Calendar Creștin Ortodox 13 decembrie 2021. Astăzi este prăznuit Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Creștinii sărbătoresc astăzi, 13 decembrie 2021, un mare sfânt.

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 13 decembrie 2021, este cruce cu negru, iar Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Calendar Creștin Ortodox 13 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei s-a născut în anul 1624 la Suceava și a primit la botez numele Dimitrie. Acesta cunoștea mai multe limbi, printre care: limba greacă, slavonă bisericească, latina și polonă. Din acest motiv, el a devenit unul dintre poligloții vremii. Dimitrie s-a călugărit în anul 1649 și a primit numele Dosoftei. La câțiva ani după, în anul 1658, acesta a fost ales și hirotonit episcop la Huși, urmând să devină episcop la Roman și în 1671 a devenit mitropolitul Moldovei.
Viața mitropolitului a fost plină de trudă neîncetată în slujba poporului și a limbii românești. În acea vreme, slujbele se țineau fie în limba greacă, fie în slavonă, limbi necunoscute de către popor. Astfel, Dosoftei se ocupa ca cei veniți la biserică să priceapă despre ce se predică.

Calendar Creștin Ortodox 13 decembrie 2021. Astăzi este prăznuit Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Cine a fost Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei 

[Sursa foto: doxologia.ro]

Potrivit creștinortodox.ro, mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea și este cunoscut drept primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujbă religioasă și, de asemenea, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox. Totodată, acesta este primul traducător al unor cărți din literatura dramatică și istorică universală în limba română și primul cărturar român care a copiat documente și inscripții.

În urma campaniei de retragere din Moldova a soldaților polonezi, în anul 1686, Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei a fost luat ostatic. Acesta a rămas în exil până la sfârșitul vieții și a trecut la cele veșnice pe 13 decembrie 1693. Sfântul Ierarh Dosoftei a fost înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului” din Zolkiew, Ucraina.

Citeste si: Nimeni nu se astepta: o mare vedeta din Romania s-a recasatorit pe ascuns! Este la a 4-a casnicie- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Tradiții de Sf Filofteia. Sfânta Filofteia, tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți pe 7 decembrie. Ce NU ai voie să faci sub nicio formă, îți va aduce mare ghinion

Rugăciune către Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

O, preaînțelepte, Sfinte Ierarhe Dosoftei, ai fost trimis de Dumnezeu, la vreme de strâmtorare, să fii pavăză Bisericii Moldovei. Pentru credința, blândețea, răbdarea și milostenia ta, chipul îngeresc ai primit și vrednic te-ai făcut de înălțimea chemării arhierești. Înțelept tâlcuitor al dreptei credințe, luminător și sfințitor al limbii române, mare iubitor al sfinților și al Sfintei Liturghii te-ai arătat, Sfinte Ierarhe Dosoftei. Întrucât te-ai învrednicit să stai în preajma Sfintei Treimi, te lăudăm, cântăm și fericim viața ta curată și multa ta osteneală, pentru credința și lucrarea Bisericii lui Hristos.

Acum, te rugăm, păstor luminat al Bisericii și împreună-liturghisitor cu îngerii în ceruri, ajută-ne cu mijlocirile tale, rugând pe Dumnezeu să dăruiască poporului nostru tăria dreptei credințe, bucuria vieții sfinte și rodirea faptelor bune; să ocrotească pe părinți și pe copii, să vindece pe cei bolnavi și să mângâie pe cei întristați; să sporească dragostea noastră, a tuturor, pentru cei săraci, singuri și neajutorați; să ne ajute pe toți să împlinim poruncile Evangheliei lui Hristos, spre slava Sfintei Treimi și mântuirea noastră. Amin.

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2021? Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile

Condacul Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei

Glasul 3

Arătatu-te-ai bun lucrător în via lui Hristos, folosind cuvântul Evangheliei Domnului la povățuirea dreptcredincioșilor pe calea mântuirii, ca un adevărat păstor duhovnicesc al Bisericii și slujitor al oamenilor. Credința păzind-o și pe credincioși către Dumnezeu îndreptându-i, întărești nădejdea în sufletele celor care te cinstesc, fericite ierarhe.

 

Tot astăzi facem pomenirea: Sfântului Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei, a Sfântului Arie, care s-a săvârșit cu pace, a Sfântului Gherman de Alaska, a Cuviosului Arsenie cel din Latro, a Sfintei Mucenițe Lucia Fecioara și a Sfinților Mucenici Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest.

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfântul Nicolae 2021, tradiții, obiceiuri şi superstiţii. De ce Moș Nicolae lasă cadouri sau nuiele în ghetuțe

Rugăciune către Sfântul Nicolae 2021. Rugăciunea grabnic ajutătoare, care se citește pe 6 decembrie VIDEO și TEXT

Rugăciune către Sfântul Andrei 2021. Ce mai puternică rugăciune care se rosteşte pe 30 noiembrie VIDEO și TEXT

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vladimir Putin, ÎNLOCUIT! El îi va lua locul. E mâna lui dreaptă

Alina Sorescu a aflat verdictul in procesul cu Alexandru Ciucu! La cine vor ramane fetitele

„Vladimir Putin lucrează pentru CIA!” Consecința logică a propagandei Kremlinului. „Ceea ce se întâmplă acum pare înaltă trădare”

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies