Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Astăzi este dezlegare la ulei și vin

Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022. Astăzi, creștinii au dezlegare la ulei și vin!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Conform Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022, astăzi este sărbătoare cu cruce roșie și este dezlegare la vin și ulei. Totodată, în această zi sunt cinstiți Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompei și cei treizeci și șase împreună cu dânșii.

În această zi sunt amintiți și: Sfântul Noul Mucenic Dima, Sfântul Grigorie, Patriarhul Constantinopolului, Sfânta Prorociță Olda și Sfinții Mucenici Iacov preotul și Aza diaconul.

Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022. Cine au fost Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompei și cei treizeci și șase împreună cu dânșii

Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompei și cei treizeci și șase împreună cu dânșii erau originari din Africa și au trecut la cele veșnice în timpul împăratului Deciu, deoarece au refuzat să se lepede de Hristos. Astfel, Guvernatorul Fortunian a poruncit ca treizeci și șase dintre ei să fie uciși prin tăierea capului.

Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Astăzi este dezlegare la ulei și vin

Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Astăzi este dezlegare la ulei și vin

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim și Pompei au fost aruncați în închisoare și legați în lanțuri. Aici, un înger al Domnului s-a arătat, i-a eliberat din lanțuri și i-a ospătat pe mucenici. Se spune că aceștia au fost scoși afară și torturați, iar apoi din nou aruncați în temniță.

Ba mai mult, Guvernatorul a poruncit ca în locul unde erau ținuți aceștia să fie aruncați șerpi veninoși și scorpioni, pentru ca mucenicii să piară în chinuri grele.

Însă, necuvântătoarele nu s-au atins de ei. În cele din urmă, cei patru au fost uciși prin decapitare.

Toți cei 40 de Sfinți au primit cununa muceniciei în anul 250.

Calendar Creștin Ortodox 10 aprilie 2022. Dezlegare la ulei și vin

Astăzi, 10 aprilie 2022, este cea de-a șasea dezlegare la ulei și vin din Postul Paștelui 2022. Astfel că, pe întreaga durată a postului, creștinii renunță la carne, ouă, pește, brânză și lapte.

Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a stabilit cu prilejul anumitor sărbători importante cele câteva zile în care se pot consuma ulei și vin. Iată când mai urmează astfel de dezlegări:

  • luni, 11 aprilie
  • marți, 12 aprilie
  • joi, 14 aprilie
  • sâmbătă, 16 aprilie
  • duminică, 17 aprilie
  • joi, 21 aprilie

Menționăm că în timpul Postului Paștelui creştinii au voie să consume peşte doar la două mari sărbători, de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompei și cei treizeci și șase împreună cu dânșii

Troparul Sfinţilor Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim, Macarie, Dima şi al celor împreună cu dânşii, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Rugăciuni puternice care se citesc în Postul Paștelui

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro

Citeste si: Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO- stirileprotv.ro

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Izbăvitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Prealăudată mulţime a purtăto­rilor de chinuri roagă-te lui Hristos, Care are mulţime de îndurări, să împuţineze mulţimile răutăţilor mele, ca să laud prăznuirea ta.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Slujind lui Dumnezeu Celui Viu şi Adevărat, purtătorilor de chinuri, nicicum nu aţi dat cinste zeilor celor fără de suflet şi v-aţi adus jertfă vie Dătătorului de viaţă.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Purtătorilor de chinuri cei patruzeci, în mijlocul priveliştii aţi desfiinţat porunca urătorilor de Dumnezeu şi aţi propovăduit pe Cuvântul Cel Întrupat, pe Cel Ce a mântuit lumea de necuvântare.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Mânia cea dobitocească a păgâ­nului tiran, vitejeşte au lepădat-o înţelepţii, fiind păziţi cu dragostea cea Dumnezeiască şi porniţi către mânia cea cu dreptate.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe tine te lăudăm, Singură Prealăudată Fecioară, căci din cinstite sângiurile tale ai Întrupat pe Dumnezeu şi mai presus de cuvânt în chip minunat L-ai născut, Preasfântă.

Citeste si: Postul Paștelui 2022. Ce înseamnă dezlegare la ulei și vin în Postul Mare al Sfintelor Paști, potrivit tradiției creștine

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti Întărirea...

Citeste si: „Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel Balaciu. Ce și-au spus cei doi- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: Dezvăluirea halucinantă care i-a lăsat muți de uimire pe procurori. Daniel Balaciu, motivul pentru care nu a chemat ambulanța când Dana Roba zăcea într-o baltă de sânge- radioimpuls.ro

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Pătimitorii chinuindu-se foarte tare, au propovăduit pe Domnul cu sfintele lor guri înaintea tiranilor.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Un cuget având pătimitorii au ales mai bine a muri pentru Hristos şi au călcat toată înşelăciunea mulţimii zeilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Legându-se pentru Hristos, cei ce erau cu Dumnezeiescul Mucenic Terentie, au dezlegat legătura deşertă­ciunii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Maică Preacurată, Ceea ce ai născut pe Domnul Cel Preabun, miluieşte-mă oprind viforul cel mult tulburător al sufletului meu.

Irmosul:

Tu eşti Întărirea celor ce aleargă la Tine, Doamne, Tu eşti Lumina celor întunecaţi şi pe Tine Te laudă duhul meu.

 

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendar Creștin Ortodox 9 aprilie 2022. Sărbătoarea zilei de azi

Când începe Postul Paștelui 2023? Data la care începe Postul Mare al Sfintelor Paști pentru creștinii ortodocși

Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție | VIDEO

Cum se înțelege Anamaria Prodan cu Luca, băiatul lui Reghe: ,,lumina ochilor mei''. Cei doi au o adevărată relație mamă-fiu

VIDEO - Miruna Pascu a încercat să scape din arest jucând rolul victimei. Femeia va rămâne în arest preventiv: „Nu este o familie putred de bogată cum s-a spus, a fost dată...

„Mă pregătesc pentru confruntarea cu fostul meu soț, am niște emoții foarte mari, dar cred că Dumnezeu este cu mine.” Dana Roba este pe cale să fie față în față cu Daniel...

Dana Roba luptă să lase în urmă toate amintirile tragice. Make-up artistul, prima confruntare față în față cu Daniel Balaciu, după ce a măcelărit-o cu bestialitate: "Am...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies