Calendar Creștin Ortodox, 12 ianuarie 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi

Biserica Ortodoxă prăznuiește un mare sfânt în data de 12 ianuarie.

Calendar Creștin Ortodox. Cine este Sfânta Muceniţă Tatiana
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, pe data de 12 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniţă Tatiana.

Calendar Creștin Ortodox. Cine este Sfânta Muceniţă Tatiana

Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa este celebrată la 12 ianuarie. Ea a trăit la Roma, pe vremea împăratului Alexandru Sever, între anii 223-235. Tatăl Sfintei Tatiana a ocupat funcţii înalte în administraţia romană, deţinând în trei rânduri funcţia de antipat.

Citeste si: Patriarhul Daniel, decizie de ultimă oră! Ce se va întâmpla în biserici de acum: "Materiale informative despre..."

El era creştin, dar îşi păstra în taină credinţa, de teama persecuţiile împotriva creştinilor. Sfânta Tatiana a fost crescută de părintele său cu frică de Dumnezeu, iar ea a ales să trăiască în curăţie şi în dragoste faţă de Hristos, rugându-se ziua şi noaptea, ajutându-i pe cei bolnavi şi nevoiaşi. Pentru virtuţile ei a fost aleasă în slujba de diaconiţă a Bisericii din Roma.

Calendar Creștin Ortodox. Cine este Sfânta Muceniţă Tatiana

Cum a murit Sfânta Muceniţă Tatiana  

Deşi împăratul Alexandru nu era un prigonitor, în timpul lui au avut loc multe persecuţii anticreştine, ordonate de guvernatorii din administraţia sa. Într-una din acestea a fost prinsă şi Sfânta Tatiana şi, refuzând să se lepede de Hristos, a fost supusă la multe chinuri, după care i s-a tăiat capul. Aceiaşi soartă a avut şi tatăl său.Capul Sfintei Muceniţe Tatiana se află în Catedrala mitropolitană din Craiova. Moaştele sfintei au ajuns de la Roma la Niceea şi apoi la Biserica „Sfinţii Apostoli” din Constantinopol. După ce Constantinopolul a căzut sub turci (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craioveşti au adus capul Sfintei Muceniţe Tatiana, împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea.

Citeste si: Alexandru Cumpănașu rupe tăcerea în scandalul cu minora! ”Fata spune că e lesbiană și îi place să facă dragoste cu fete, la 17 ani! Nimeni nu scoate asta în evidență”

Citeste si: Incendiar! Acuzații extrem de grave la adresa europarlamentarului Dragoș Benea!- bzi.ro

După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul Sfintei a fost depus la Episcopia Râmnicului şi apoi la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova.

Calendar Creștin Ortodox. Cine este Sfânta Muceniţă Tatiana

Troparul Sfintei Muceniţe Tatiana, diaconiţa

Glasul al 4-lea

„Mieluşeaua Ta, Iisuse, Tatiana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre”.

Calendar Creștin Ortodox. Cine este Sfânta Muceniţă Tatiana

Condacul Sfintei Muceniţe Tatiana, diaconiţa

Glasul al 4-lea

„Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Citeste si: Începe etapa a doua de vaccinare. A patra tranșă de vaccinuri anti-COVID a ajuns în România

Luminat-ai strălucit întru pătimirea ta, răbdătoare de chinuri, ceea ce te-ai înroşit în sângiurile tale şi ca o frumoasă porumbiţă, către cer ai zburat, Sfântă Muceniţă Tatiana. Roagă-te deci pentru cei ce pururea te cinstesc pe tine”.

 

SURSE: calendar-ortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum a trăit o asistentă medicală timp de nouă luni într-o rulotă, pentru a-și proteja mama de coronavirus

Berna de la Puterea Dragostei este însărcinată! Primele imagini cu burtica de gravidă: ”Bebelușul meu”

Pepe a spus din ce a câștigat primii bani! Ce joburi a avut artistul de-a lungul timpului: "Niciodată nu mi-a fost rușine..."

Horoscop Zilnic Duminică 16 Mai 2021: Astăzi puteți simți o dorință puternică de a începe un nou proiect sau o nouă colaborare

Veste ȘOC despre Oana Roman! S-a anunțat acum

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Avem și adevărul. Cum a pornit, de fapt, pandemia la Wuhan

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies