Calendar Creștin Ortodox 11 decembrie 2021. Astăzi sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou

Calendar Creștin Ortodox 11 decembrie 2021. Astăzi este sărbătoare și este dezlegare la pește.

Autor: Daniela Radan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, astăzi, 11 decembrie 2021, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește 2 mari sfinți, Sfinții Cuvioși Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou.

Calendar Creștin Ortodox 11 decembrie 2021. Cine au fost Sfinții Cuvioși Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou

Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, într-o familie de creștini. Deoarece a fost singur la părinți, Daniil a fost închinat Lui Dumnezeu încă din perioada copilăriei. Acesta a pășit în viața monahală la vârsta fragedă de 12 ani cu binecuvântarea Sfântului Simeon Stâlpnicul.
Sfântul Daniil s-a sălășluit după o vreme într-un templu păgân părăsit de la țărmul Mării Negre. După o bucată de timp, acesta a urcat pe un stâlp, unde a și rămas până la moartea sa. Sfântul a îndurat arșița, gerul, dar și atacurile demonilor, iar în jurul acelui stâlp s-au strâns o mulțime de ucenici. Pe ei, Daniil i-a povățuit prin pilda vieții lui și prin cuvânt.

Însuși împăratul Leon cel Mare a venit la stâlpul Sfântului Cuvios Daniil, însoțit de oameni importanți din străinătate, spunându-le: „Iată cea mai scumpă comoară a împărăției mele”.
Sfântul Daniil și-a prorocit ziua morții, iar la ieșirea sufletului lui, ucenicii instruiți de el au văzut îngeri, proroci și apostoli deasupra stâlpului pe care stătuse Cuviosul.

Sfântul Cuvios Luca cel Nou a trăit în Constantinopol în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul și a luptat ca soldat într-un război contra bulgarilor.

Din această experiență marcantă, Luca a scăpat teafăr și a văzut purtarea de grijă din partea lui Dumnezeu. Ca mulțumire, Cuviosul Luca s-a făcut monah și a urcat pe un stâlp lângă Calcedon. Acesta a trăit acolo timp de 45 de ani, curățindu-și inima de toate gândurile și patimile.

Calendar Creștin Ortodox 11 decembrie 2021. Astăzi sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou

Sfântul Cuvios Luca cel Nou

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Stâlpnicul, glasul 1:

Stâlp al răbdării ai fost râv­nind strămoşilor, cuvioase: Dreptului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite; şi în trup viaţa celor fără de trup având, Sfinte Preacuvioase Daniil, părintele nostru, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Tradiții de Sf Filofteia. Sfânta Filofteia, tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți pe 7 decembrie. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă, îți va aduce mare ghinion

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Să cântăm Domnului, Cel Ce a povăţuit pe poporul Său prin Marea Roşie, cântare de biruinţă, că S-a preaslăvit.

Citeste si: Răsturnare neașteptată de situație în Casa iubirii! Larisa va dezvălui detalii uluitoare despre una dintre colegele sale! „Oricum ea este în situația josnică!” Aflați ce se va întâmpla, joi, 28 septembrie, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Așa arată dezastrul. Ce a mai rămas după incendiul care a dus la moartea a peste 100 de persoane care participau la o nuntă| FOTO și VIDEO- stirileprotv.ro

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Vrând să laud cu cântări po­menirea ta, Fericite Daniil, trimite-mi din cer rază purtătoa­re de lumină.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un soare mare ai răsărit, părinte, marginilor lumii, lumi­nând adunările credincioşilor, cu făclia faptelor bune.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Supunându-te, părinte, Legi­lor Stăpânului, ţi-ai ucis trupul cu înfrânarea şi l-ai supus pe el duhului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu totul Om S-a arătat, ră­mânând şi după Întrupare ceea ce a fost, Domnul, Cel Ce S-a născut din tine Neschimbat, Născătoare de Dumnezeu.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021. Ce NU trebuie să faci Postul Nașterii Domnului, dacă vrei să îți meargă bine

Cântarea a 3-a. Irmos: Doamne, Cel Ce ai făcut...

Citeste si: „Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- Aderarea României la Spațiul Schengen- Analiză. Marius Ghincea: ”Nu avem șanse credibile de a fi admiși mai devreme de 2025”- De ce se opune, de fapt, Austria?- stirilekanald.ro

Citeste si: Guess Who, prins sub influența substanțelor interzise la volan de poliţiştii din Capitală. A fost întocmit dosar penal- radioimpuls.ro

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu toiagul cumpătării despicând marea patimilor, ai trecut neînecat, părinte şi ai ajuns la muntele nepătimirii celei adevărate şi te-ai unit cu Dumnezeu, prin curăţia cugetului.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Suindu-te la înălţimea fapte­lor bune, te-ai făcut cunoscut lumii stând înălţat pe stâlp şi cu strălucirea minunilor celor ui­mitoare ai luminat pe cei ce alergau la tine cu credinţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pe piatra cunoştinţei de Dum­nezeu fiind întărit, te-ai arătat netulburat la toate măiestriile demonilor; şi ridicându-ţi de pe pământ trupul tău pe stâlp, ţi-ai într-aripat sufletul spre cele cereşti.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Izbăveşte-mă, Stăpână, de împresurarea patimilor şi biruieşte pe vrăjmaşii mei ce se luptă cu mine acum şi mă în­tăreşte pe piatra voinţei lui Dumnezeu. Luminează-mi sufletul meu, Ceea ce eşti Poarta Dumnezeieştii Lumini.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere decembrie 2021. În ce zile pică sărbătorile legale din luna decembrie

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei 2022. Ce mai puternică rugăciune care se citește pe 30 noiembrie VIDEO și TEXT

Așa arată dezastrul. Ce a mai rămas după incendiul care a dus la moartea a peste 100 de persoane care participau la o nuntă | FOTO și VIDEO

Răsturnare neașteptată de situație în Casa iubirii! Larisa va dezvălui detalii uluitoare despre una dintre colegele sale! „Oricum ea este în situația josnică!” Aflați ce se va...

EXCLUSIV - Aderarea României la Spațiul Schengen - Analiză. Marius Ghincea: ”Nu avem șanse credibile de a fi admiși mai devreme de 2025” - De ce se opune, de fapt, Austria?

„Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală

Oana Zăvoranu și Alex Ashraf s-au despărțit după un mariaj de 7 ani. Bruneta a confirmat divorțul: "Sunt în sfârșit o femeie liberă care are de unde alege"

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies