Calendar Creștin Ortodox 12 octombrie 2021. Este sărbătorit sfântul vindecător de boli și suferințe

Calendar Creștin Ortodox 12 octombrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

În calendarul creștin ortodox, pe 12 octombrie, este pomenit Sfântul Mucenic Andronic.

Calendar Creștin Ortodox 12 octombrie 2021. Cine a fost Sfântul Mucenic Andronic

Calendar Creștin Ortodox 12 octombrie 2021

Sfinții Mucenici Prov, Tarah și Andronic, poemniți pe 12 octombrie

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfântul Mucenic Andronic a trăit în vremurile împărăției lui Dioclețian și Maxim. Pentru că erau creștini, Andronic și alți doi, Tarah și Prov, au fost prinși și duși la judecată. Sfântul Andronic era un bun creștin, cunoscut pentru harul său de a vindeca bolile și rănile sufletești ale oamenilor. Însă, pentru credința și faptele sale a fost prins, alături de alți mucenici. Aceștia au fost supuși chinurilor și torturilor pentru a renunța la credința lor, însă prin rugăciune, ei au reușit să supraviețuiască până când au fost uciși. Au fost dați la animale sălbatice, însă acestea s-au îmblânzit, au fost bătuși și au răzbit, însă au sfârșit prin a fi uciși cu sabia de împăratul Maximim.

Citeste si: Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă pentru românii nevaccinați: ”În perioada următoare este puțin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze COVID-19”

Dup ce i-a ucis, împăratul a poruncit ca trupurile lor să fie amestecate cu trupurile necuraților, ca să nu fie recunoscute de creștini.

Despre cum au fost descoperite trupurile mucenicilor aflăm din scrierile lui Macarie, Felix și Verie. Aceștia s-au rugat la Dumnezeu să le dea un semn pentru a identifica trupurile mucenicilor. Și Domnul le-a ascultat ruga și au găsit trei lumânări deasupra moaștelor. Aceștia au luat trupurile și le-au pus într-o peșteră săpată în piatră, pe care au astupat-o ca trupurile să nu fie găsite de necredincioși.

Citeste si: Ziua marilor NEGOCIERI la Cotroceni. Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare pentru consultări. Președintele va desemna un candidat pentru funcția de premier

Canon de rugăciune către Sfinţii Mucenici Prov, Tarah şi Andronic

Troparul Sfinţilor Mucenici Prov, Tarah şi Andronic, glasul al 5-lea:

De isprăvile sfinţilor mucenici Puterile Îngereşti foarte s-au mi­nunat; că fiind un trup muri­tor, pe vrăjmaşul cel fără de trup cu Puterea Crucii nevoindu-se tare, l-au biruit nevăzut.

Şi acum se roagă Domnului să se miluiască sufletele noastre.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Pe Faraon cel ce era purtat în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel mergătorul cel pedestru, 1-a mântuit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.

Citeste si: Profesorii nu pot fi obligați să suporte costul testelor COVID! Sorin Cîmpeanu: „Nu există posibilitatea”

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind împodobiţi cu daruri muceniceşti, mucenicilor, staţi cu dragoste înaintea lui Hristos, Dătătorului de cununi în ceruri, luminându-vă cu Lumina Făcliei Celei în Trei Lumini şi luminaţi cu credinţa pe toţi care vă fe­ricesc pe voi.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

În vremea de goană pentru dreapta credinţă v-aţi arătat, ca nişte ostaşi buni, ca nişte sprijinitori ai Bisericii şi întă­riri ale adevărului, gonind toa­tă înşelăciunea celor de rea cre­dinţă cu vitejeşti pătimiri, nebi­ruiţilor mucenici.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu gând înţelegător risipind, preaînţelepţilor, viforul cel vi­clean şi marea relei credinţe cea sălbăticită, prin liniştea Duhu­lui aţi ajuns către Limanurile cele cereşti, veselindu-vă.

Citeste si: Aici avea miliardarul Dan Petrescu un apartament de 6 milioane de euro! Legătura neașteptată a afaceristului mort în accidentul aviatic cu Marioara Zăvoranu! Dezvăluiri exclusive

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Sufletele voastre, mucenici­lor, se bucură în ceruri dim­preună cu sufletele mucenicilor cu adevărat, Sfinţilor Prov, Andronic şi Tarah Fericiţilor; că aţi trecut va­lurile muceniciei, bărbăteşte lăudându-vă cu biruinţe cele Dumnezeieşti.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cuvântul cel împreună fără de început cu Tatăl şi cu Sfân­tul Duh, vrând, S-a Sălăşluit în pântece de Fecioară şi S-a făcut Trup Neschimbat; şi pătimind de bună voie, a pregătit cete de mucenici Dumnezeieşti să pătimească pentru dreapta credinţă.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ziua marilor NEGOCIERI la Cotroceni. Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare pentru consultări. Președintele va desemna un candidat pentru funcția de premier

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă pentru românii nevaccinați: ”În perioada următoare este puțin probabil ca persoanele nevaccinate să nu contracteze COVID-19”

Cine sunt noii juraţi de la Românii au Talent 2022? Andra și Andi Moisescu vor avea colegi noi

Mesaje importante transmise de astre zodiilor, începând cu noaptea aceasta

VA FI TOTAL INTERZIS în România! Klaus Iohannis a decis. Reguli obligatorii în România (SURSE)

Un nou DIVORȚ BOMBĂ în showbiz! Pareau cuplul PERFECT in fata tuturor! Ce se intampla insa cand ajungeau acasa...

ARDE ROMÂNIA! Casa Domnului, mistuită de flăcări. Intervin zeci de pompieri

Doliu în sportul din România. A murit un renumit antrenor

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies