Calendar Creștin Ortodox 11 noiembrie 2021. Sfântul Mare Mucenic Mina, sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Calendar Creștin Ortodox 11 noiembrie 2021. Astăzi este sărbătoare cu cruce neagră în calendar.

Autor: Ioana Stan

In articol:

În Calendar Creștin Ortodox, joi, 11 noiembrie 2021 este mare sărbătoare. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Mina.

Calendar Creștin Ortodox 11 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Mina

Calendar Creștin Ortodox 11 noiembrie 2021

Sfântul Mare Mucenic Mina

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfântul Mucenic Mina a fost un bun creștin care a trăit în vremea împăraților Dioclețian și Maximian. Acești împărați erau păgâni și au dat ordin ca toți creștinii să fie munciți și uciși dacă nu se vor închina idolilor.

Citeste si: Sfântul Mina 2021. Cea mai puternică rugăciune către protectorul celor păgubiți

Sfântul Mucenic Mina nu a vrut să asiste la așa ceva și a decis să plece în pustiu. A preferat să trăiască în post și rugăciune, cu animalele sălbatice, decât să printre oameni care nu cunosc dragostea pentru Dumnezeu.

După multă vreme, a avut loc un praznic pentru idoli și Sfântul Mucenic Mina s-a umplut de mânie și a decis să se ducă în cetate unde a strigat în gura mare că este robul lui Dumnezeu. Atunci ighemonul a poruncit să fie închis în temniță pânî a doua zi.

În ziua următoare, Sfântul Mucenic Mina a fost așezat în fața ighemonului care văzând că nu are cum să-l înduplece, a dat ordin să fie muncit și chinuit.

Citeste si: Sfântul Mina 2021. Sărbătoare mare în calendarul creștin ortodox

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Sfântul Mucenic Mina a fost supus unor chinuri greu de imaginat. A fost bătut, spânzurat de lemn, dar a rezistat și nu a cedat nicio clipă presiunilor de a se lepăda de credința în Hristos.

Pentru că a rezistat chinurilor, ighemonul a dat ordin să-i fie tăiat capul, iar trupul său să fie ars. Creștinii au adunat rămășițe din trupul său și le-au acoperit cu o pânză.

Mai târziu a fost zidită și o biserică în numele lui unde se săvârșeau multe minuni.

Citeste si: Sfântul Nectarie 2021. Cea mai puternică rugăciune către marele făcător de minuni

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina

Calendar Creștin Ortodox 11 noiembrie 2021. Sfântul Mare Mucenic Mina, sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Sfântul Mare Mucenic Mina, prăznuit pe 11 noiembrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

"O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul, și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție. Vezi, Sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu.

De aceea mă rog ție, fericite și Sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău! Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege, pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiindcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la sfântă biserica ta, și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind, și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

Citeste si: Cristina Cioran, prima fotografie cu fiica ei! Iată cum arată acum: „Ea e Ema”

Minunile și ajutorul tău m-au făcut și pe mine, ticălosul și scârbitul, să alerg la ajutorul tău. Am auzit de neguțătorul acela din pământul Isauriei, care venea la biserica ta spre rugăciuni, pentru care nu numai că ai vădit pe ucigașul său, și l-ai scos din paguba lui, dându-i îndărăt punga cu galbeni; dar, o, minune!, că și din mort și tăiat în bucăți tu l-ai vindecat și l-ai făcut sănătos.

Asemenea și lui Eutropie, căruia din mare i-ai scos sluga cu vasul cel de aur ținut în mâini, fiindcă îl făgăduise bisericii tale.

Tot așa și femeia Sofia, care venea spre închinare în sfânt locașul tău, nu numai că a fost izbăvită de ostașul acela ce o silea spre păcat, dar și pe ostaș după cuviință l-ai certat.

La fel și pe șchiopul care venea la sfântă biserica ta spre închinare, cu rugăciune îndată l-ai tămăduit.

Asemenea și femeii celei mute i-ai deschis graiul, încât vorbea curat.

De asemenea, atunci când evreul dăduse prietenului său creștin o pungă cu galbeni, pe care creștinul tăgăduia că a primit-o, jurând pentru aceasta chiar în biserica ta, tu nu numai că ai izbăvit pe creștin de jurământ, dar și evreul, văzând minunea ta, a crezut întru tine și a venit la credința creștină.

Citeste si: Constantin Enceanu, cel mai mare regret înainte ca Petrică Mîțu Stoian să fie înmormântat. Ce i-a transmis pentru ultima dată: ”Îmi pare rău că n-a ascultat de mine”

Aceste minuni ale tale, Sfinte Mina, m-au făcut și pe mine a crede că la orice facere de bine ești gata ajutător și grabnic folositor și minunat. De aceea, încredințat sunt că pe tot cel ce aleargă la tine cerând cu credință ajutor nu-l treci cu vederea. Pentru aceasta și eu cred că tu același ești, Sfinte, ca atunci și astăzi, că oricine a alergat la tine nu s-a întors neajutat. Pentru aceea și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg la tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, și mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenice Mina, ca să te rogi pentru mine, păgubașul și scârbitul, lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Celui ce n-a trecut cu vederea rugăciunea ta cea mucenicească, ci te-a ascultat și te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri. Către Acela roagă-te ca să fiu și eu ajutat și miluit pentru rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăvit, ca să laud și bine să cuvântez și să slăvesc întru tot lăudatul și preaputernicul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin."

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies