e bine să o rostești la începutul anului bisericesc
„Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Izvorul vieții și al nemuririi, Făcătorul a toată făptura văzută și nevăzută, Care ai pus vremile și anii întru a Ta stăpânire și îndreptezi toate cu iconomia Ta cea cerească și întru tot bună, mulțumim Ție pentru îndurările minunate pe care le-ai făcut asupra noastră în toată vremea trecută a vieții noastre și Te rugăm, întru tot Îndurate Doamne: binecuvântează cununa anului ce a sosit cu bunătatea Ta și păzește pe binecredincioșii creștini români de pretutindeni, pe păstorii și învățătorii noștri.
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Înmulțește zilele vieții noastre întru sănătate deplină sufletească și trupească și ne dăruiește sporire în toate faptele cele bune. Dăruiește de sus bunătățile Tale întregului Tău popor: sănătate și mântuire și întru toate bună sporire. Sfântă Biserica Ta, țara noastră cu toate orașele și satele, izbăvește-le de toată reaua întâmplare, dăruindu-ne tuturor pace fără tulburare.
Răzvrătirile eresurilor strică-le cu puterea Ta, iar pe noi întărește-ne, Doamne, întru iubirea Cea către Tine și între noi, ca să ne învrednicim cu inimă curată totdeauna a aduce mulțumire Ție, Părintelui Celui fără de început și Unuia Născut Fiului Tău și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, Dumnezeului Celui slăvit întru o Ființă, și a cânta preasfântului Tău nume: Slavă Ție, Dumnezeului și Binefăcătorului nostru, în vecii vecilor! Amin.”
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro