
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 14 februarie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Auxentie
- Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Auxentie
Potrivit Calendar Creștin Ortodox 14 februarie 2022, astăzi, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Auxentie, Maron și Avraam. Iată cine au fost aceștia!
Calendar Creștin Ortodox 14 februarie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Auxentie
Sfântul Cuvios Auxentie a fost inițial nobil la curtea împăratului bizantin Teodosie cel Mic. Însă, după ceva vreme s-a hotărât să îmbrace haina monahală și să părăsească Constantinopolul. Auxentie, cunoscut și după numele de Auxentiu s-a stabilit pe un munte, de lângă Calcedon, munte care avea să se numească mai târziu „Muntele lui Auxentie”.
Cuviosul Auxentie dorea să stea ascuns de ochii oamenilor, pentru a se putea liniști în tihnă prin rugăciune și nevoință.
Însă, într-o zi, câțiva păstori l-au descoperit din întâmplare și au dat de veste și oamenilor din satele învecinate. De atunci, sătenii au început să îl caute pe Auxentie pentru a vindeca bolnavi. Potrivit creștinortodox.ro Dumnezeu a tămăduit prin rugăciunile Sfântului mulți orbi, leproși, ologi și demonizați. Însă, Auxentie nu dorea ca oamenii să îi atribuie lui minunile pe care le lucra Dumnezeu prin el și a hotărât să procedeze astfel: le cerea tuturor celor prezenți să se roage la Dumnezeu împreună cu el pentru persoana aflată în nevoință, ori se ruga deasupra bolnavului spunând:
„Te vindecă pe tine Domnul și Dumnezeul nostru Iisus Hristos”.
Sfântul Auxentie a fost unul dintre Părinții celui de-al Patrulea Sinod Ecumenic din Calcedon din anul 451. Cuviosul s-a mutat la Domnul în anul 470.
Calendar Creștin Ortodox 14 februarie 2022. Sfinții Cuvioși Auxentie, Maron și Avraam
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Auxentie
Troparul Sfântului Cuvios Auxentie, glasul 1:
Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Auxentie.
Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 11 februarie 2022. Ce mare sărbătoare este astăzi
Cântarea 1, glasul al 4-lea.
Irmos:
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Adâncul Mării Roşii, cu urme neudate, pedestru trecându-l Israel cel de demult, cu mâinile lui Moise în chipul Crucii puterea lui Amalec în pustiu a biruit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înmulţind dragostea cea către Dumnezeu, Părinte Auxentie şi iubirea cea lumească părăsind-o, purtătorule de Dumnezeu, te-ai arătat comoară încăpătoare a harului Duhului.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Plecatu-te-ai sub jugul cel bun al Domnului, cu înclinare de bunăvoie, Părinte Auxentie şi ai lucrat pământul faptelor bune, îngrăşându-l pe el cu lacrimi, fericite.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Înstrăinându-ţi sufletul tău şi mintea de tulburările vieţii şi împreunându-te cu Dumnezeu, precum se cuvine, cu neîncetate nevoinţe ai petrecut pe pământ, ca unul fără de trup, preafericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Întru tine s-a văzut acum, Stăpână, călătoria cea Dumnezeiască şi omenească cea nepricepută a lui Hristos, Care S-a născut ca Dumnezeu şi Om din tine, Curată, înnoind fiinţa mea.
Citeste si: Care este diferența dintre cruce roșie și cruce neagră în calendarul ortodox
Cântarea a 3-a.
Irmos:
Nu întru înțelepciune și în putere și în bogăție ne lăudăm, ci întru Tine, Înțelepciunea Tatălui Cea Ipostatică, Hristoase. Că nu este sfânt afară de Tine, Iubitorule de oameni.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Auxentie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind întărit cu Puterea Crucii, ai nimicit pornirile demonilor şi măiestriile lor le-ai risipit, prin nevoinţe, înlăturând năvălirea lor.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro