Calendar Creștin Ortodox, 10 ianuarie 2021. Mare sărbătoare pentru creștini: Ce nu ai voie să faci astăzi

Un mare sfânt este sărbătorit pe 10 ianuarie 2021!

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, pe data de 10 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie (Grigore), episcopul Nissei.

Calendar Creștin Ortodox, 10 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Grigorie

Sfântul Grigorie (Grigore), episcopul Nissei a fost fratele Sfântului Vasile cel Mare și a strălucit prin cunoștința filozofiei și prin râvna pentru credința ortodoxă. El a fost și apărător al Bisericii lui Hristos.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 9 ianuarie 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi

Grigore s-a dovedit apărător neîntrecut al dreptei credințe, biruind pe potrivnici prin puterea cuvintelor și prin dovezi din Scriptură, la Constantinopol. Păstorindu-și turma cu înțelepciune și cu evlavie și, ajungând la bătrânețea frumoasă, a adormit și s-a mutat la Domnul.

Potrivit tradiției, în data de 10 ianuarie, când credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie, nimeni nu are voie să se certe, să se supere și mai ales să lovească pe cineva. Se crede că cel care va lovi, va primi înapoi toți atâtea palme sau pumni câți a dat.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, Slăviţi-L...

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Pe cel de-al doilea cuvântător de Dumnezeu, stâlpul cel ceresc al Luminii, trâmbiţa înţelepciunii lui Dumnezeu, veniţi toţi cei ce iubiţi cuvintele lui să ne adunăm cu dragoste şi să-l lăudăm, ca pe un Apostol.

Citeste si: Incendiar! Acuzații extrem de grave la adresa europarlamentarului Dragoș Benea!- bzi.ro

Citeste si: Un politician român a acceptat provocarea Survivor România 2021! Consilierul județean s-a alăturat echipei Faimoșilor

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cuvântul Cel fără de început al Tatălui, Care ca un Dumnezeu este Purtător de grijă a toate, cu Puterea cea de grijă purtătoare, fericite, dăruind minţii tale dar de cuvânt şi de înţelepciune, te-a dăruit Bisericii, ca unei maici.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Mintea făcând-o stăpână, ţi-ai înfrânat poftele trupeşti; şi făcându-te începător al Dumnezeieştilor Străluciri, ne-ai luminat pe noi a cinsti un Dumnezeu în Trei Feţe, Sfinte Părinte Grigorie.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Înţelepciunea lui Dumnezeu, Ceea Ce este cu totul fără prihană, casă Ei şi-a zidit, sălăşluindu-Se în pântecele tău, Ceea ce eşti Plină de har; şi în chip mai presus de minte S-a arătat ca un Om, cu acesta unindu-Se după Ipostas, Curată Fecioară.

Cântarea a 3-a. Irmos: Fiului Celui mai înainte...

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Având izvorul înţelepciunii care izvorăşte neîncetat, ai umplut, preafericite, de învăţăturile cele pline de înţelepciune Dumnezeiască Biserica lui Hristos, care strigă lui Dumnezeu, Celui Ce este peste toate: Sfânt eşti, Doamne.

Citeste si: Mesaj cutremurător lăsat de elevul care s-a prăbușit de pe clădirea groazei: ”Sunt blocat într-un coșmar”

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Propovăduitorul cel cu mare glas al dreptei cinstiri de Dumnezeu, care a teologhisit limpede pe Dumnezeu Cuvântul, vistieria adâncii cugetări duhovniceşti din destul ne pune înainte şi ne împarte din belşug bogăţia cea neîmpuţinată.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Ritorul cel înflăcărat, alăuta harului cea slăvitoare de Dumnezeu, cu suflarea cea de Dumnezeu grăitoare şi cu glasul cel insuflat de Dumnezeu limpede răsunând, ne-a cântat nouă cântarea Fiinţei Celei în Trei Ipostasuri.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. De Dumnezeu Născătoare, Împărăteasă a toată făptura, pe Hristos, Împăratul tuturor pe Care L-ai născut spre mântuirea celor de pe pământ, nu înceta a-L ruga să mântuiască pe cei ce te laudă pe tine.

 

SURSE: Doxologia.ro

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Concurenții Survivor România! LISTA COMPLETĂ după ultimele schimbări: Cine sunt Războinicii și Faimoșii din sezonul 2

Radu Vâlcan, primele declarații despre sarcina Adelei Popescu: ”Am așteptat să treacă primul trimestru”

Viorica de la Clejani vrea să treacă pragul medicilor esteticieni! Ce operații estetice vrea să își facă cântăreața

Horoscop Zilnic Duminică 16 Mai 2021: Astăzi puteți simți o dorință puternică de a începe un nou proiect sau o nouă colaborare

O nouă autostradă în România! S-a anunțat deja când va fi gata

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Începe un nou război mondial? Prima putere nucleară care i-a declarat război Israelului

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies